Ce este endometrioza. Medicii Voicu Simedrea și Mihail Pautov au explicat cum se manifestă această afecțiune ginecologică

Publicat: 12 iulie 2024, 07:13

Endometrioza afectează peste 200 de milioane de femei la nivel mondial. Voicu Simedrea, medic primar în obstetrică ginecologie și chirurg de excelență în tratarea disciplinară a endometriozei, a fost invitatul medicului chirurg Mihail Pautov în podcastul său Doctorul Mihail. Află ce este endometrioza.

Endometrioza este o boală cronică. Aceasta apare la femei aflate la o vârstă activ hormonală, mai precis între 18-50 de ani. Are implicații asupra calității vieții, cu o incidență care a apărut mult mai târziu ca o consecință a stilului de viață.

Ce este endometrioza

Endometrioza se dezvoltă din cauza faptului că țesutul care ar trebui să existe doar în cavitatea uterină, denumit endometru, migrează din diferite motive în afara acestei cavități. Acesta ajunge să colonizeze diverse alte organe în jurul uterului. Dacă acest țesut se localizează în afara uterului se numește endometrioză.

Endometrioza poate fi localizată pe intestine, vezică urinară, nervi sau diafragmă. Pot fi foarte multe localizări în interiorul cavității abdominale. Când endometrul ajunge în peretele uterin atunci afecțiunea se numește adenomioză.

Practic, mucoasa uterului, mai precis învelișul interior al uterului are endometru, care este primul său strat. În endometrioză, când migrează prima dată începe să crească fie pe uter, fie pe intestine. Intestinele stau în contact cu uterul. Uterul intră în contact și cu colonul.

Dacă te întrebi ce este endometrioza, gândește-te că oriunde în afara uterului ajung aceste celule de endometru și încep să crească, înseamnă endometrioză. Acestea se pot instala inclusiv în interiorul peretului uterin. În acest caz, endometrioza nu are structuri bine definire, precum fibroamele.

Care sunt cauzele endometriozei

Există mai multe teorii care încearcă să identifice și să explice care sunt cauzele endometriozei. Teoria refluxului menstrual susține că în cazul fiecărei femei care are menstră, o parte din acest flux menstrual nu iese prin colul uterin, prin vagin, ci se întoarce pe trompele uterine și ajunge în cavitatea abdominală, unde acest reflux menstrual se lipește de intestine.

Teoria refluxului menstrual nu este foarte bine justificată. S-a dovedit că peste 60% dintre femei prezintă reflux menstrual, dar nu toate dezvoltă endometrioză. În general, pe lângă refluxul menstrual este nevoie de un alt factor pentru ca boala să se instaleze, cum ar fi un răspuns imunitar exagerat. Acest răspuns este de obicei explicat de teoriile autoimune.

Teoria celomică susține că există paciente care se nasc cu aceste implanturi ectopice de celule. S-a dovedit pe studii histopatologice făcute pe avortoni de sex feminin. Acești avortoni prezentau celule de endometru localizate altundeva decât în cavitatea uterină. Astfel, s-a dovedit că apar cu mult înainte ca fătul să se nască și de a avea orice menstruație. Dacă te întrebi ce este endometrioza, ia în calcul că aceste celule pot fi prezente încă din perioada embrionară, ca un defect de embriogeneză.

De asemenea, contactele sexuale în timpul menstruației nu cresc riscul de a dezvolta endometrioză. Totodată, există o explicație conform căreia tampoanele interne ar putea favoriza fluxul menstrual deoarece menstruația nu mai poate fi eliminată. Atunci se favorizează fluxul menstrual pe trompe, care ajunge în cavitatea abdominală.

Însă, chiar și în această situație, nu toate femeile dezvoltă endometrioză. Aceasta se instalează doar la cele care au o predispoziție legată de răspunsul autoimun sau de un alt mecanism denumit stres oxidativ. În general, determinismul este plurifactorial. Toate femeile cu endometrioză prezintă mai mulți factori de risc. Practic, sunt mai multe mecanisme implicate.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cauze ale stărilor de oboseală toamna. Cum le poți combate pentru o stare bună în zilele mohorâte
Cauze ale stărilor de oboseală toamna. Cum le poți combate pentru o stare bună în zilele mohorâte
Cauze ale sensibilității dentare. Ce poate provoca acest disconfort la nivelul dinților
Cauze ale sensibilității dentare. Ce poate provoca acest disconfort la nivelul dinților
Cauze ale durerilor de rinichi. Ce poate provoca disconfort la nivelul acestor organe
Cauze ale durerilor de rinichi. Ce poate provoca disconfort la nivelul acestor organe
PARTENERI