Alergia la substanțe cosmetice. Cum influențează compușii chimicii sănătatea pielii

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 17 martie 2024, 07:52

Compușii chimici din produsele cosmetice pot cauza alergii dacă ești o persoană cu o piele sensibilă. Geanina Ilieș, prezentator TV, a fost invitata medicului chirurg Mihail Pautov, în episodul 3, din sezonul 6, MediCOOL. Citește despre alergia la substanțe cosmetice.

Reclamă

Geanina Ilieș a discutat cu Mihail Pautov despre problemele cu care se confruntă în ce privește acneea, au menționat ce substanțe pot provoca frecvent reacții alergice și au vorbit despre tratamentele care pot fi eficiente împotriva acestei afecțiuni.

Factori care influențează acneea

Alergia la substanțe cosmetice este o problemă cu care se confruntă multe persoane. Pentru a o putea preveni și ameliora poate fi util să iei în considerare mai multe aspecte și să ceri sfatul unui medic dacă observi simptome.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

,,Interesul pentru substanțele cosmetice din produse a început de când am avut probleme cu acneea, în jurul vârstei de aproximativ 23-24 de ani. Mă așteptam să am probleme la o vârstă mai mică, la pubertate. Chiar fiul meu avea deja 2-3 ani. Cred că era și o schimbare hormonală.”

– Geanina Ilieș, prezentator TV

De multe ori hormonii mediază sau pot accentua acneea. În unele cazuri se poate observa dacă persoanele s-au confruntat cu simptomele acestei afecțiuni, în timp ce în alte situații semnele dispar complet.

Reclamă

,,Cred că tinerii din ziua de astăzi ar trebui să fie foarte mulțumiți că au atât de multe informații și că există MediCOOL, site-uri și doctori foarte buni. Pe vremea mea, nu aveam atât de multă informație și făceam anumite lucruri băbește. De exemplu, credeam că atunci când mă spălam pe față cu săpun, o să mi se usuce și o să-mi cadă coșurile. Nu este ok. Acel sebum are un anumit rol pentru fața ta, dar trebuie să folosești produsele corespunzătoare tipului tău de ten.”

– Geanina Ilieș, prezentator TV

Alimentația influențează în mare măsură dezvoltarea acneei. Consumul în exces de ciocolată sau lapte poate favoriza apariția simptomelor la nivelul tenului.

Laptele este un aliment foarte sănătos pentru organism, dacă nu ai alergie la acesta sau intoleranță la lactoză. Totuși, dacă te confrunți cu acneea, accentuează simptomele.

Reclamă

Alergia la substanțe cosmetice

În mediul online circulă multe informații utile, dar, în același timp se promovează o mulțime de produse cosmetice. Majoritatea persoanelor care se îndreaptă către acestea sunt tinere.

,,Sunt multe produse populare din cauza marketingului. Am comandat un anumit produs foarte promovat și să știi că nu mi-a făcut bine absolut deloc. Am avut o erupție, probabil că era o dermatită de contact. Am o intoleranță la parabeni. Am exclus acest compus clinic din toate produsele pe care le folosesc.”

– Geanina Ilieș, prezentator TV

Printre cele mai întâlnite tipuri de intoleranță este cea la parabeni. Aceasta apare la persoanele care se confruntă cu o sensibilitate, hipersensibilitate sau chiar o alergie. Parabenii măresc data de valabilitate a oricărui produs.

-Cum îți dai seama că parabenii cauzează aceste simptome?
-Împreună cu medicul, citești eticheta produselor pe care le folosești.

,,Primul lucru pe care trebuie să-l faceți: nu aruncați produsul. Am încercat un rimel foarte cunoscut, care este foarte bun, dar nu pentru mine. Atunci am descoperit că acel produs conține parabeni, alergeni și alte substanțe.”

– Geanina Ilieș, prezentator TV

,,Chiar dacă nu mai folosești crema păstreaz-o undeva. Poate ajungi la o a doua cremă unde nu ai o reacție bună. Te duci la medic și cercetați împreună, care poate să fie cauza.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

Tratamente pentru o piele cu tendință alergică

Chiar dacă te confrunți cu alergia la substanțe cosmetice, există tratamente pe care le poți aplica pentru a-ți întreține pielea. De obicei, produsele bio poartă eticheta de eco-friendly. Dacă un produs este bio, nu înseamnă că este hipoalergenic. Unele produse pot fi folosite de persoanele alergice, deși nu intră în categoria de produse bio. În general, dacă ești alergic, se recomandă să folosești produse hipoalergenice.

,,Un tratament corect este un tratament specific tipului tău de ten. Nu sunt doctor, dar am învățat. Când merg la doctor pun foarte multe întrebări. Există foarte multe tratamente. Sunt adepta tratamentelor făcute manual.”

– Geanina Ilieș, prezentator TV

Există mai multe tehnici moderne, care te pot ajuta să ai o piele sănătoasă și frumoasă. Oxigenarea facială se realizează cu ajutorul unui aparat foarte interesant, care funcționează cu ajutorul anumitor produse. Acesta oferă tenului o luminozitate și o hidratare. De asemenea, cocktail-urile cu vitamine și mezoterapia, o tehnică realizată cu ajutorul înțepăturilor, pot fi foarte eficiente.

Peeling-ul chimic se poate realiza în siguranță toamna și iarna, dar numai la doctor, urmat de respectarea recomandărilor ulterioare. Nu este indicat să recurgi la acest tratament primăvara sau vara pentru că atunci te expui la lumină. Practic, peeling-ul chimic îndepărtează un strat în plus de protecție al pielii și face ca expunerea la soare să fie mai riscantă.

,,Îmi place mult peeling-ul chimic pentru că este un înlocuitor al botoxului și estompează liniile fine și ridurile. Tenul și machiajul arată foarte bine. Nu te doare. Depinde cum ți-l faci. Există o cremă anestezică, pe care ți-o aplică pe față. Atunci nu o să simți procedura.”

– Geanina Ilieș, prezentator TV

După un peeling chimic este nevoie să stai între 7-10 zile în acasă, pentru a te exfolia, fără a te expune la soare. Poți aplica o cremă cu factor de protecție 50 pentru a-ți proteja pielea mai bine.

,,Tot în emisiunea ta am auzit: factorul de protecție 50 nu trebuie să-l folosim doar vara. Eu, de exemplu, îl folosesc în fiecare dimineață.”

– Geanina Ilieș, prezentator TV

Ai aici toate edițiile sezonului 6 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Ce este rinita. Tipuri, cauze și tratamente
Ce este rinita. Tipuri, cauze și tratamente
Ce este rinita. Tipuri, cauze și tratamente
articol cu video
Ce este poliartrita reumatoidă. Metode de tratament împotriva acestei afecțiuni cronice
Ce este poliartrita reumatoidă. Metode de tratament împotriva acestei afecțiuni cronice
Ce este poliartrita reumatoidă. Metode de tratament împotriva acestei afecțiuni cronice
articol cu video
Ce este tiroidita autoimună. Cum se identifică și cum o poți controla
Ce este tiroidita autoimună. Cum se identifică și cum o poți controla
Ce este tiroidita autoimună. Cum se identifică și cum o poți controla
Reclamă
PARTENERI
icon