Cauze ale stărilor frecvente de oboseală. De ce poate deveni cronic acest simptom

Publicat: 11 august 2024, 08:34

În unele circumstanțe, oboseala este un simptom normal, dar atunci când apare din ce în ce mai frecvent poate indica unele probleme de sănătate sau se poate asocia cu un stil de viață dezechilibrat. Citește despre cauze ale stărilor frecvente de oboseală.

Oboseala severă îți poate îngreuna trezirea din somn dimineața și-ți poate afecta desfășurarea activităților zilnice. O poți ameliora dacă îți modifici stilul de viață. Dacă are la bază o afecțiune, este important să urmezi tratamentul recomandat de medic pentru a o vindeca.

Cauze ale stărilor frecvente de oboseală

Este normal ca uneori să te simți epuizat, dar atunci când această stare apare în mod constant, poate indica o afecțiune cronică. Stările de oboseală frecvente pot avea la bază o serie de cauze. În același timp, o parte dintre acestea pot fi dificil de identificat.

O stare de oboseală foarte puternică îți poate îngreuna munca la serviciu și rutina zilnică. Aceasta îți poate da o dorință puternică de a dormi. Însă, se poate să te trezești la fel de lipsit de energie, după ce te odihnești.

Obiceiuri asociate stilului de viață

Unii factori asociați stilului de viață se pot regăsi printre aceste cauze ale stărilor frecvente de oboseală. Printre aceștia se pot regăsi: consumul excesiv de alcool, stările frecvente de stres, sindromul de burnout, sedentarismul, alimentația dezechilibrată și diferența de fus orar.

Tulburări de somn

Anumite tulburări de somn pot provoca epuizare pe termen lung și oboseală foarte puternică. Printre acestea se pot include: insomnia, narcolepsia, apneea în somn sau tulburarea de ritm circadian de tip schimbarea turelor, potrivit Cleveland Clinic.

Deficiențe de nutrienți

Anemia și alte deficiențe de vitamine, cum ar fi cele de vitamina D sau vitamina B12, sunt deseori responsabile de stările de oboseală. Deshidratarea poate determina acest simptom deoarece organismul are nevoie de multe lichide pentru a funcționa.

Boli cardiace și boli pulmonare

Oboseala este un simptom des întâlnit al bolilor cardiovasculare și bolilor pulmonare. Printre aceste cauze ale stărilor frecvente de oboseală se pot număra: insuficiența cardiacă congestivă, emfizemul pulmonar, sindromul tahicardiei ortostatice postural și boala pulmonară obstructivă cronică.

Infecție virală sau bacteriană

Dacă ai o infecție, probabil te poți confrunta cu alte simptome precum: febră, dureri de cap, dificultăți de respirație sau pierderea poftei de mâncare, conform WebMD. Printre infecțiile care pot cauza stări de oboseală se pot regăsi: gripă, pneumonie, mononucleoză, hepatită sau HIV.

Dezechilibre hormonale

Problemele de la nivelul sistemului endocrin, mai exact cele asociate glandelor din organism care produc hormoni, se pot regăsi printre aceste cauze ale stărilor frecvente de oboseală. De exemplu, hipotiroidismul este o cauză frecventă a stărilor de oboseală recurente.

Tulburări psihice

Oboseala cauzată de anumite afecțiuni de sănătate mintală poate face dificilă sau imposibilă îndeplinirea activităților zilnice. Aceasta poate include simptome, precum: anxietate, tulburare de stres posttraumatic sau depresie. De asemenea, anxietatea poate fi asociată cu o serie de alte simptome, cum ar fi: tensiune musculară, dificultăți de concentrare sau insomnie.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Cum se măsoară tensiunea arterială. Care sunt recomandările
Cum se măsoară tensiunea arterială. Care sunt recomandările
Cauzele somnului în exces. Ce te poate face să dormi prea mult
Cauzele somnului în exces. Ce te poate face să dormi prea mult
PARTENERI