Carnea de vită este printre cele mai consumate tipuri de carne. Aceasta reprezintă o sursă importantă de substanțe nutritive esențiale, care pot oferi o serie de beneficii pentru sănătate, dar pot ridica și unele riscuri. Citește despre carnea de vită.
Această carne conține numeroși nutrienți, cum ar fi: proteine, potasiu, fosfor, magneziu, zinc, seleniu, cupru, grăsimi, vitamina B1, vitamina B2, vitamina B3, vitamina B5, vitamina B6, vitamina B9 (folat), vitamina B12, zaharuri, fibre și alți carbohidrați. Pentru a evita potențialele efecte adverse, se recomandă să limitezi cantitatea consumată din acest aliment.
Carnea de vită
Pentru a asimila mai puțin colesterol și mai puține grăsimi saturate când consumi carne de vită, poți opta pentru produsele pe care scrie pe etichetă carne slabă sau poți alege bucățile cu cea mai redusă cantitate de grăsime vizibilă.
Totodată, prin gătire se pierde o bună parte din conținutul de grăsimi prezent în acest tip de carne. Pentru o metodă mai eficientă, poți alege: să o frigi pe grătar, să o fierbi sau să o prăjești, conform Nourish by WebMD.
Poate susține procesul de vindecare și imunitatea
Carnea de vită conține concentrații importante de zinc, necesare corpului pentru a vindeca țesuturile deteriorate și pentru a susține sănătatea sistemului imunitar. În plus, poate contribui la dezvoltare și creștere în cazul copiilor și adolescenților.
Poate sprijini producția de hemoglobină
Carnea de vită reprezintă o sursă importantă de fier. Fierul din compoziția acesteia poate sprijini organismul în producția de hemoglobină, o proteină care ajută sângele să transporte oxigenul de la plămâni către toate celelalte părți ale corpului.
Un aport prea scăzut de fier te poate expune riscului de a dezvolta anemie cu deficit de fier. Din acest motiv, organismul nu primește suficient oxigen. Aceasta poate cauza simptome, precum: oboseală, lipsă de putere, senzație de slăbiciune și confuzie mentală. De asemenea, consumul de carne de vită poate ajuta la prevenirea anemiei cauzate de deficiența de fier.
Poate contribui la dezvoltarea celulelor
Proteinele animale oferă un conținut superior din punctul de vedere al cantității absorbite de aminoacizi în organism. Proteinele pot menține țesutul muscular și asigură un rol în diferite procese biologice, care au loc zilnic în organism. Acest macronutrient îți poate ajuta corpul să producă celule pentru țesutul din: oase, mușchi, cartilaje, piele și sânge. Seleniul din carnea de vită îndeplinește un rol major în sinteza ADN-ului.
Poate ajuta funcționarea mușchilor
Proteinele pot contribui la menținerea sănătății mușchilor. Acestea pot reface țesutul muscular. Proteinele te pot ajuta să-ți dezvolți masa musculară și pot fi foarte utile dacă practici un antrenament de forță cu regularitate.
Poate stimula producția de hormoni
Vitamina B3, denumită niacină, contribuie la buna funcționare a multor sisteme ale corpului, inclusiv la producerea de hormoni sexuali. Seleniul are un rol esențial pentru funcționarea tiroidei, potrivit Very Well Fit.
Poate cauza alergii
Carnea de vită poate cauza alergii. Acestea se pot manifesta prin simptome, cum ar fi: urticarie, mâncărimi, dureri de cap, astm sau, în cazuri severe, anafilaxie. Dacă observi simptome, se recomandă să ceri sfatul unui medic.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.