De la reducerea ridurilor și până la estomparea acneei, terapia cu lumină roșie este un tratament promițător pentru diferite probleme ale pielii, dar și pentru alte afecțiuni. Află cum funcționează lumina roșie, ce poți trata cu ea, dar și cât de sigură este această terapie.
Terapia cu lumină roșie a fost testată inițial de NASA pentru a stimula creșterea plantelor în spațiu și a ajuta la vindecarea rănilor astronauților. Ulterior, utilizările potențiale au fost investigate și extinse.
În prezent, această terapie este folosită pentru tratarea unei game largi de afecțiuni, dar nu toate utilizările sunt susținute științific. Studiile publicate până în prezent indică un potențial pentru anumite afecțiuni, dar necesită mai multe cercetări pentru a-i confirma eficiența.
Terapia cu lumină roșie este încă un tratament emergent care atrage tot mai mult interes, susțin specialiștii centrului medical academic Cleveland Clinic, din SUA.
Cum funcționează terapia cu lumină roșie
Această terapie folosește lumină vizibilă din spectrul roșu (620-700 nm) care penetrează pielea la o adâncime superficială, de 5-10 milimetri. Se crede că lumina roșie acționează asupra mitocondriilor, considerate „centralele energetice” ale celulelor, și stimulează producția de energie celulară.
Celulele pot funcționa mai eficient cu mai multă energie. Aceasta accelerează procesele de reparare a pielii, de stimulare a creșterii celulelor noi și de regenerare a acestui țesut. Mai precis, anumite celule absorb lungimi de undă ale luminii și sunt stimulate să funcționeze mai bine.
Beneficiile potențiale pentru sănătatea pielii includ:
- stimularea producției de colagen, proteinele care oferă pielii structură, rezistență și elasticitate;
- creșterea producției de fibroblaste, celulele care produc colagenul și alcătuiesc țesutul conjunctiv;
- îmbunătățirea circulației sângelui în țesuturi;
- reducerea inflamației la nivel celular.
Terapia cu lumină roșie este diferită de cea cu infraroșu. Lumina din spectrul infraroșu, invizibilă ochiului uman, pătrunde mai adânc în țesuturi, până la 2-5 cm. Terapia cu infraroșu se utilizează în medicina sportivă, fizioterapie și recuperare pentru atenuarea durerilor musculare, articulare și a inflamațiilor profunde.
Ce utilizări are terapia cu lumină roșie
Terapia cu lumină roșie este promovată ca tratament pentru mai multe afecțiuni comune ale pielii:
- atenuarea ridurilor, liniilor fine și petelor de vârstă;
- reducerea vergeturilor;
- atenuarea psoriazisului, rozaceei și eczemei;
- reducerea acneei;
- accelerarea vindecării rănilor;
- îmbunătățirea aspectului cicatricilor;
- estomparea petelor roșii sau a celor închise la culoare;
- refacerea pielii afectate de expunerea la soare;
- stimularea creșterii părului la persoanele cu alopecie androgenică.
Totodată, lumina roșie este utilizată în cadrul terapiei fotodinamice. Această procedură implică administrarea unor medicamente sensibile la lumină (agenți fotosensibilizanți) și a unei surse de lumină roșie sau albastră. Lumina activează medicamentul și generează o reacție chimică în interiorul celulelor anormale care duce la distrugerea lor.
Terapia fotodinamică are o varietate largă de utilizări, având rezultate bune în:
- acneea vulgară;
- veruci;
- psoriazis;
- anumite tipuri de cancer de piele, cum ar fi carcinomul bazocelular de risc scăzut.
Terapia cu lumină roșie este studiată pentru alte câteva întrebuințări medicale, precum:
- Reducerea efectelor secundare ale chimioterapiei și radioterapiei, cum ar fi mucozita orală, o inflamație a mucoasei bucale;
- Atenuarea durerii și inflamației asociate cu tendinita peroneală (a gleznei), artrita reumatoidă, sindromul de tunel carpian și osteoartrita genunchiului;
- Prevenirea recurențelor herpesului oral cauzat de virusul herpes simplex.
Pe internet sunt promovate multe alte beneficii ale terapiei cu lumină roșie. Cu toate acestea, nu există dovezi științifice care să susțină utilizarea acesteia pentru pierderea în greutate, tratarea cancerului, eliminarea celulitei și combaterea depresiei sau tulburării afective sezoniere.
Cum se aplică terapia
Terapia cu lumină roșie se realizează prin expunerea la diverse dispozitive speciale, precum lămpi, măști, panouri, perii sau căști pentru regenerarea părului. Zonele tratate se expun la lumina roșie pentru o perioadă de timp stabilită în funcție de nevoile pacientului. Terapia poate fi aplicată de către un medic dermatolog sau la domiciliu. Cele mai multe aparate de uz casnic conțin LED-uri considerate sigure pentru utilizarea la domiciliu.
Lumina roșie utilizată în clinicile dermatologice este mai puternică decât cea emisă de dispozitivele destinate utilizării acasă, conform Academiei Americane de Dermatologie (AAD). Lungimea de undă este mai mare, astfel că lumina roșie pătrunde mai adânc în piele și poate ajunge la țesuturile mai profunde. De aceea, rezultatele terapiei cu lumină roșie aplicate în cabinetele dermatologice se dovedesc adesea mai rapide și mai bune.
De obicei, pentru a obține cele mai bune rezultate, dermatologii recomandă terapia cu lumină roșie ca tratament complementar. Ea face parte dintr-un plan de tratament care include și terapiile standard. De exemplu, pentru estomparea ridurilor, lumina roșie este adăugată altor tratamente, cum ar fi cremele cu diverse substanțe terapeutice, microneedling sau peeling chimic.
Pentru a fi eficientă, expunerea la lumină roșie se realizează de mai multe ori. În funcție de problema tratată, se recomandă între una și trei ședințe pe săptămână, timp de câteva săptămâni sau chiar luni. De asemenea, este posibil să fie necesare tratamente suplimentare de întreținere.
Cât de sigură este terapia cu lumină roșie
Atunci când se folosește pe termen scurt și conform instrucțiunilor, terapia cu lumină roșie este considerată sigură și nu se asociază cu efecte secundare. Această terapie nu este toxică, invazivă și la fel de agresivă ca unele tratamente topice pentru piele.
Spre deosebire de lumina ultravioletă (UV) emisă de soare sau de saloanele de bronzat, lumina roșie nu are potențial cancerigen. Cu toate acestea, este de preferat ca terapia să fie efectuată sub supravegherea unui specialist, mai ales în cazul persoanelor cu afecțiuni cronice sau sensibilitate la lumină.
Când lumina roșie se utilizează prea frecvent sau fără a respecta instrucțiunile, există riscul de a provoca daune pielii sau ochilor dacă nu sunt protejați. Siguranța pe termen lung a dispozitivelor care folosesc terapia cu lumină roșie nu este bine cunoscută.
Cea mai sigură variantă este să discuți cu un dermatolog dacă acest tratament reprezintă o opțiune eficientă și sigură pentru o problemă dermatologică specifică.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.