Antena

Ce declanșează urticaria cronică și cum o poți preveni

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 7 noiembrie 2024, 08:20

Urticaria este o reacție a pielii caracterizată prin pete roșii și umflate care provoacă senzații de mâncărimi intense. De obicei, ea durează de la câteva ore până la câteva zile. Evitarea factorilor declanșatori este esențială pentru prevenirea ei. Află care sunt cauzele acestei afecțiuni.

Reclamă

Urticaria are aspectul unor pete umflate, numite papule, care cauzează senzații de mâncărimi intense ale pielii, senzație de usturime și înțepături. Ele variază ca mărime și formă și pot apărea oriunde pe corp. 

Toate formele de urticarie se dezvoltă atunci când sistemul imunitar reacționează și eliberează histamină în corp, conform Cleveland Clinic, unul dintre cele mai renumite centre medicale din Statele Unite. Histamina este cea care determină simptomele specifice ale acestei afecțiuni.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Urticaria nu este contagioasă, dar se poate muta de pe o zonă pe alta a corpului. Copiii și adulții pot fi afectați în egală măsură. Urticaria cronică persistă între câteva săptămâni și câteva luni.

Ce este urticaria cronică

Majoritatea cazurilor de urticarie sunt acute, ceea ce înseamnă că durează o perioadă scurtă de timp. Erupția cauzată de urticaria acută poate se poate manifesta de la mai puțin de o zi și până la șase săptămâni, potrivit American Academy of Allergy, Asthma and Immunology

Reclamă

Reacția pe piele este declanșată de obicei de contactul cu un alergen, cum ar fi un aliment, părul animalelor, o înțepătură de insectă, latexul sau polenul. Medicamentele pot, de asemenea, să provoace urticarie acută oricând în cursul tratamentului. Aceasta apare de obicei în termen de două ore de la expunerea la un declanșator. 

Urticaria cronică apare de cel puțin două ori pe săptămână, timp de cel puțin șase săptămâni. Ea poate continua luni sau chiar ani, creează mult disconfort și afectează calitatea vieții. 

Indiferent dacă este acută sau cronică, urticaria provoacă senzații de mâncărimi intense. Acest lucru se întâmplă deoarece inflamația se produce în stratul de piele care are numeroase terminații nervoase.

Reclamă

Ce cauzează urticaria cronică

În cele mai multe cazuri, urticaria cronică este idiopatică, ceea ce înseamnă că nu are o cauză exactă. Alergiile sunt rareori o cauză a acesteia. 

„Urticaria cronică are propriul ei mod de manifestare, iar în aproximativ 80-90% din cazuri, apare fără un declanșator clar. Acest lucru poate fi extrem de frustrant”, spune dr. Sonya Parashar, medic specialist în alergologie și imunologie citat de Cleveland Clinic.

Deși majoritatea episoadelor nu au un declanșator cunoscut, unele cauze fizice sunt mai ușor de identificat. Iată care pot fi acestea:

Infecțiile

Urticaria cronică poate apărea imediat după infecție sau la o perioadă de timp după ce infecția s-a vindecat. Infecțiile respiratorii, infecțiile sinusurilor sau chiar o simplă răceală declanșează uneori ciclul de urticarie cronică. 

„Am văzut pacienți care au avut o infecție virală sau bacteriană. Apoi, la câteva săptămâni sau luni după aceea, au avut zile și săptămâni de urticarie”, spune dr. Parashar. 

Uneori, urticaria cronică apare după o spitalizare îndelungată. Alteori, o simplă răceală poate declanșa ciclul.

Bolile autoimune

Afecțiunile în care sistemul imunitar se activează excesiv și atacă propriile organe și țesuturi sunt alte cauze ale urticariei cronice. Acestea includ:

  • boala celiacă;
  • diabetul;
  • lupusul;
  • artrita reumatoidă;
  • tiroidita autoimună.

