Antena

Când sunt îngrijorătoare secrețiile vaginale. Semnele unei infecții care necesită tratament

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 20 octombrie 2024, 08:56

Secrețiile vaginale reprezintă un amestec de fluide cu rol foarte important pentru sănătatea intimă a unei femei. Acestea ajută la curățarea naturală a vaginului și au rol de lubrifiere. Astfel, previn iritațiile și alte simptome vaginale. Află când sunt îngrijorătoare secrețiile vaginale.

Reclamă

Cea mai importantă funcție a secrețiilor vaginale este de a reduce riscul de infecții deoarece mențin echilibrul florei vaginale prin intermediul bacteriilor bune. Bacteriile bune asigură un mediu acid în vagin, neprielnic dezvoltării bacteriilor dăunătoare.

Totuși, uneori pot apărea schimbări în ceea ce privește aspectul, consistența sau mirosul secrețiilor vaginale. Acestea pot semnala probleme de sănătate.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Despre aceste modificări ne oferă mai multe detalii doctorul Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Cum îți dai seama că secrețiile vaginale sunt normale

Aspectul și consistența secrețiilor vaginale pot varia în funcție de mai mulți factori, conform Cleveland Clinic. Printre aceștia se pot regăsi: fazele ciclului menstrual, activitatea sexuală, sarcina sau stresul.

Reclamă

Spre exemplu, când ești la ovulație, secrețiile tind să fie mai abundente, au un aspect clar și o textură elastică, asemănătoare albușului de ou. Aceste caracteristici au rolul de a facilita trecerea spermatozoizilor.

La fel se poate întâmpla dacă ești prea stresată, ai o viață sexuală activă sau dacă rămâi însărcinată. Din cauza modificărilor hormonale prin care trece organismul tău, secrețiile vaginale pot deveni mai abundente.

„Ce trebuie să rețină orice femeie este că secrețiile vaginale normale nu trebuie să aibă un miros neplăcut, pătrunzător sau o culoare neobișnuită. Acestea sunt, în general, clare sau ușor albicioase și nu sunt însoțite de neplăceri precum iritații, dureri, mâncărime sau senzație de arsură”, spune dr. Andreas Vythoulkas.

Reclamă

Când sunt îngrijorătoare secrețiile vaginale

Orice schimbare bruscă și neobișnuită trebuie semnalată medicului ginecolog. Secrețiile vaginale anormale, fie că se observă modificări de culoare, miros sau consistență, pot sugera existența unei infecții. Aceasta necesită investigații și tratamente corecte.

Iată câteva semne la care ar trebui să fii atentă:

Modificări de culoare – secrețiile vaginale albe, cu consistență brânzoasă pot fi un semn specific al infecției cu ciuperca Candida, care cauzează candidoza vaginală; secrețiile de culoare gri sau galben-verzui, cu textură spumoasă pot indica o infecție cu Trichomonas vaginalis, o boală cu transmitere sexuală; iar secrețiile vaginale verzi sau galben intens pot sugera o infecție bacteriană, precum vaginoza sau gonoreea.

Mirosul neplăcut – atunci când există un dezechilibru la nivelul florei vaginale, mai exact când bacteriile „bune” sunt depășite numeric de cele dăunătoare, secrețiile vaginale capătă un miros foarte puternic, înțepător și urât mirositor, asemănător cu cel al peștelui stricat. De cele mai multe ori, acest miros neobișnuit poate fi cauzat de infecții precum trichomoniaza, vaginoza bacteriană, gonoreea sau chlamidioza.

Alte simptome – secrețiile vaginale anormale determinate de diverse infecții sunt de cele mai multe ori însoțite de simptome neplăcute. Printre acestea se pot regăsi: senzație de mâncărime, arsură în timpul urinării, iritație în zona vaginală sau durere în timpul actului sexual.

Când să mergi la medic

Un consult ginecologic se impune cel puțin o dată pe an, în scop preventiv. Este necesar chiar dacă nu există semne de boală. Examinarea specialistului și testele specifice te pot proteja de complicațiile unor probleme ginecologice. Acestea pot evolua silențios de-a lungul timpului sau au simptome care nu ridică întotdeauna semne de întrebare ori pe care le ignori.

„Din păcate, multe infecții care nu au fost descoperite și tratate la timp pot avea drept consecință infertilitatea la femei. Și mă refer aici în special la afecțiunile tubare, extrem de frecvente în rândul femeilor de vârstă fertilă care nu pot concepe pe cale naturală. În cazul multora dintre acestea, trompele uterine sunt compromise și unica soluție pentru a mai avea un copil este fertilizarea in vitro.

Dacă secrețiile vaginale sunt brusc schimbate și apar și alte simptome supărătoare, cu siguranță femeia trebuie să programeze o consultație la medicul ginecolog cât mai curând, pentru a vedea care este problema și cum poate fi tratată. Este important să nu fie ignorate simptomele care persistă mai mult de o săptămână sau care vin însoțite de dureri abdominale sau febră”, atenționează medicul Vythoulkas.

Dacă te întrebi când sunt îngrijorătoare secrețiile vaginale, reține că alte semne care necesită un consult medical, pe lângă modificările bruște în consistența, culoarea sau mirosul secrețiilor vaginale, sunt sângerările în afara menstruației, durerea sau usturimea puternică la urinare sau în timpul actului sexual.

Cum pot fi tratate și prevenite secrețiile vaginale anormale cauzate de infecții

Este foarte important să nu-ți pui singură un diagnosticul și să eviți să-ți administrezi tratamente fără a cere sfatul medicului. În acest mod îți poți face mai mult rău decât bine.

Mergi la un medic ginecolog care este avizat să îți ofere cele mai bune tratamente în funcție de cauza descoperită. În cazul în care problema este o infecție cu transmitere sexuală, ține cont că și partenerul trebuie să primească tratament adecvat. Doar se poate preveni reinfectarea. Contactul sexual este contraindicat până la finalizarea tratamentului.

În funcție de tipul infecției, tratamentul poate consta în administrare de ovule, creme, geluri sau pastile cu efect antifungic, antibiotic sau antiparazitar.

Prevenția este preferabilă tratamentului. Din acest motiv, încearcă pe cât posibil să respecți câteva măsuri ce pot reduce semnificativ riscul de a te confrunta cu infecții vaginale.

Printre acestea se numără:

  • păstrează o igienă corectă a zonei intime (evită spălăturile vaginale, hârtia igienică, șervețelele umede, săpunurile și gelurile de duș parfumate),
  • poartă lenjerie intimă din bumbac, evită hainele foarte strâmte,
  • șterge-te întotdeauna din față spre spate (astfel previi răspândirea bacteriilor din zona anală în vagin),
  • folosește cât mai rar tampoane interne,
  • utilizează prezervativ dacă ai contact sexual.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
articol cu video
Cum se măsoară tensiunea arterială. Care sunt recomandările
Cum se măsoară tensiunea arterială. Care sunt recomandările
Cum se măsoară tensiunea arterială. Care sunt recomandările
Cauzele somnului în exces. Ce te poate face să dormi prea mult
Cauzele somnului în exces. Ce te poate face să dormi prea mult
Cauzele somnului în exces. Ce te poate face să dormi prea mult
Reclamă
PARTENERI
icon