Ce este indicat să știi despre alimentele fortificate. Beneficiile pentru sănătate pe care le pot oferi

Publicat: 19 aprilie 2024, 08:20

Alimentele fortificate includ nutrienți adăugați pentru a le mări valoarea nutrițională și beneficiile pe care le pot aduce sănătății. Astfel, poți obține mai ușor substanțele nutritive de care ai nevoie în dietă. Află ce este indicat să știi despre alimentele fortificate.

Alimentele fortificate conțin minerale, vitamine și alți micronutrienți adăugați. Micronutrienții sunt o necesitate pentru multe funcții importante ale organismului. Totodată, aceștia nu au gusturi, texturi sau mirosuri observabile.

Ce este indicat să știi despre alimentele fortificate

În mod natural, unele alimente conțin anumiți micronutrienți pe care îi pierd în timpul gătitului sau al depozitării. Este important să diferențiezi alimentele îmbogățite de alimentele fortificate. Alimentele îmbogățite se referă la alimentele în care producătorii au inclus nutrienții pe care i-au pierdut.

Alimentele fortificate sunt alimentele cărora le-au fost adăugați nutrienți, pe care în mod normal, nu i-ar conține. Alergiile, stilul alimentar, mediul înconjurător și alți factori pot îngreuna asimilarea anumitor substanțe.‌‌

Printre cele mai populare alimente fortificate sunt cerealele de la micul dejun, pâinea, iaurtul, laptele, laptele de soia și alți înlocuitori ai laptelui de origine animală, ouăle, sucul de fructe și sarea. Iar printre nutrienții cel mai des incluși de producători se află: acidul folic, fierul, calciul, vitamina A, vitamina B6, vitamina B12, vitamina D, vitamina E și iodul.

Totuși, pentru a nu avea parte de o supradoză de vitamine, se recomandă să consulți un nutriționist sau un medic înainte de a începe să le consumi constant.

Previn apariția bolilor cauzate de deficiențele de nutriție

Dacă te întrebi ce este indicat să știi despre alimentele fortificate, află că previn apariția anumitor boli. Când corpul tău nu acumulează suficienți nutrienți, se poate să suferi de o deficiență. Alimentele fortificate reduc riscul de apariție a deficiențelor în organism. Acestea facilitează obținerea substanțelor nutritive de care ai nevoie. Insuficiențele nutriționale pot cauza probleme ca: diabet de tip 2, osteoporoză, oboseală și anemie cauzată de deficiențele de fier.

În cazul deficiențelor de fier, poți consuma alimente care conțin fier în cantități mai mari, cum ar fi: smochine, curmale, fructe uscate, stafide, prune uscate, brocoli, fasole verde, cartofii, varza sau pastă de roșii.

Protejează adulții aflați la o vârstă mai înaintată

Pe măsură ce înaintezi în vârstă, corpul tău începe să absoarbă din ce în ce mai puține vitamine și minerale. Alimentele fortificate ajută la menținerea unor niveluri sănătoase ale micronutrienților. Acestea îți mențin oasele puternice, îmbunătățesc digestia și previn apariția problemelor cardiace, conform Nourish by WebMD.

Susțin creșterea copiilor

Pentru a afla ce este indicat să știi despre alimentele fortificate, gândește-te că susțin creșterea copiilor. Copiii au un risc mai mare decât adulții să sufere de deficiențe nutriționale. Corpul lor are nevoie de mai multe vitamine și minerale pentru a le susține dezvoltarea. Alimentele fortificate pot sprijini nutriția copiilor, împreună cu o dietă echilibrată.

Ajută în privința nevoilor alimentare

Unii nutrienți importanți sunt disponibili numai în produsele de origine animală sau în alimentele care pot provoca reacții alergice anumitor persoane. Alimentele fortificate te pot ajuta dacă ești vegetarian, ai intoleranță la lactoză sau alte nevoi alimentare. De exemplu, o persoană cu intoleranță la lactoză ar putea evita produsele lactate. Din această cauză, este posibil să nu primească suficient calciu și vitamina D. Astfel, laptele alternativ fortificat poate ajuta, potrivit Join Zoe.

Pot fi utile în sarcină

Când te întrebi ce este indicat să știi despre alimentele fortificate, află că pot fi utile în timpul perioadei de sarcină. Femeile însărcinate au nevoie de mai multe alimente deoarece organismul bebelușului consumă o parte din nutrienți. În acest caz, chiar dacă mănâncă mai mult se poate să nu asimileze toate substanțele nutritive necesare.

Substanțele nutritive pot umple această carență. Spre exemplu, acidul folic este adăugat în multe alimente fortificate. Dacă asimilezi suficient acid folic în timpul perioadei de sarcină, acesta reduce riscul de apariție a malformațiilor congenitale.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Cum influențează dieta apariția cariilor. Care sunt categoriile de alimente care pot afecta sănătatea dinților
Cum influențează dieta apariția cariilor. Care sunt categoriile de alimente care pot afecta sănătatea dinților
Ce beneficii importante are cafeaua cu scorțișoară. De ce merită să o consumi așa
Ce beneficii importante are cafeaua cu scorțișoară. De ce merită să o consumi așa
PARTENERI