Factori declanșatori pot fi și alte afecțiuni, precum: astmul, limfomul și bolile hepatice.

Stresul intens

Urticaria cronică poate afecta și persoanele care trec prin evenimente de viață majore, cum ar fi un deces în familie, un divorț, mutarea domiciliului sau schimbarea locului de muncă. Când oamenii sunt supuși unui stres intens, organismul eliberează hormoni de stres (cortizol și adrenalină), dar și histamină, ca un mod de apărare împotriva potențialelor amenințări.

Chiar și lucrurile fericite pot provoca stres și urticarie cronică, susține medicul dermatolog. Urticaria cauzată de stres devine ea însăși o sursă de stres și duce la noi episoade de urticarie. În lipsa gestionării adecvate a stresului, acest ciclu poate persista și agrava simptomele.

Factori fizici sau de mediu

Urticaria cronică poate fi declanșată și de factori fizici. Identificarea și evitarea acestora este importantă pentru prevenirea episoadelor recurente. Factorii fizici sau de mediu pot fi:

  • apa, temperaturile foarte reci sau foarte calde pot declanșa urticaria la frig sau urticaria termică;
  • presiunea aplicată pe piele. Purtarea de haine strâmte sau sprijinirea corpului pe o suprafață dură poate declanșa urticaria de presiune. Ea apare pe zona afectată de presiune;
  • ciupirea, care poate provoca umflături și senzație de mâncărime;
  • vibrațiile. Urticaria poate apărea după utilizarea prelungită a unui instrument sau a unei mașini care generează vibrații;
  • frecarea pielii cu un material dur sau abraziv, cum ar fi hainele din materiale aspre;
  • lumina solară. Expunerea la lumina ultravioletă (UV) a soarelui poate declanșa urticaria solară.

Medicamente

Administrarea regulată a unor medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi aspirina, ibuprofenul și naproxenul sodic (pentru a trata durerile de cap cronice sau durerile articulare) poate declanșa urticaria cronică.

Unele analgezice precum opioidele pot avea același efect asupra pielii. Totuși, un alt analgezic, paracetamolul, nu este un factor declanșator al urticariei. De asemenea, unele antibiotice, în special penicilinele și sulfonamidele, pot induce reacții alergice, inclusiv urticarie. 

Același efect secundar îl pot avea contraceptivele orale sau alte medicamente hormonale, unele tratamente pentru cancer, antiepileptice și medicamente pentru afecțiuni psihice.

Cum poți evita factorii declanșatori

Urticaria cronică nu este ușor de prevenit. Cele mai multe episoade sunt spontane, astfel că identificarea cauzei poate fi dificilă. Poți descoperi care sunt factorii declanșatori ținând un jurnal în care să notezi ce faci zilnic. Notează în jurnal și când ai o erupție de urticarie. Acest lucru te poate ajuta să identifici un tipar și să faci anumite schimbări în stilul de viață pentru a preveni urticaria cronică. 

Cu toate acestea, „nu întotdeauna există un istoric clar. Este posibil să nu găsești niciodată un tipar clar”, potrivit medicului dermatolog. Dar, dacă observi un declanșator regulat, cum ar fi o zi stresantă sau un medicament pe care îl iei, poți lua măsuri.  

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cum scapi de cicatricile cheloide. Care sunt opțiunile de tratament
Cum scapi de cicatricile cheloide. Care sunt opțiunile de tratament
Cum scapi de cicatricile cheloide. Care sunt opțiunile de tratament
De ce este util un screening complet al alunițelor și cum se realizează
De ce este util un screening complet al alunițelor și cum se realizează
De ce este util un screening complet al alunițelor și cum se realizează
articol cu video
Tipuri de cearcăne: prin ce se diferențiază și cum se tratează
Tipuri de cearcăne: prin ce se diferențiază și cum se tratează
Tipuri de cearcăne: prin ce se diferențiază și cum se tratează
Reclamă
PARTENERI
icon