Legătura dintre acnee și sindromul ovarelor polichistice. Cum îți poate afecta pielea

Publicat: 23 noiembrie 2024, 08:34

O tulburare hormonală comună la femei, sindromul ovarelor polichistice poate cauza o serie de probleme ale pielii, de la erupții acneice și până la pete maronii pe cop și față. Află mai multe despre legătura dintre acnee și sindromul ovarelor polichistice, precum și despre tratamentele care dau cele mai bune rezultate.

Sindromul ovarelor polichistice (SOPC) se caracterizează printr-un dezechilibru hormonal care afectează funcționarea normală a ovarelor. Pentru că afectează ovulația, poate cauza cicluri menstruale neregulate sau absente și provoacă probleme de fertilitate. 

SOPC afectează între 8% și 13% dintre femeile aflate la vârsta reproductivă, conform statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății. Această afecțiune debutează de obicei în perioada adolescenței, iar simptomele fluctuează de-a lungul timpului.

Sindromul ovarelor polichistice predispune femeile afectate la anumite probleme de sănătate:

  • diabet de tip 2;
  • hipertensiune arterială;
  • nivel crescut al colesterolului;
  • boli cardiovasculare;
  • cancer de endometru (mucoasa care căptușește uterul).

Care este legătura dintre acnee și sindromul ovarelor polichistice

Hormonii controlează aproape toate organele și funcțiile corpului. De echilibrul acestora depinde inclusiv sănătatea pielii. Numeroase afecțiuni dermatologice au la origine un dezechilibru hormonal. 

În sindromul ovarelor polichistice, ovarele produc mai mulți hormoni masculini (androgeni) precum testosteronul, dihidrotestosteronul (DHT) și dehidroepiandrosterona (DHEA) decât în mod normal. Dacă te confrunți cu probleme de piele asociate SOPC, nu ești singura și nu trebuie să le accepți ca fiind o parte inevitabilă a vieții, spune dr. Jacqueline Zuponcic, medic specialist în obstetrică-ginecologie, pentru centrul medical academic Cleveland Clinic, din SUA. 

Dr. Zuponci explică legătura dintre acnee și sindromul ovarelor polichistice: „Testosteronul și DHEA stimulează glandele sebacee din piele să producă mai mult sebum. Totodată, acești hormoni încetinesc rata de regenerare a pielii, ceea ce face ca excesul de sebum să blocheze mai ușor porii. Combinația acestor factori duce la apariția acneei”. 

Cum arată acneea cauzată de sindromul ovarelor polichistice

Aproape toată lumea se confruntă cu acnee la un moment dat, dar erupțiile asociate SOPC au anumite particularități. Acneea este de tip hormonal și poate fi mai severă decât alte erupții. Iată ce caracteristici are de obicei:

  • apare mai profund sub piele, asemănător acneei chistice;
  • este localizată pe zona inferioară a feței: pe bărbie, maxilar sau obrajii inferiori;
  • leziunile acneice sunt roșii și inflamate (papule acneice).

Aspectul pielii nu este un criteriu pentru diagnosticul sindromului ovarelor polichistice. El este confirmat pe baza unor analize hormonale și/sau a unei ecografii.

Tratamentele uzuale împotriva acneei nu sunt eficiente pentru acest tip de acnee hormonală. „S-ar putea să folosești creme pentru acnee și să ai grijă de pielea ta, dar erupțiile persistă. Această rezistență la tratamentele standard poate fi un semn că produsele pentru acnee nu abordează cauza principală, care sunt hormonii”, explică dr. Zuponcic. 

Cum se tratează acneea cauzată de SOPC

Pentru că legătura dintre acnee și sindromul ovarelor polichistice se explică printr-un nivel ridicat de androgeni, restabilirea echilibrului hormonal este cea mai eficientă abordare pentru combaterea acestui tip de acnee. 

Contraceptivele orale sunt unul dintre cele mai prescrise tratamente pentru sindromul ovarelor polichistice. Pilulele contraceptive reduc producția de androgeni prin suprimarea activității ovarelor, ceea ce ajută la tratarea acneei și altor simptome asociate SOPC. 

„Nu toate tipurile de contraceptive orale au acest efect. Persoanele cu SOPC ar trebui să discute cu medicul lor pentru a stabili care este cea mai potrivită medicație pentru nevoile lor”, recomandă specialistul ginecolog. 

Alte tratamente care pot funcționa sunt: 

  • Spironolactona, un medicament inițial utilizat pentru hipertensiune, dar care s-a dovedit eficient împotriva acneei hormonale. Spironolactona este un antagonist al receptorilor de androgeni, ceea ce înseamnă că blochează efectele acestor hormoni asupra organismului, inclusiv asupra pielii;
  • Medicamente topice pe bază de peroxid de benzoil sau acid salicilic, care sunt eficiente pentru formele ușoare și moderate de acnee.

Alte probleme ale pielii și părului cauzate de SOPC

Acneea nu este singura afecțiune cu care te poți confrunta dacă ai sindromul ovarelor polichistice. Nivelurile ridicate de hormoni androgeni pot să provoace și alte afecțiuni ale pielii și părului. Acestea includ: 

  • Acanthosis nigricans. Se manifestă prin pete maronii sau negre pe piele. De obicei, aceste pete sunt rezultatul rezistenței la insulină, care este frecventă la persoanele cu SOPC. Medicamentele antidiabetice ajută la gestionarea afecțiunii și la tratarea petelor închise la culoare. Cremele cu retinoizi pot estompa, de asemenea, petele maronii, dar nu tratează cauza;
  • Mătreață. Este o formă de dermatită seboreică declanșată de nivelurile ridicate de androgeni. Folosirea unui șampon antimătreață de trei-patru ori pe săptămână poate combate mătreața. Dacă nu funcționează, discută cu un dermatolog despre alte opțiuni de tratament;
  • Subțierea sau căderea părului. Androgenii în exces pot cauza alopecie androgenică, numită și chelie de tip feminin. Reducerea nivelurilor de androgeni cu pilule contraceptive sau spironolactonă poate preveni căderea părului. Unele tratamente topice pentru căderea părului, precum minoxidilul, pot fi, de asemenea, eficiente.
  • Hirsutism. Căderea părului de pe scalp poate fi însoțită de creșterea excesivă a părului pe față, gât, piept sau spate. De obicei, hirsutismul răspunde bine la tratamentele cu pilule contraceptive, spironolactonă sau ambele, potrivit dr. Jacqueline Zuponcic. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Ce este perimenopauza. Simptome posibile și tratamente recomandate
Ce este perimenopauza. Simptome posibile și tratamente recomandate
Sindromul ovarelor polichistice, boala care duce la infertilitate. Cauze, simptome și tratament
Sindromul ovarelor polichistice, boala care duce la infertilitate. Cauze, simptome și tratament
De ce ne îngrășăm la menopauză și cum putem preveni creșterea în greutate
De ce ne îngrășăm la menopauză și cum putem preveni creșterea în greutate
PARTENERI