Cele mai bune vitamine și suplimente pentru sănătatea articulațiilor. Cum îți pot ameliora durerile

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 7 aprilie 2024, 06:20

Majoritatea persoanelor care suferă de artrită experimentează dureri severe la nivelul articulațiilor. Pe măsură ce înaintezi în vârstă, este important să ai grijă de corpul tău și să adopți un stil de viață sănătos ca să le previi. Află care sunt cele mai bune vitamine și suplimente pentru sănătatea articulațiilor.

Reclamă

Pentru a avea grijă de articulațiile și oasele tale poți încerca să menții o dietă echilibrată, să practici în mod regulat exerciții cu impact redus și să consumi suplimente alimentare pentru articulații, sub îndrumarea unei medic sau a unui nutriționist.

Cele mai bune vitamine și suplimente pentru sănătatea articulațiilor

Durerea articulară, denumită și osteoartrită, este o afecțiune cronică și progresivă cauzată de deteriorarea organismului. Principalele efecte ale osteoartritei sunt îngustarea spațiului articular, degenerarea cartilajului și degenerarea osoasă. Simptomele osteoartritei includ durere profundă în anumite zone ale corpului, rigiditate matinală, trosnete în articulații și limitare a mișcării.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Osteoartrita se consideră a fi cel mai răspândit tip de artrită, conform Forbes Health. Printre tratamentele convenționale ale acestei afecțiuni se numără: exercițiile fizice, arderea excesului de greutate, administrarea medicamentelor și folosirea unor dispozitive de susținere, cum ar fi cârje sau bastoane.

Există destul de multe suplimente care susțin sănătatea articulațiilor. Majoritatea celor mai bune suplimente pentru articulații sunt substanțe deja existente în organismul tău.

Reclamă

Acizi grași omega 3

Acizii grași omega 3 pot atenua inflamația și durerile articulare, fiind printre cele mai bune vitamine și suplimente pentru sănătatea articulațiilor. În plus, pot reduce rigiditatea în cazul persoanelor cu artrită. Aceștia pot preveni și reduce activitatea bolii în artrita reumatoidă.

În general, acizii grași omega-3 pot fi consumați fără probleme, însă pot provoca reacții adverse precum: arsuri la stomac, senzație de greață sau diaree. Dacă iei anticoagulante, se recomandă să discuți cu medicul tău. Combinarea acestora cu acizi grași omega 3 poate crește riscul de sângerare.

Vitamina D

Vitamina D este recunoscută pentru capacitatea de a susține sănătatea oaselor și de a sprijini asimilarea calciului în organism. Administrarea unui supliment cu vitamina D poate ajuta la calmarea durerii și inflamației artritei. De asemenea, se recomandă să discuți cu medicul tău dacă vrei să iei suplimente cu vitamina D deoarece acestea pot interacționa cu alte medicamente sau suplimente.

Reclamă

Vitamina E

Vitamina E susține sistemul imunitar deoarece este un antioxidant, fiind printre cele mai bune vitamine și suplimente pentru sănătatea articulațiilor, potrivit CNET. Aceasta poate încetini progresia osteoartritei și poate susține creșterea noilor celule de cartilaje. Suplimentele cu vitamina E sprijină vederea și sănătatea creierului. De asemenea, pot interacționa cu anticoagulantele.

Colagen

Colagenul este o proteină pe care corpul tău o produce în mod natural, iar pe măsură ce îmbătrânești, concentrația acesteia începe să scadă în organism. Colagenul îți menține pielea fermă și netedă și asigură funcționarea sănătoasă a articulațiilor. Suplimentele se pot lua în siguranță, deoarece efectele lor secundare sunt ușoare, cum ar fi disconfortul stomacal sau diareea.

Curcumină

Turmericul este o plantă înrudită cu ghimbirul și, deseori, se folosește în medicina tradițională chineză și indiană. Acesta conține curcumină, un compus antiinflamator, care poate ajuta la reducerea inflamației cauzate de artrită.

Condroitină

Condroitina se găsește în cartilajele din organismul uman. De aceea poate aduce beneficii pentru îmbunătățirea sănătății articulațiilor. De regulă, folosirea suplimentelor de condroitină este considerată sigură, însă pot interacționa cu medicamentele anticoagulante.

Glucozamină

Glucozamina apare în mod natural în organism, fiind printre cele mai bune vitamine și suplimente pentru sănătatea articulațiilor. Face parte din cartilaje și ajută articulațiile să funcționeze. Suplimentele de glucozamină ar putea ameliora simptomele, deoarece pot reduce o parte din durerea cauzată de osteoartrita sau artrita reumatoidă.

Totuși, glucozamina poate provoca potențiale reacții adverse precum: senzație de greață, arsuri la stomac sau alergii. În combinație cu anticoagulante poate crește riscul de sângerare.

De asemenea, nu uita să faci exerciții fizice pentru artrita reumatoidă. Activitatea fizică practicată regulat poate atenua durerile din artrita reumatoidă și poate crește mobilitatea articulațiilor afectate de simptomele acestei boli reumatice. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Fructele care contribuie la menținerea sănătății creierului. Ce efecte au asupra organismului tău
Fructele care contribuie la menținerea sănătății creierului. Ce efecte au asupra organismului tău
Fructele care contribuie la menținerea sănătății creierului. Ce efecte au asupra organismului tău
Ceaiuri care încetinesc procesul de îmbătrânire. Efectele benefice ale acestor băuturi
Ceaiuri care încetinesc procesul de îmbătrânire. Efectele benefice ale acestor băuturi
Ceaiuri care încetinesc procesul de îmbătrânire. Efectele benefice ale acestor băuturi
Ce se întâmplă dacă bei ceai verde în fiecare zi. Cum te poate influența această băutură
Ce se întâmplă dacă bei ceai verde în fiecare zi. Cum te poate influența această băutură
Ce se întâmplă dacă bei ceai verde în fiecare zi. Cum te poate influența această băutură
Reclamă
PARTENERI
icon