Antena

Cât de sănătos este să consumi coaja fructelor și legumelor. Ce spun specialiștii despre compoziția acesteia

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 25 februarie 2025, 07:31

Multe persoane aleg să arunce coaja fructelor și legumelor deoarece cred că aceasta ar putea fi toxică din cauza pesticidelor cu care intră în contact. Roxana Voica, medic gastroenterologie, a fost invitata lui Mihail Pautov, medic specialist, în episodul 1, din sezonul 8, la MediCOOL. Află cât de sănătos este să consumi coaja fructelor și legumelor.

Reclamă

Roxana Voica a discutat despre compoziția cojii plantelor, a explicat ce rol are aceasta în asigurarea protecției lor, a prezentat care sunt beneficiile nutritive ale consumului, a exemplificat cum poate susține sănătatea organismului și a menționat câteva aspecte despre fructele ale căror coji nu sunt consumate în mod obișnuit.

Cât de sănătos este să consumi coaja fructelor și legumelor

Legumele și fructele fac parte din regnul plante. Acestea au un mecanism pe care și-l formează încă dinainte ca florile sau semințele să se dezvolte. În general, nu trăiesc într-un mediu steril, ci trăiesc într-un mediu înconjurător. În acesta, există diferiți factori, cum ar fi: vânt, frig sau căldură.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Pentru ca legumele și fructele să se poată dezvolta în orice ecosistem, au nevoie de anumiți produși care să le protejeze astfel încât să-și asigure continuitatea speciei. Astfel, compușii, care protejează legumele și fructele, se găsesc în coajă. Aceștia poartă denumirea de substanțe antioxidante sau polifenoli.

Dacă te întrebi cât de sănătos este să consumi coaja fructelor și legumelor, gândește-te că polifenolii au rolul de a proteja pulpa împotriva a diferite substanțe dăunătoare aflate în mediu. Acești polifenoli oferă proprietăți diverse, mai exact antibacteriene, îmbunătățesc toate aspectele asociate calității nutritive și acționează împotriva modificărilor genetice. Fiecare plantă are bacterii, care le protejează, sub forma unui microbiom.

Reclamă

De exemplu, microbiomul intestinal uman se poate asemăna cu cel al mărului, care include sute de milioane de bacterii bune. Atunci când mănânci un măr cu coajă, pe lângă alte proprietăți pe care aceasta le asigură, există sute de milioane de bacterii bune, care se reunesc cu bacteriile microbiomului tău. Cu ajutorul acestor bacterii, se produc substanțe foarte bune, care poartă denumirea de postbiotice și care ajută corpul.

Coaja de kiwi

În mod normal, oamenii decojesc coaja de kiwi înainte de a-l consuma. Studiile susțin că în coaja sa există antioxidanți și vitamina K, care este, de fapt, un postbiotic. Aceasta ajută în mod semnificativ la coagularea sângelui. Există o cantitate foarte mare de potasiu, care înseamnă de 3 ori mai mult decât pulpa.

,,Un mare cercetător, Tim Spector, mănâncă kiwi cu tot cu coajă. Dacă nu-ți place senzația aceea de firicele de păr, pur și simplu, freci coaja cu un burete, și, practic, ea pierde acei perișori de deasupra și este delicioasă. E ca și cum ai mânca un măr. De atunci, mănânc kiwi doar așa.’’

– Mihail Pautov, medic specialist

Reclamă

Coaja de pepene

Dacă vrei să afli cât de sănătos este să consumi coaja fructelor și legumelor, poți lua în considerare cum coaja de pepene se folosește deseori pentru a prepara smoothie-uri deoarece este recunoscută pentru capacitatea de a oferi beneficii sănătății. Multe dintre acestea se datorează citrulinei din compoziția sa, care îmbunătățește circulația sângelui.

De asemenea, consumul de pepene roșu poate asigura mai multe beneficii sănătății organismului: poate îmbunătăți sănătatea inimii, poate contribui la o hidratare optimă, poate proteja articulațiile, poate oferi efecte de calmare asupra pielii, se poate digera ușor, poate diminua riscul de a suferi de diabet și cancer și poate ajuta la susținerea antrenamentelor fizice.

