Ce este o alergie. Mecanismele prin care se manifestă

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 9 martie 2024, 13:05

Alergia se regăsește printre cele mai neplăcute afecțiuni. Pentru a putea recurge la o abordare adecvată este important să înțelegi prin ce mecanisme se manifestă. Adriana Nicolae, medic alergolog, a fost invitata medicului chirurg Mihail Pautov, în episodul 3, din sezonul 6, MediCOOL. Află ce este o alergie.

Reclamă

Adriana Nicolae a discutat despre ce înseamnă o alergie, a explicat cum funcționează mecanismul acestei afecțiuni și a menționat care sunt cele mai frecvente simptome prin care i se poate observa dezvoltarea pe parcursul timpului.   

Ce este o alergie

O alergie este o reacție exagerată a sistemului imunitar la un alergen pe care corpul îl consideră în mod greșit un invadator care îl poate ataca, cum ar fi o bacterie sau un virus. Din ce în ce mai mulți oameni suferă de alergii. Printre cele mai frecvent întâlnite tipuri de alergii se regăsește alergia la ambrozie.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În cazul unei alergii apare un răspuns de apărare împotriva unui factor inofensiv, deseori prin inflamație. Practic, organismul se atacă prin propriul său răspuns de apărare. Printre simptomele comune se regăsesc: urticarie, mâncărimi la nivelul pielii și secreții nazale. Totodată, pot apărea o serie de semne agresive sub formă de edeme în jurul ochilor și buzelor.

,,Atunci când aveți de-a face cu o alergie, nu vă mai tratați după rețeta rudei sau a vecinului. Mergeți la medicul alergolog.”

– Mihail Pautov, medic chirurg
Reclamă

-De ce este atât de important să ajungi la medicul alergolog, atunci când te confrunți cu o alergie?
-În primul rând, alergia poate să ia forme destul de severe. Uneori, poți suferi o reacție care îți poate pune viața în pericol. Atunci când apare o alergie la un aliment sau la un medicament se poate discuta despre anafilaxie. Șocul anafilactic este cea mai severă formă a unei reacții anafilactice. Fiecare persoană are propriul profil de alergii și răspunsul său la medicație.

Care este mecanismul unei alergii

Dacă te întrebi ce este o alergie, ia în calcul că este o reacție de respingere anormală față de factori obișnuiți, care se află în mediul înconjurător. Poți intra în contact cu acestea prin ce mănânci, prin substanțele respirate sau prin ce atingi la nivelul pielii.

Există un contact sensibilizant, ceea ce înseamnă că este un prim contact cu o substanță străină, pe care organismul o consideră periculoasă. Acesta o respinge și produce substanțe pentru a te apăra. În mod normal, această reacție se întâmplă când intri în contact cu un microb și capeți imunitate.

Reclamă

,,Capeți o imunitate care va fi direcționată aberant față de lucruri obișnuite. Atunci corpul produce anticorpi specifici numiți imunoglobuline E, care vor fi așezați pe suprafața unei celule.”

– Adriana Nicolae, medic alergolog

Atunci când te întâlnești a doua oară cu alergenul, anticorpii îl recunosc. Se produce o reacție chimică. Se rupe membrana acestor celule și se aruncă în circulația sângelui substanțele conținute. După aceea, ajung pe piele, în mucoase, în diverse organe și sisteme. Astfel, se declanșează un proces care poartă denumirea de cascadă alergică sau cascadă inflamatorie.

Pentru a înțelege mai bine ce este o alergie, reține că în organism, există memorie imunologică. Odată ce ai dezvoltat o alergie se va întâmpla de fiecarea dată același lucru când te întâlnești cu alergenul.

Ai aici toate edițiile sezonului 6 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Ce este rejuvenarea vaginală. În ce situații se aplică
Ce este rejuvenarea vaginală. În ce situații se aplică
Ce este rejuvenarea vaginală. În ce situații se aplică
articol cu video
Simptomele inflamației acute. Ce rol are în organism
Simptomele inflamației acute. Ce rol are în organism
Simptomele inflamației acute. Ce rol are în organism
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
Reclamă
PARTENERI
icon