Unul dintre cele mai frecvent întâlnite mituri este cel conform căruia trosnitul gâtului poate avea efecte foarte dăunătoare asupra sănătății și mai ales asupra tendoanelor. Răzvan Bogățeanu, fizioterapeut, a fost invitatul doctorului Mihail Pautov, în episodul 7, din sezonul 7, la MediCOOL. Află cât de sigur este să-ți trosnești gâtul.
Răzvan Bogățeanu a discutat despre structura internă a gâtului, a explicat de ce este important să se efectueze unele teste înainte de a face unele mișcări în această zonă și a discutat despre riscurile unor mișcări greșit executate, precum trosnitul. Cu ajutorul unui model anatomic oferit de BioMap, Mihail Pautov a arătat cum funcționează toate arterele din acest loc.
Cât de sigur este să-ți trosnești gâtul
Trosnitul gâtului este un gest de care multe persoane se tem că ar putea avea unele efecte adverse. Această manevră se regăsește printre cele mai întâlnite mituri asociate exercițiilor de relaxare a zonelor tensionate ale corpului.
-Este sănătos să-ți trosnești gâtul, mai exact să-ți trosnești zona cervicală? Poți suferi o întindere de tendon?
-Poți avea o întindere de tendon într-o măsură mai mare sau mai mică. Contează cum execuți manevra.
-Cum poți să verifici că poți executa această manevră?
-Pentru a stabili dacă poți face această manevră, pentru început, se recomandă efectuarea unui test pentru artera carotidă. Astfel, se poate vedea dacă în acea zonă există semne care pot indica alte boli asociate.
Dacă te întrebi cât de sigur este să-ți trosnești gâtul, gândește-te că este foarte important să-ți verifici starea de sănătate. Dacă se constată că există boli asociate, înseamnă că în acea zonă ar putea fi puțin presată artera carotidă, iar aceasta te poate face să execuți greșit manevra. În cazuri foarte rare, manevrele făcute greșit în zona gâtului pot determina leziuni. Deși sunt foarte rare, leziunile pot cauza paralizie cerebrală deoarece pot afecta irigarea creierului.
,,Este un caz celebru unde trosnitul gâtului a dus la o paralizie cerebrală pentru că nu s-a mai irigat creierul coresăunzător, dar sunt cazuri foarte izolate.”
– Răzvan Bogățeanu, fizioterapeut
În același timp, este important să iei în considerare că trosnitul involuntar al articulațiilor poate provoca senzație de disconfort. În plus, poate cauza efecte negative puternice asupra calității vieții.
Cum poți verifica starea de sănătate în zona gâtului
În momentul în care îți trosnești gâtul și întorci capul, gestul poate avea un efect asemănător cu o stoarcere a acestei porțiuni anatomice. În zona gâtului, există mai multe componente, precum vertebrele care o ajută să se rotească, artera carotidă și artera vertebrală. Toate aceste artere stau lipite de coloana cervicală și se află în legătură.
-Se poate face un test pentru a vedea dacă există un risc de a suferi leziuni la nivelul gâtului când îl trosnești?
-Se poate observa dacă acea zonă este deja predispusă la o compresie sau dacă sunt deja depuneri pe artere. Atunci este indicat să eviți executarea manevrei pentru a preveni rănirea.
Ai aici toate edițiile sezonului 7 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.