Cauze ale stărilor de oboseală toamna. Cum le poți combate pentru o stare bună în zilele mohorâte

Publicat: 17 septembrie 2024, 08:15

Pentru unele persoane, schimbarea anotimpurilor poate duce la o scădere bruscă a energiei, care poate deveni constantă. Aceasta pot fi influențată de mai mulți factori. Citește despre cauze ale stărilor de oboseală toamna.

În afară de simptomele provocate de răcelile sezoniere, senzația constantă de epuizare poate fi determinată de mai mulți factori externi ai anotimpului actual. Aceasta se pot gestiona mai rapid și mai eficient dacă îi identifici cauza.

Cauze ale stărilor de oboseală toamna

Toamna pot apărea stări de oboseală aparent inexplicabile, care te pot face să-ți desfășori cu dificultate activitățile zilnice. Schimbările vremii pot avea un impact vizibil asupra organismului și a nivelurilor de energie pe măsură ce sezonul rece începe să se instaleze.

Dacă observi că semnele de oboseală persistă mai multe zile sau se agravează, se recomandă să ceri sfatul medicului. Acestea pot indica prezența unei afecțiuni cronice sau a unei boli.

De asemenea, printre cele mai frecvente cauze ale stărilor de oboseală se pot regăsi: tulburări de somn, deficiențe de substanțe nutritive, dezechilibre hormonale și tulburări psihice.

Reducere a expunerii la lumină

Reducerea expunerii la lumină se numără printre aceste cauze ale stărilor de oboseală toamna. Odată cu sosirea toamnei vremea se răcește și zilele se scurtează. Atunci lipsa luminii solare poate avea un impact semnificativ asupra nivelurilor de energie. Modificarea intensității razelor solare produce schimbări în ritmul natural al organismului.

Există un circuit special, care pornește de la globul ocular, ajunge direct la creier și captează lumina soarelui. Dacă ai un program la serviciu care nu-ți permite să te expui la soare, ai nevoie să găsești o modalitate în care să te expui la lumina sa pe parcursul zilei. Doar în acest mod îți poți îmbunătăți starea de spirit.

Modificări ale programului de activități fizice

Din cauza vremii care e de obicei mohorâtă și ploioasă, poți avea tendința să renunți la plimbările în aer liber și la exercițiile fizice în natură. Această lipsă a activității fizice îți poate afecta semnificativ starea de spirit, potrivit Bustle.

Schimbări în alimentație

Schimbările în alimentație se numără printre aceste cauze ale stărilor de oboseală toamna. Atunci când vremea începe să se schimbe, te poți confrunta cu o predispoziție de a consuma alimente bogate în carbohidrați și zaharuri. Acestea îți pot cauza o stare de somnolență și te pot face să acumulezi kilograme în plus.

Pentru a obține mai multă energie, medicii recomandă să consumi preponderent: alimente cu proteine ​​slabe, fructe, legume și carbohidrați complecși, cum ar fi grâul integral.

Afectarea programului de somn

Schimbările în programul somn pot avea un impact semnificativ asupra stărilor mentale pe care le simți pe parcursul zilei. În cazul persoanelor mai sensibile, aceste modificări le pot afecta pe termen lung sănătatea mintală. Aceasta poate determina stări constante oboseală.

Tendința de a trăi în trecut sau în viitor

Îți poți păstra conștientizarea momentului prezent în timp ce concentrezi asupra zilei actuale, conform Forbes. În timpul schimbărilor sezoniere, dacă începi să te simți copleșit, te poți concentra mai mult asupra momentelor triste din trecut sau viitor, de aceea te poți simți lipsit energie.

Tulburare afectivă sezonieră

Tulburarea afectivă sezonieră poate avea un impact semnificativ asupra activităților zilnice, fiind printre aceste cauze ale stărilor de oboseală toamna. Aceasta este un tip de depresie, care se asociază cu trecerea într-un nou anotimp. Simptomele pot include: iritabilitate, hipertensiune arterială, o senzație de greutate în brațe și picioare, apetit pentru alimente bogate în carbohidrați și simptome de depresie.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Cum se măsoară tensiunea arterială. Care sunt recomandările
Cum se măsoară tensiunea arterială. Care sunt recomandările
Cauzele somnului în exces. Ce te poate face să dormi prea mult
Cauzele somnului în exces. Ce te poate face să dormi prea mult
PARTENERI