Rețetele culinare ce au la bază carne crudă sunt prezente în multe bucătării tradiționale din întreaga lume. Pe lângă unele beneficii, preparatele care o conțin pot avea unele riscuri pentru sănătate. Află cât de sigur este consumul de carne crudă.
O parte dintre persoane consideră că atunci când carnea se consumă crudă, poate fi mai sănătoasă decât carnea gătită. Iar în unele zone ale planetei se consideră a fi delicatesă. Totuși, înainte de a include în alimentație această variantă se recomandă să iei în considerare toate potențialele avantaje și dezavantaje.
Cât de sigur este consumul de carne crudă
Gătirea cărnii poate reduce concentrațiile de fier prezente în aceasta și anumite vitamine, inclusiv: tiamină (vitamina B1), riboflavină (vitamina B2), niacină (vitamina B3), sodiu, calciu, magneziu, potasiu și fosfor. În această situație, consumul de carne crudă poate avea anumite beneficii.
Mai mult, doar în această formă poate fi folosită la prepararea rețetelor culinate specifice, precum: bruschete, biftec tartar, sushi sau carne în suc propriu la borcan. Acest ingredient le oferă o aromă proprie.
Totodată, atunci când mănânci carne crudă te expui la o serie de riscuri pentru sănătate. Este important să verifici de la ce producător o cumperi și în ce condiții se depozitează și se pregătește pentru consum.
În plus, consumul excesiv de carne poate ridica mai multe riscuri pentru sănătate. Acesta poate provoca transpirație în exces și poate favoriza riscul de apariție a bolilor cardiovasculare.
Crește riscul de a contracta o toxiinfecție alimentară
Atunci când consumi carne crudă, cel mai mare risc în reprezintă contractarea unei boli alimentare, denumită în mod obișnuit toxiinfecție alimentară. Aceasta poate apărea în urma consumului de alimente contaminate cu: virusuri, bacterii, paraziți și toxine.
Când vrei să știi cât de sigur este consumul de carne crudă, ia în calcul că pe durata vieții, animalele se pot confrunta cu mulți germeni care pot provoca boli. Carnea acestora poate purta acești germeni chiar dacă nu mai trăiesc.
În general, acest tip de contaminare se întâmplă pe parcursul sacrificării dacă intestinele animalului sunt tăiate accidental. Astfel, pot răspândi agenți patogeni potențial dăunători în carne, conform MedicineNet.
Simptomele toxiinfecțiilor alimentare includ: senzație de greață, vărsături, diaree, crampe abdominale, febră și cefalee.
Printre cei mai întâlniți agenți patogeni din carnea crudă se regăsesc: Salmonella, Trichinella, Clostridium perfringens, Escherichia coli, Listeria monocytogenes, Yersinia, Staphylococcus aureus și Campylobacter.
Cum poți reduce riscul de a te îmbolnăvi
După ce afli cât de sigur este consumul de carne crudă, reține că poți reduce riscul de a contracta diverse infecții dacă ești atent la unele aspecte înainte de a începe să consumi carne crudă. Când vrei să mănânci carne crudă, poți alege o bucată întreagă de carne, cum ar fi un cotlet sau carne tocată în casă.
În același timp, poți evita carnea tocată preambalată, potrivit Healthline. Carnea deja tocată poate conține carne de la mai multe animale diferite, ceea ce poate crește foarte mult riscul de a dezvolta boli alimentare. Pe de altă parte, o bucată de carne întreagă provine de la un singur animal. Mai mult, suprafața de contaminare are dimensiuni mult mai reduse.
De asemenea, poți opta pentru pește crud pentru a-ți diminua riscul de infecție. Peștele crud poate fi mai sigur decât alte tipuri de carne crudă. Deseori, este congelat la puțin timp după ce a fost prins. În acest fel, pot fi distruși o serie de agenți patogeni dăunători.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.