Ce este carnea roșie: tipuri, beneficii și riscuri

Publicat: 10 august 2024, 07:25

Multe persoane consideră dificile recunoașterea și selectarea tipurilor de carne. Chiar dacă în unele cazuri pot fi greu de diferențiat, poți învăța să le deosebești caracteristicile. Află ce este carnea roșie și ce beneficii și riscuri poate avea pentru sănătate.

Carnea roșie este printre cele mai consumate alimente. Aceasta conține o varietate de substanțe nutritive esențiale pentru sănătatea organismului, care pot completa o dietă echilibrată. Însă, se recomandă să o incluzi în dietă în cantități reduse deoarece consumul excesiv poate crește riscul de a dezvolta mai multe afecțiuni cronice.

Ce este carnea roșie vs. carnea albă

Mioglobina este o proteină din țesutul muscular care se leagă de oxigen, astfel încât să poată fi utilizată pentru a produce energie. În carne, mioglobina este principalul pigment responsabil de culoarea sa. Aceasta produce un ton de roșu aprins atunci când intră în contact cu oxigenul.

Carnea roșie are un conținut mai mare de mioglobină decât carnea albă, ceea ce le diferențiază culorile. Totuși, pot exista diverși factori, care pot influența culoarea cărnii. Printre aceștia se pot număra: vârsta specia, sexul biologic, animalului, dieta și nivelul de activitate fizică.

Mușchii care depun mai mult efort au o concentrație mai mare de mioglobină deoarece necesită mai mult oxigen pentru a funcționa. Din acest motiv, carnea rezultată din procesare are o culoare mai închisă. Totodată, metodele de ambalare și procesare pot provoca variații ale culorii cărnii.

Tipuri de carne roșie și proprietățile lor

Culoarea suprafeței cărnii crude de vită, miel, porc și vițel poate avea mai multe nuanțe de roșu. În ceea ce privește carnea de pasăre crudă, culorile acesteia pot varia de la alb-albăstrui la galben. Carnea roșie provine de la mamifere și poartă această denumire deoarece are o culoare roșie când este crudă.

Dacă te întrebi ce este carnea roșie, ia în calcul că pe lângă identificarea animalului de la care provine, carnea se poate distinge și prin modul de creștere al acestuia și modul în care se procesează alimentul:

  • Carne organică. Pentru a avea o etichetă ecologică, carnea are nevoie să provină de la animale cărora li se oferă hrană și furaje 100% organice. Acestea necesită o creștere care să includă pășunatul și alte comportamente naturale. În plus, nu li se administrează antibiotice sau hormoni.
  • Carne convențională. Carnea convențională provine de la animale care sunt de obicei crescute în operațiuni de hrănire concentrată a animalelor. În locurile în care trăiesc, producătorii îngrădesc animalele și le hrănesc cu furaje pe bază de cereale, potrivit Healthline.
  • Carne de animal hrănit cu iarbă. Carnea de animal hrănit cu iarbă provine de la animale care pasc pe iarbă pentru a se hrăni singure într-un mod natural. Acestea nu sunt crescute în operațiuni de hrănire concentrată a animalelor sau în ferme care includ astfel de procedee.
  • Carne neprocesată. Carnea care nu trece prin procese de conservare, afumare sau altfel de tipuri de prelucrare intense poartă denumirea de carne neprocesată. Totodată, deoarece toată carnea este procesată într-o oarecare măsură, termenul neprocesat se referă în general la carnea minim procesată, cum ar fi carnea de vită.
  • Carne procesată. Carnea procesată provine de obicei de la animale crescute în mod convențional. Acest tip de carne trece prin diferite metode de procesare, cum ar fi conservarea sau afumarea. În această categorie pot intra mai multe alimente populare precum: bacon, hamburgeri, mezeluri, pepperoni și pastramă de vită. În general au niveluri ridicate de: grăsimi, calorii, conservanți și zahăr.

Ce beneficii și contraindicații are carnea roșie

Când vrei să știi ce este carnea roșie, gândește-te că în general, aceasta are un profil nutritiv, ce include mai multe substanțe esențiale, cum ar fi: vitamina B12, zinc, proteine, seleniu și fier. Totuși, poate avea un conținut bogat în grăsimi saturate și sodiu, ceea ce poate provoca efecte adverse asupra sănătății.

Consumul de carne roșie poate completa o dietă echilibrată și te poate ajuta să previi deficiențele de nutrienți din organism. Însă, este important să iei în considerare potențialele efecte adverse cauzate de consumul unor cantități mari din acest aliment.

O serie de studii susțin că se poate asocia consumul ridicat de carne roșie cu riscuri mai mari de boli de inimă, anumite tipuri de cancer, diabet de tip 2 și deces. În același timp, cercetările arată că tipul de carne roșie și prepararea acesteia pot influența în ce măsură afectează sănătatea.

Ce se întâmplă dacă mănânci zilnic carne roșie

Orice aliment pe care îl mănânci zilnic începe să-ți influențeze sănătatea organismului. Dacă alegi să incluzi carne roșie în alimentație în fiecare zi, acest obicei îți poate aduce atât beneficii, cât și riscuri pentru sănătate, conform Eating Well.

Printre beneficiile consumului zilnic de carne roșie se pot regăsi aspecte, precum: senzație de sațietate constantă, dezvoltarea masei musculare, accelerarea metabolismului și creșterea nivelurilor de energie produse de corp.

Odată ce afli ce este carnea roșie, reține că atunci când o mănânci zilnic, acest obicei poate crește riscul de boli cardiovasculare și cancer. Riscul devine tot mai mare în funcție de cantitatea pe care o consumi.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Pâinea albă vs. pâinea integrală: care sunt diferențele
Pâinea albă vs. pâinea integrală: care sunt diferențele
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Cum influențează dieta apariția cariilor. Care sunt categoriile de alimente care pot afecta sănătatea dinților
Cum influențează dieta apariția cariilor. Care sunt categoriile de alimente care pot afecta sănătatea dinților
PARTENERI