Medicina continuă să evolueze cu ajutorul noilor aparate performante, de dimensiuni mult mai reduse. Doctorul Mihail Pautov a prezentat o inovație în a șaptea ediție din sezonul cinci MediCOOL. Află cum poate ajuta un ecograf portabil medicii.
Mihail Pautov a vorbit despre evoluția medicinei în ultimele secole, a arătat cum funcționează un ecograf portabil, a exemplificat în ce situații poate fi acesta folosit și a dezvăluit ce avantaje are față de aparatele mai vechi.
Cum poate ajuta un ecograf portabil medicii
De aproape 160 de ani, imaginea medicului în spital se asociază cu un om îmbrăcat în halat, care poartă un stetoscop. De 160 de ani stetoscopul se folosește pentru a asculta: bătăile inimii, plămânii și activitatea intestinală. Însă, în curând acest lucru se poate schimba.
Ecograful portabil poate înlocui complet stetoscopul. Un ecograf portabil are dimensiuni considerabil mai reduse decât un ecograf obișnuit, pe care îl poate înlocui complet. Acesta se conectează direct la telefon sau tabletă. Pentru a-l folosi, trebuie să fii un medic, cu o competență în ecografie.
La început, pentru a-l utiliza, se activează ecograful și se pune pe abdomen. Cu ajutorul acestuia, se pot observa multe aspecte, precum: când colecistul este plin sau gol, dacă există pietre în colecist, parenchimul hepatic, rinichii sau ficatul. Se poate face imediat și oriunde o ecografie.
Dacă te întrebi cum poate ajuta un ecograf portabil medicii, gândește-te că ecograful portabil are foarte multe module. Se poate urmări o sarcină sau se poate face o ecografie cardiacă pentru a vedea cum funcționează inima. Acesta necesită utilizarea unui gel special pentru a putea vedea mai bine prin piele.
În ce situații se poate folosi un ecograf portabil
Acest aparat poate fi purtat în buzunar. Dacă este comutat la un alt capăt se poate face o ecografie de tiroidă. Se poate observa lobul tiroidei și tiroida. Poate primi comandă de freeze și poate face o poză, care poate fi trimisă unui medic pentru un eventual consult.
De asemenea, se poate vedea cum bate artera carotidă. Atunci când pacientul nu vorbește, se poate observa și se poate auzi fluxul sanguin în artera carotidă. Denivelările care apar pe ecran pot ajuta medicul să calculeze un indice de rezistență. Astfel, poate stabili dacă artera carotidă chiar este permeabilă, dacă nu cumva sângele întâlnește o rezistență mai mare undeva mai sus. Spre exemplu, poate fi util în cazul unui pacient cu amețeli sau care a leșinat din diferite motive, pentru a-i găsi cauza. Se poate descoperi dacă îi ajunge suficient sânge la creier prin arterele carotide.
Dacă te întrebi cum poate ajuta un ecograf portabil medicii, ia în considerare un alt exemplu. În cazul în care o persoană se accidentează pe munte, eventual cade cu bicicleta. Un medic îi poate vedea musculatura, îi poate scana țesuturile și poate stabili dacă are o ruptură musculară. Îi poate pune o sondă pe mușchi pentru a-i vedea în lungimi fibrele musculare. Fibrele musculare se pot vedea în operație sau când se face anatomie. Se pot vedea cum se umflă când pacientul contractă mușchii. Se poate observa când se relaxează bicepsul. În cazul unui accident la acest nivel în care se umflă o anumită zonă a brațului, se poate examina dacă fibrele musculare sunt rupte.
Ce avantaje are un ecograf portabil
Când vrei să știi cum poate ajuta un ecograf portabil medicii, amintește-ți că un ecograf portabil încape într-un buzunar de la halat. Nu are nevoie de cablu sau de un cărucior pentru a-l împinge. Poate fi util în cazul oricărei suspiciuni, precum: pietre la rinichi, colecistită acută, blocaj la nivelul tiroidei, nodul la sân, tranzit grăbit sau ruptură musculară.
Cred că mulți dintre noi și mulți dintre doctori se gândesc: oare o să înlocuiască complet tehnologia? Părerea mea sinceră este că nu. Nu o să ne înlocuiască, dar tehnologia o să preia partea birocratică și statul pentru foarte mult timp în sala de operații. Astfel, noi o să putem să redevenim vindecători, ceea ce am fost la început. La început stăteam mult cu pacientul pentru că nu aveam scule sau instrumente. Examinam pacientul, vorbeam cu el și îi explicam posibile cauze. Acum, din păcate, ne-am pierdut printre: foi, externări și ore nesfârșite în sala de operații. Ne-a rămas foarte puțin timp alături de pacient. Sincer, vreau să recăpătăm acest timp, vreau să ne întoarcem la patul pacientului și să putem petrece mai mult timp cu el. Tehnologia ne ajută să facem fix acest lucru. Mă bucur de această super evoluție a medicinei pe care o trăim acum.
– Mihail Pautov, medic chirurg
Ai aici toate edițiile sezonului 5 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.