,,Coaja de pepene conține citrulină. E bine să o folosim înainte să facem o activitate fizică susținută și alte studii arată că îmbunătățește performanța sexuală tocmai pentru că îmbunătățește circulația sângelui datorită citrulinei.”

– Roxana Voica, medic gastroenterologie

,,Am putea spune că acest mit este fals.”

– Mihail Pautov, medic specialist

Ai aici toate edițiile sezonului 8 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Beneficiile verzei de Bruxelles. De ce să incluzi în alimentație această legumă
Beneficiile verzei de Bruxelles. De ce să incluzi în alimentație această legumă
Beneficiile verzei de Bruxelles. De ce să incluzi în alimentație această legumă
articol cu video
Ce efecte are sportul asupra inimii. Care este diferența dintre sistemul cardiovascular al unei persoane sedentare și cel al unui sportiv
Ce efecte are sportul asupra inimii. Care este diferența dintre sistemul cardiovascular al unei persoane sedentare și cel al unui sportiv
Ce efecte are sportul asupra inimii. Care este diferența dintre sistemul cardiovascular al unei persoane sedentare și cel al unui sportiv
articol cu video
Cele mai întâlnite mituri în chirurgia estetică. Cum se realizează bichectomia și injectarea cu acid hialuronic
Cele mai întâlnite mituri în chirurgia estetică. Cum se realizează bichectomia și injectarea cu acid hialuronic
Cele mai întâlnite mituri în chirurgia estetică. Cum se realizează bichectomia și injectarea cu acid hialuronic
Reclamă
PARTENERI
Vinete umplute cu cușcuș și legume trase la tigaie
Rețete Fel De Fel
Vinete umplute cu cușcuș și legume trase la tigaie
O rețetă ușoară, plină de culoare și savoare, ideală pentru un prânz de vară sau o cină ușoară este rețeta de vinete umplute cu cușcuș și legume trase la tigaie. Vinetele coapte devin moi și catifelate. Iar interiorul lor este umplut cu un amestec aromat de cușcuș pufos și legume sotate rapid la tigaie, care păstrează atât textura, cât și prospețimea. Umplutura se poate personaliza după gust. Poți adăuga roșii, dovlecei, ardei, ceapă, morcovi sau chiar ciuperci. Toate se potrivesc de minune cu textura mătăsoasă a vinetei. Cușcușul, hidratat în supă de legume sau apă aromatizată cu ierburi, se amestecă cu legumele sotate. Poate fi asezonat cu ierburi mediteraneene (busuioc, oregano, cimbru). Dar se pot adăuga și verdețuri proaspete, precum pătrunjel sau coriandru. Pentru un plus de cremozitate, se poate adăuga puțin ulei de măsline extravirgin. Descoperă și o rețetă de vinete la grill, cu măsline, roșii și brânză. Este un preparat mediteraneean, ușor de făcut, care poate fi servit atât ca aperitiv, cât și ca garnitură sau fel principal ușor. Despre gustul și textura acestor vinete umplute cu cușcuș și legume trase la tigaie Acest minunat preparat are un aspect rustic și colorat. Jumătățile de vinete coapte sunt ca niște bărci care adăpostesc cușcușul auriu presărat cu legume viu colorate. Gustul final este echilibrat. Este dulceag și delicat de la vânătă, aromat și ușor crocant de la legume, cu o notă fină de condimente. Preparatul se servește cald, ca fel principal vegetarian. Merge servit alături de o salată verde proaspătă sau de un sos ușor de iaurt cu usturoi și lămâie. Este un preparat simplu, dar elegant, care aduce pe masă parfumul bucătăriei mediteraneene. Tot din categoria preparatelor cu vinete mai poți încerca rețeta de rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii. Iar mai jos poți urmări lista de ingrediente și pașii necesari rețetei de vinete umplute cu cușcuș și legume trase la tigaie.
icon