Antena

Ce este indicat să știi despre wasabi. Cum te poate ajuta acest condiment japonez

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 14 ianuarie 2024, 08:21

Wasabi reprezintă un condiment caracteristic bucătăriei japoneze. Acesta face parte din familia legumelor crucifere, poate fi ușor inclus în alimentație și asigură un conținut nutritiv bogat. Află ce este indicat să știi despre wasabi.

Reclamă

Wasabi are o aromă înțepătoare și o culoare verde deschis. Se adaugă în numeroase rețete japoneze de sushi sau tăiței. Asigură un conținut bogat în compuși vegetali, precum izotiocianații, care pot îmbunătăți multe aspecte ale sănătății.

Ce este indicat să știi despre wasabi

Compușii prezenți în wasabi au capacitatea de a oferi proprietăți: antiinflamatoare, antibacteriene și anticancerigene. Aceștia pot sprijini arderea grăsimii corporale și pot susține sănătatea creierului și a oaselor, conform Healthline.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Acest condiment poate fi amestecat într-o varietate de preparate culinare, cum ar fi: salate, sosuri, paste, înghețată, rulouri, spaghetti sau diverse rețete, care includ pește.

Poate sprijini sănătatea oaselor

Wasabi poate sprijini sănătatea oaselor. Un compus din wasabi denumit acid p-hidroxicinamic poate stimula formarea osoasă și poate diminua degradarea oaselor. Mai mult, acest acid ar putea trata osteoporoza, o afecțiune care poate determina fragilitatea sistemului osos.

Reclamă

Oferă proprietăți antiinflamatoare

Wasabi oferă proprietăți antiinflamatoare. Inflamația este răspunsul sistemului imunitar la: infecții, răni și toxine. Aceasta are rolul de a-ți proteja și vindeca organismul. Când inflamația devine necontrolată și cronică, poate favoriza riscul de a dezvolta o serie de afecțiuni inflamatorii, inclusiv: afecțiuni cardiace, diabet sau cancer.

Asigură proprietăți antibacteriene

Dacă te întrebi ce este indicat să știi despre wasabi, gândește-te că asigură proprietăți antibacteriene. Izotiocianații reprezintă clasa principală de compuși activi din wasabi, responsabili pentru proprietățile sale antibacteriene. Extractul de wasabi poate lupta împotriva: Escherichia coli, Staphylococcus aureus și Helicobacter pylori. Helicobacter pylori nu are nevoie de tratament dacă nu prezintă simptome. Infecția se tratează cu antibiotice când apar semne care indică gastrită sau ulcer.

Poate avea proprietăți anticancerigene

Wasabi poate avea proprietăți anticancerigene. Extractul de rădăcină de wasabi poate diminua riscul de a dezvolta: cancer endometrial, cancer ovarian sau cancer de rinichi. Aceasta se poate datora izotiocianaților prezenți în compoziția sa.

Reclamă

Poate susține sănătatea creierului

Izotiocianații din wasabi pot avea efecte neuroprotectoare. Aceștia pot crește activitatea sistemelor antioxidante din creier care au rolul de a reduce inflamația. De asemenea, pot contribui la prevenirea și încetinirea dezvoltării afecțiunilor neurodegenerative provocate de inflamație, cum ar fi boala Parkinson.

Poate preveni pierderea dinților

Pentru a afla ce este indicat să știi despre wasabi, ia în calcul că poate preveni pierderea dinților. Wasabi produce vapori de izotiocianați și poate funcționa ca un agent antimicrobian. Acești vapori pot contribui la inhibarea dezvoltării drojdiei, mucegaiului și bacteriilor. Poate ajuta la prevenirea cariilor dentare deoarece poate distruge bacteriile care le pot determina.

Poate îmbunătăți sănătatea intestinală

Wasabi are caracteristici care pot suprima bacteriile dăunătoare prezente în intestin, ce pot cauza inflamație gastrică și cancer de stomac. Acesta poate preveni intoxicațiile alimentare, de aceea este util pentru a consuma preparate din pește crud, potrivit Dr. Axe.

Poate sprijini pierderea în greutate

Frunzele comestibile ale plantei wasabi conțin compuși care pot opri formarea și dezvoltarea celulelor adipoase. În plus, extractul poate preveni acumularea nedorită de kilograme în plus în cazul unei diete bogate în grăsimi și calorii.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile verzei de Bruxelles. De ce să incluzi în alimentație această legumă
Beneficiile verzei de Bruxelles. De ce să incluzi în alimentație această legumă
Beneficiile verzei de Bruxelles. De ce să incluzi în alimentație această legumă
Beneficiile sucului de sfeclă roșie. De ce îți poate sprijini sănătatea
Beneficiile sucului de sfeclă roșie. De ce îți poate sprijini sănătatea
Beneficiile sucului de sfeclă roșie. De ce îți poate sprijini sănătatea
Reclamă
PARTENERI
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Rețete Fel De Fel
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Pentru gustări simple și delicioase din zilele călduroase de vară îți propun o rețetă de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry. Este rețeta unui aperitiv sau o gustare caldă, proaspătă și savuroasă, cu arome mediteraneene, texturi contrastante și o prezentare elegantă. Aceste frigărui combină simplitatea legumelor proaspete cu savoarea brânzei topite. Toate sunt învelite într-un format ușor de servit și spectaculos vizual. Feliile subțiri de dovlecel sunt rulate în jurul cuburilor de brânză. Poți folosi halloumi, feta sau mozzarella. Toate acestea oferă o textură moale, dar elastică, cu margini ușor rumenite. Roșiile cherry aduc explozia de prospețime, dulceață și aciditate care echilibrează totul. Preparatul poate fi servit cald sau rece și este ideal ca aperitiv, pe un platou de vară. Merge bine și ca garnitură lângă carne sau chiar ca element central într-o masă vegetariană. Tot din dovlecel mai poți prepara și rețeta de rulouri cu prosciutto crudo. Este la fel de simplă și delicioasă, dar cu altă consistență și textură. Descrierea rețetei de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry Aceste frigărui sunt o adevărată declarație de vară. Pe fiecare bețișor, se întâlnesc aromele grădinii și gusturile unei vacanțe în sudul Italiei sau în Grecia. Acolo legumele coapte și brânzeturile locale se transformă în mici festinuri simple, dar spectaculoase. Feliile de dovlecel, fine și translucide, îmbracă brânza ca o panglică verde crud. Prin coacere, capătă o textură moale, ușor elastică, cu marginile ușor rumenite, iar aroma lor vegetală devine mai intensă, ușor dulceagă, cu accente de nuci crude. În interior, brânza începe să se topească lent, devine cremoasă, caldă și sărată, oferind un contrast seducător cu finețea legumelor. Dacă alegi o brânză cu personalitate (cum e halloumi sau cașcaval afumat), adaugi o notă ușor picantă sau afumată, ce ridică întregul ansamblu. Iar roșiile cherry – coapte ușor sau doar încălzite – pocnesc între dinți cu sucul lor dulce și acrișor, aducând acea explozie de prospețime care trezește toate celelalte gusturi. Ele sunt punctele de echilibru care leagă brânza și dovlecelul într-o armonie perfectă. Descoperă mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas al rețetei de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry.
icon