Cauze ale eroziunii smalțului dentar. Cum îți poți proteja dinții

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 29 ianuarie 2024, 06:38

Smalțul are rolul de a proteja interiorul dintelui împotriva agenților exteriori dăunători. Acesta reprezintă cea mai tare substanță din corpul uman și, pentru a-l păstra, se recomandă să eviți anumiți factori dăunători. Citește despre cauze ale eroziunii smalțului dentar.

Reclamă

Deși poate părea alb, smalțul este transparent. Se poate observa stratul de dedesubt, denumit dentină. Acesta oferă dintelui o culoare deschisă sau întunecată. Anumite alimente, băuturi și obiceiuri îl pot face să capete nuanțe de galben sau gri, odată cu trecerea timpului.

Cauze ale eroziunii smalțului dentar

Chiar dacă reprezintă un strat dur, smalțul poate fi distrus treptat. Acizii din alimente și bacterii îl consumă, ceea ce poate provoca eroziune și carii. În plus, poate fi ciobit sau crăpat, potrivit WebMD.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Atunci când smalțul se deteriorează, rămâne expus stratul interior și poate începe procesul de degradare. Dinții cu smalț deteriorat pot reacționa la căldură sau frig extrem. Consumul de înghețată sau cafea fierbinte poate determina senzații neplăcute sau chiar dureri.

Este important să-ți perii dinții după ce mănânci sau bei. Folosește o periuță de dinți moale și o pastă de dinți cu fluor. De asemenea, o apă de gură cu fluor te poate ajuta. Poți mesteca gumă fără zahăr cu xilitol după masă pentru a-ți stimula saliva, o altă modalitate de a opri deteriorarea cauzată de acid.

Reclamă

Scrâșnirea dinților

Bruxismul sau scrâșnirea dinților poate cauza distrugerea smalțului. Cu timpul, strângerea și frecarea constantă pot uza sau fractura smalțul. Reducerea stresului poate ajuta la ameliorarea acestei probleme.  La recomandarea medicului, poți folosi o gutieră pentru bruxism. Se poate cumpăra din farmacii sau poți ruga un dentist să-ți facă una personalizată.

Alimente și băuturi dulci

Consumul de alimente și băuturi dulci se regăsesc printre aceste cauze ale eroziunii smalțului dentar. După ce mănânci, bacteriile din gură consumă zaharurile din alimentele dulci și din alimentele care conțin amidon. Acestea pot produce acizi, care pot distruge smalțul. În plus, acizii din sucuri și diferite alte băuturi au efecte dăunătoare. Unele pot fi mai dure decât acidul produs de bacterii. În timp, acestea cauzează eroziune, care poate dăuna dintelui prin uzura chimică a țesuturilor dentare.

Afecțiuni digestive și tulburări de alimentație

Afecțiunile digestive, cum ar fi refluxul gastric, pot afecta smalțul. Totodată, tulburările de alimentație pot cauza simptome asemănătoare. Tulburarea de alimentație denumită bulimie, poate provoca eroziunea dinților, atunci când acidul stomacal ajunge des în gură din cauza vărsăturilor frecvente.

Reclamă

Consumul excesiv de băuturi alcoolice

Consumul frecvent de băuturi alcoolice pe parcursul zilei, îți pune dintele în contact cu acizii nocivi, fiind printre aceste cauze ale eroziunii smalțului dentar. Mai mult, dacă vrei să bei alcool se recomandă să faci acest lucru atunci când consumi alimente pentru a-i diminua efectele dăunătoare asupra sănătății, inclusiv asupra sănătății orale.

Fumatul

Fumatul este un obicei dăunător, care poate cauza pete pe smalțul dinților. Când ai pete pe dinți, acestea dau danturii un aspect foarte neplăcut și îți pot face dinții mai vulnerabili la acțiunea bacteriilor dăunătoare, conform Listerine.

Sindromul de gură uscată (Xerostomia)

Saliva are rolul de a-ți proteja gura de acizii, care îți erodează dinții. Prezența sa ajută la păstrarea smalțului dentar. Dacă ai gura uscată din cauza unui efect secundar al unui medicament sau din cauza unei afecțiuni, acizii rămân mai mult timp pe smalțul dinților. Acest lucru poate determina efecte secundare.

Deschiderea recipientelor cu dinții

Printre aceste cauze ale eroziunii smalțului dentar se numără deschiderea recipientelor cu dinții. Dinții se pot crăpa sau se pot ciobi dacă deschizi capacele recipientelor cu ajutorul acestora. Deși poate părea la îndemână și ușor, această practică îți poate distruge smalțul, mai ales dacă apeși cu mai multă presiune pe obiect.

De asemenea, în cazul dinților cu pete, se poate recurge la albire dentară. Aceasta se realizează cu ajutorul unor înălbitori de dinți, care pot oferi strălucire dinților.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Semne care pot indica boli pulmonare. Cum poți evalua sănătatea plămânilor
Semne care pot indica boli pulmonare. Cum poți evalua sănătatea plămânilor
Semne care pot indica boli pulmonare. Cum poți evalua sănătatea plămânilor
articol cu video
Cum apar afecțiunile gastrointestinale. Cauze, simptome, metode de prevenție și tratament
Cum apar afecțiunile gastrointestinale. Cauze, simptome, metode de prevenție și tratament
Cum apar afecțiunile gastrointestinale. Cauze, simptome, metode de prevenție și tratament
Semnele de pe buze care pot indica boli. Cum le identifici
Semnele de pe buze care pot indica boli. Cum le identifici
Semnele de pe buze care pot indica boli. Cum le identifici
Reclamă
PARTENERI
icon