Antena

Cum se operează cu un robot chirurgical. Chirurgul Felix Dobrițoiu a simulat o intervenție la MediCOOL

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 9 octombrie 2023, 12:32

Odată cu noile tehnologii, chirurgia se dezvoltă, iar medicii au la dispoziție noi aparate, care le asigură o mai mare precizie. Invitatul doctorului Mihail Pautov, Felix Dobrițoiu, medic specialist în chirurgie toracică, a simulat o intervenție la MediCOOL, în șaptea ediție din sezonul cinci. Află cum se operează cu un robot chirurgical.

Reclamă

Felix Dobrițoiu a prezentat cum arată un cabinet în care se folosește un robot chirurgical, în backstage-ul emisiunii MediCOOL, cum se operează cu ajutorul acestuia, din ce instrumente este compus și ce avantaje oferă în comparație cu metodele tradiționale de intervenție.

Cum se operează cu un robot chirurgical

Noul robot chirurgical este un instrument foarte bine dezvoltat, compus din mai multe piese: consola chirurgicală, în care chirurgul vede tot ce se întâmplă în pacient, brațele robotului și robotul în sine. Astfel, medicul nu mai stă lângă pacient când operează, acest lucru pe care îl face un alt coleg.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Robotul în sine reprezintă un complex de instrumente. Brațele robotice care preiau mișcările chirurgului le traduc în mișcări, în pacient, printr-o legătura foarte fină, realizată de creierul instrumentului complex de dimensiuni mari.

Felix Dobrițoiu a realizat o simulare a unei operații la nivelul abdomenului unui pacient, în torace. Tot ce se vede în aparat, se poate vedea pe un ecran. Aparatul are două joystick-uri care se controlează cu mâinile și degetele. Acestea fac mișcări pe care instrumentele le preiau și le imită în pacient.

Reclamă

Dacă te întrebi cum se operează cu un robot chirurgical, gândește-te că, înăuntru, robotul are pense mici. Acestea traduc foarte fin fiecare mișcare, deoarece acționează asupra unor țesuturi foarte fine. În plus, robotul amplifică imaginea. O leziune foarte mică pe care un chirurg o operează deschis, este magnificată de 10 ori mai mult.

De exemplu, chirugul poate reproduce o sutură, cu un fir chirurgical și un ac pe care îl poate manipula foarte ușor și comod.

,,Poți să-ți așezi acul exact cum ai face-o cu degetele. Acesta este marele avantaj. Din punctul meu de vedere, îmbină cumva avantajele chirurgiei toracoscopice laparoscopice cu avantajele chirurgiei deschise.”

– Florin Dobrițoiu, medic chirurg
Reclamă

Ce avantaje are un robot chirurgical

,,Robotul este cel mai performant instrument din mâna unui chirurg. Până acum aveam: foarfece, portac, instrumente rudimentare cu care operam. Robotul traduce fiecare mișcare fină. Fiecare lucru pe care îl face Felix, se traduce aici.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

În momentul în care chirurgul trage capul din consolă, nimic nu se mai mișcă în interiorul pacientului. Totul rămâne fix. Se activează în momentul în care pune capul în consolă, aude un sunet și face un click cu ambele instrumente. Atunci poate controla instrumentul.

Există o diferență între ce se vede pe ecran și se întâmplă în realitate. Aceasta se poate vedea doar când chirurgul operează cu robotul un pacient.

,,Robotul are propriile indicații foarte clare și este un instrument impecabil, într-adevăr, dar nu cred că toate intervențiile chirurgicale ar trebui făcute cu robotul.”

– Felix Dobrițoiu, medic chirurg

Când vrei să știi cum se operează cu un robot chirurgical, află că prin intermediul unei clape se poate muta camera. Aceasta se poate îndepărta când câmpul vizual nu mai este bun. După aceea se poate reveni la instrumente.

Pedala de distanță, din stânga, activează al treilea instrument. Acest instrument expune plaga. În chirurgie, unul dintre cele mai importante aspecte îl reprezintă expunerea locului unde se lucrează. De obicei, în chirurgia laparoscopică sau toracospcopică, chirurgul are nevoie de un coleg foarte bun care să-l ajute să-i expună bine plaga operatorie, pentru a putea opera cu ambele mâini. În prezent, robotul poate face singur acest lucru și camera poate fi controlată de chirurg. În plus, nicio persoană nu ar putea menține imaginea atât de fixă.

Ai aici toate edițiile sezonului 5 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Cât de sigur este cuptorul cu microunde. Care sunt efectele folosirii acestui aparat electrocasnic
Cât de sigur este cuptorul cu microunde. Care sunt efectele folosirii acestui aparat electrocasnic
Cât de sigur este cuptorul cu microunde. Care sunt efectele folosirii acestui aparat electrocasnic
Câte anestezii generale poți face în siguranță
Câte anestezii generale poți face în siguranță
Câte anestezii generale poți face în siguranță
articol cu video
De ce apare sindromul de tunel carpian. Cum poți preveni simptomele
De ce apare sindromul de tunel carpian. Cum poți preveni simptomele
De ce apare sindromul de tunel carpian. Cum poți preveni simptomele
Reclamă
PARTENERI
icon