Antena

Cât de sigur este cuptorul cu microunde. Care sunt efectele folosirii acestui aparat electrocasnic

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 3 noiembrie 2024, 07:38

Efectele folosirii cuptorului cu microunde stârnesc deseori controverse. Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară și Biotehnologii alimentare, a fost invitatul lui Mihail Pautov, medic specialist, în episodul 7, din sezonul 7, la MediCOOL. Află cât de sigur este cuptorul cu microunde.

Reclamă

Dan Vodnar a discutat despre impactul folosirii cuptorului cu microunde asupra sănătății, a explicat cum funcționează acest aparat electrocasnic și a vorbit despre indicațiile destinate folosirii recipientelor pentru a încălzi alimente.

Cât de sigur este cuptorul cu microunde

Potrivit specialiștilor MediCOOL, cuptorul cu microunde nu are efecte nocive dacă este folosit pentru a încălzi diferite alimente. Cuptorul cu microunde transformă energia electrică în microunde în interior său și funcționează pe baza unui sistem denumit magnetron. Undele rezultate sunt rotite. Acestea se lovesc în general de pereți, după aceea ajung în alimente.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În alimente, microundele stimulează mișcarea moleculelor de apă. În cuptorul cu microunde moleculele de apă se ciocnesc între ele, ceea ce pune în mișcare celelalte molecule din jurul lor. Astfel, alimentul este încălzit. De exemplu, pentru a înțelege cum funcționează dacă îți freci mâinile poți observa că se încălzesc.

Supoziția conform căreia undele iradiază organismul este falsă. Microundele ar putea ieși din aparat dacă nu ar avea o ușă integrată cu o pânză metalică, care practic le blochează să se împrăștie în exterior. Totuși, chiar dacă acestea ar ieși, probabil cel mai rău efect care se poate întâmpla, dacă ai sta foarte aproape de un cuptor cu microunde, ar fi o arsură.

Reclamă

Care sunt contraindicațiile în cazul folosirii cuptorului cu microunde

Dacă te întrebi cât de sigur este cuptorul cu microunde, gândește-te că studiile științifice au demonstrat că nivelurile de vitamina C prezente în legumele pe care le prepari în acesta sunt distruse cu 40% mai puțin decât într-un proces normal de gătit. Însă, există o altă categorie de elemente la care este indicat să fii atent. De exemplu, recipientele în care încălzești alimentele. Nu se poate folosi orice tip de material.

Dacă plasticul nu poartă o indicație că este recipient destinat încălzirii la microunde și rezistă la o temperatură de peste 100°C, se recomandă să nu fie folosit în acest scop. Există un semn specific pe ambalaj care arată când un recipient din plastic se poate folosi în cuptorul cu microunde.

Când pui un recipient din plastic obișnuit în cuptorul cu microunde, poate exista o migrare de compuși din interiorul recipientului spre aliment. În general, se regăsesc sub forma unor nanoplastice. În același timp, recipientul va prezenta o modificare de structură. Dacă încălzești în acesta orice formă de lichid, s-ar putea ca apa să se scurgă în cuptorul cu microunde.

Reclamă

,,Chiar dacă există recipiente din plastic pe care avem acel semn că putem să încălzim mâncarea, prefer să nu le folosesc nici pe acelea. Dacă încălzesc ceva în cuptorul cu microunde aleg un vas din ceramică sau de sticlă.”

– Mihail Pautov, medic specialist

Ce alimente se pot prepara în cuptorul cu microunde

Dacă vrei să afli cât de sigur este cuptorul cu microunde, ia în considerare că se poate prepara popcorn în acesta. În cazul popcornului se recomandă ca umiditatea boabelor de porumb să fie de aproximativ 14%. Dacă umiditatea boabelor de porumb se menține sub 14% deoarece amidonul nu expandează, le poți găsi arse.

-Ce alimente ar fi indicat să eviți să prepari în cuptorul cu microunde?
-Se recomandă ca orice aliment cu o cantitate mare de apă în interior, dar care la exterior este destul de protejată, să nu se pregătească într-un aparat cu microunde. Acesta riscă să explodeze, cum se poate întâmpla, de exemplu, în cazul încălzirii unui ou.

,,Este indicat ca vasele metalice să fie evitate, mai exact tot ce înseamnă aluminiu. Altfel apare acea flacără, deoarece microundele atacă staniolul. Ionii de aluminiu produc această flamă. Din acest motiv, nu este bine să le utilizezi în cuptorul cu microunde.”

– Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară și Biotehnologii alimentare

-Este cuptorul cu microunde nociv?
-Fals categoric.

Ai aici toate edițiile sezonului 7 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
7 alimente care devin mai hrănitoare când le fierbi. De ce este importantă metoda de gătit
7 alimente care devin mai hrănitoare când le fierbi. De ce este importantă metoda de gătit
7 alimente care devin mai hrănitoare când le fierbi. De ce este importantă metoda de gătit
articol cu video
De ce apare sindromul de tunel carpian. Cum poți preveni simptomele
De ce apare sindromul de tunel carpian. Cum poți preveni simptomele
De ce apare sindromul de tunel carpian. Cum poți preveni simptomele
articol cu video
Ce presupune un transplant de cornee. Cum se realizează această procedură
Ce presupune un transplant de cornee. Cum se realizează această procedură
Ce presupune un transplant de cornee. Cum se realizează această procedură
Reclamă
PARTENERI
icon