Ce este rinita alergică. Metode de prevenție și tratament

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 14 martie 2024, 07:44

Rinita alergică provoacă simptome destul de neplăcute, dar care pot fi prevenite și tratate. Silviu Oprescu, medic primar otorinolaringologie, a fost invitatul medicului chirurg Mihail Pautov, în episodul 3, din sezonul 6, MediCOOL. Află ce este rinita alergică.

Reclamă

Silviu Oprescu a menționat cum se declanșează o rinită alergică, a prezentat principalele simptome prin care se manifestă și a oferit mai multe sfaturi cu ajutorul cărora se poate reduce riscul de a intra în contact cu factorii declanșatori.

Ce este rinita alergică

Rinita alergică apare atunci când suferi de o alergie și te confrunți cu secreții nazale abundente. Aceste simptome apar atunci când interacționezi cu factorul declanșant al reacției alergice de la nivelul nasului. La nivelul întregii mucoase care tapetează nasul, sinusurile, cornetele și structurile din lateralul nasului se acumulează un transudat. În interiorul nasului, se dezvoltă o serozitate.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

-Cum poți face diferența dintre răceală și rinită alergică, dacă ești alergic?
-De regulă, o răceală prezintă un tablou clinic specific, alături de alte simptome, care includ: febrilitate, febră, stare generală de rău, mialgii, artralgii, dureri musculare și dureri de articulații. Acestea sunt similare atât în cazul alergiei, cât și în cazul unei viroze banale.

Secrețiile nazale se exteriorizează anterior, drenează în gât și provoacă câteodată iritația gâtului. Strănutul este un mecanism reflex care apare când nasul se încarcă, iar organismul are nevoie să-l curețe. De multe ori, în cazul alergiilor apar simptome specifice de conjunctivită, mâncărimi și prurit perinazal, mai precis în jurul nasului.

Reclamă

Cum gestionezi rinita alergică

Dacă te întrebi ce este rinita alergică, ia în calcul că pentru a ameliora aceste simptome, se recomandă ca persoanele afectate să limiteze expunerea la factorul care declanșează reacția. Totodată, este indicat să descoperi care sunt factorii declanșanți, mai exact ce anume îți determină alergia. De exemplu, dacă suferi de o alergie la graminee și prezinți secreții nazale abundente de fiecare dată când ieși, te poți feri dacă stai mai mult în casă în sezonul gramineelor.

,,În perioada de germinare, este important să iei contact foarte mult cu polenul provenit de la ambrozie. Aerisirea nu se face dimineața, se face către seară sau în orele în care nu bate vântul foarte tare. În plus, este de preferat ca în casă să avem un mediu umed și cald. Putem să folosim umidificatoare, diverse aparate și unelte de care ne putem ajuta să limităm partea de expunere.”

– Silviu Oprescu, medic primar otorinolaringologie

,,Mi se pare foarte interesant. Purificatorul purifică aerul din casă. Deci dacă noi deschidem feresterele, intră alergeni înăuntru. Acel purificator o să reducă, totuși, particulele care circulă.”

– Mihail Pautov, medic chirurg
Reclamă

Dacă vrei să afli ce este rinita alergică, gândește-te că la nivelul aerelor condiționate există filtre care pot fi sedii de cantonare ale anumitor germeni, care pot să stagneze acolo. Filtrele acestea necesită periodic o curățare sau o schimbare.

,,Mai am un sfat legat de alergii. Este foarte bine să aspirăm în casă pentru că alergenii se pot așeza pe jos. De exemplu, dacă ai trecut pe hol se ridică praful.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

,,Atunci când cureți suprafețele din casă, se recomandă să aspiri și să umezești.”

– Silviu Oprescu, medic primar otorinolaringologie

Tratamente pentru rinita alergică

Pentru a înțelege ce este rinita alergică, ia în considerare că pe baza unui tablou clinic, un medic îți poate oferi mai multe căi de tratament. Pentru început, dacă se instalează toate simptomele asociate rinitei alergice, poți folosi diverse soluții saline cu ajutorul cărora îți poți spăla nasul. Poți utiliza apă de mare sau ser fiziologic pentru a împiedica stagnarea secrețiilor nazale la nivelul nasului.

-Ce indicații pot primi în cabinet pacienții cu rinite alergice exacerbate?
-În primă fază, se pot administra diverse tratamente topice, pe bază de cortizon. Se pot recomanda spray-urile cu cortizon și azelastină, care este un antihistaminic. Acestea se pot aplica local, topic și nazal. În rare cazuri, pot determina o mică iritație a nasului, în rest, nu au efecte adverse.

De asemenea, se pot administra steroizi sau cortizon. Aceștia se includ în schemele de tratament pentru rinitele alergice, care încep să prezinte complicații. De exemplu, dezvoltarea de polipi nazali, denumită și polipoză, cauzează pierderea mirosului și obturarea completă a spațiului respirator al nasului. Există cercetări constante, care includ tratamente cu anticorpi monoclonali. Aceste substanțe pot fi foarte eficiente pentru: polipoza nazală, dermatita atopică și astmul bronșic.

,,Sunt foarte multe tratamente pe care medicul le poate face în cabinet. Este esențial ca oamenii să înțeleagă că prima dată se dă laoparte triggerul, dacă au o predispoziție la alergii sau au o alergie respiratorie. Dacă trebuie neapărat să ieșim, să-l dăm laoparte când ne întoarcem acasă. Dacă vorbim de virozele acestea respiratorii, ne spălăm pe față și cu ser fiziologic în nas. Spălăm părul pentru că acționează ca un burete care absoarbe acea energie și să facem curat în casă.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

Ai aici toate edițiile sezonului 6 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Ce ascund durerile de cap. Metode de tratament împotriva simptomelor
Ce ascund durerile de cap. Metode de tratament împotriva simptomelor
Ce ascund durerile de cap. Metode de tratament împotriva simptomelor
articol cu video
Ce este rejuvenarea vaginală. În ce situații se aplică
Ce este rejuvenarea vaginală. În ce situații se aplică
Ce este rejuvenarea vaginală. În ce situații se aplică
articol cu video
Simptomele inflamației acute. Ce rol are în organism
Simptomele inflamației acute. Ce rol are în organism
Simptomele inflamației acute. Ce rol are în organism
Reclamă
PARTENERI
icon