Remedii naturale pentru strănuturi frecvente. Cum poți opri acest simptom

Publicat: 11 septembrie 2024, 08:27

Strănutul este o reacție care apare atunci când inspiri iritanți și care se poate controla parțial. Acesta devine supărător dacă persistă. Pentru a ajuta la oprirea sa sau pentru a-l întârzia, poți încerca o serie de alternative naturiste, modificări ale stilului de viață sau medicamente. Citește despre remedii naturale pentru strănuturi frecvente.

Nasul folosește strănutul pentru a elimina germenii care ajung în interiorul său. Aproape orice particulă poate cauza iritație și strănut, însă printre cele mai frecvente cauze se pot număra: polenul, praful, bacteriile, virusurile și mătreața.

Remedii naturale pentru strănuturi frecvente

Strănutul este un simptom foarte des întâlnit, însă atunci când persistă poate deveni supărător și poate indica prezența unei probleme ușoare de sănătate. În unele cazuri, pentru a-l trata, ai nevoie să identifici cauza de bază. Printre cei mai des întâlniți factori declanșatori ai strănutului sunt: alergeni, iritanți, factori climatici, infecții și medicamente.

Dacă simți nevoia să strănuți, se recomandă să eviți să te abții deoarece oprirea unui strănut foarte puternic poate avea efecte grave asupra sănătății, cum ar fi: rănirea faringelui, ruperea vaselor de sânge sau perforarea timpanului. Dacă strănutul excesiv devine cronic ai nevoie să ceri sfatul medicului.

Evită factorii declanșatori

Pot exista mai mulți factori declanșatori pentru strănuturi. Atunci când strănuți, poți încerca să analizezi lucrurile și ființele din jur pentru a stabili care este cauza. Printre aceștia se pot regăsi: praf, polen, condimente, mucegai, făină, parfumuri sau virusuri.

Suflă-ți nasul

Suflarea nasului se numără printre aceste remedii naturale pentru strănuturi frecvente. Când simți nevoia să strănuți poți încerca să-ți sufli nasul. Acest gest poate ajuta la eliminarea iritantului care declanșează strănutul, deși nu este întotdeauna eficientă. Menținerea unor șervețele în apropiere te poate ajuta să ajungi la acestea la timp pentru a le folosi.

Folosește spray-uri nazale

Utilizarea unui spray nazal pentru a curăța sinusurile ar putea ajuta la prevenirea unui factor declanșator să-ți provoace strănut. Poți folosi un spray nazal cu sau fără prescripție medicală. Unele dintre acestea pot contribui la desensibilizarea țesutului nazal, ceea ce poate reduce frecvența strănutului, potrivit Medical News Today.

Crește aportul de vitamina C

Vitamina C poate avea efecte antihistaminice. Vitamina C se găsește în citrice, anumite legume și suplimente. Prin creșterea cantității de vitamina C din alimentație, poți obține treptat o ameliorare a strănutului, datorită efectelor de stimulare a sistemului imunitar.

Bea ceai de mușețel

Mușețelul poate oferi efecte antihistaminice, fiind printre aceste remedii naturale pentru strănuturi frecvente. Pentru a preveni strănutul, poți bea zilnic o ceașcă cu ceai de mușețel deoarece aceasta poate ajuta la reducerea cantității totale de histamină prezente în organism.

Fă un duș sau inhalează apă caldă

Dacă observi că simți nevoia să strănuți, poți sta într-o baie caldă de aburi. Aceasta poate fi o strategie bună de a opri rapid strănutul. Dacă nu poți face acest lucru, poți fierbe puțină apă într-un recipient și poți inhala vaporii care sunt emanați de lichide, conform Tua Saúde.

Încearcă să-ți gândili cerul gurii cu limba

Poți încerca să-ți oprești strănutul dacă îți gâdili cerul gurii cu limba. Dacă faci acest lucru timp de câteva secunde înainte de a strănuta, poți preveni apariția acestui simptom. Chiar dacă nu există dovezi științifice pentru această practică, o poți experimenta pentru a vedea în ce măsură se regăsește printre aceste remedii naturale pentru strănuturi frecvente.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Proprietățile ceaiului Pu-Erh. Efectele acestei băuturi în organism
Proprietățile ceaiului Pu-Erh. Efectele acestei băuturi în organism
Proprietățile ceaiului de merișor. Ce efecte poate avea această băutură în organism
Proprietățile ceaiului de merișor. Ce efecte poate avea această băutură în organism
PARTENERI