Antena

Persoanele cu exces de grăsime viscerală au un risc mai ridicat de boală Alzheimer. Acestea prezintă șanse mari să dezvolte boala în următorii 20 de ani

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 3 decembrie 2024, 12:16

Persoanele cu exces de grăsime viscerală au un risc mai ridicat de boală Alzheimer. Oamenii de știință au descoperit că acestea pot avea șanse mari să o dezvolte în următorii 20 de ani. Aceștia au analizat participanți de vârstă mijlocie.

Reclamă

Grăsimea viscerală este grăsimea care se formează în jurul organelor vitale precum inima, stomacul și ficatul. Participanții la cercetare care o aveau în proporții mai mari, au prezentat mai multe proteine ​​anormale în creier. Acestea sunt simptome caracteristice bolii Alzheimer.

Persoanele cu exces de grăsime viscerală au un risc mai ridicat de boală Alzheimer

În cadrul studiului prezentat la reuniunea anuală a Radiological Society of North America, cercetătorii au evaluat datele de sănătate de la 80 de persoane cu vârste cuprinse între 40 și 50 de ani. Acestea prezentau abilități cognitive normale, ceea ce înseamnă că nu dezvoltaseră încă simptome de demență.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Puțin peste jumătate dintre participanți sufereau de obezitate. Aceștia au fost analizați prin scanări ale corpului pentru a urmări grăsimea viscerală și scanări ale creierului pentru a detecta proteinele amiloide asociate bolii Alzheimer.

Existența unor niveluri mai ridicate de grăsime viscerală se poate asocia cu creșterea proteinelor amiloide, conform DailyMail. Rezultatele studiului au arătat că grăsimea viscerală poate contribui cu până la 77% în acumularea de amiloide legate de obezitate în creier.

Reclamă

,,Acest rezultat crucial a fost descoperit deoarece am investigat patologia bolii Alzheimer încă de la vârsta de mijloc, între 40 și 50 de ani, când patologia bolii este în stadiile incipiente, iar potențialele modificări, cum ar fi pierderea în greutate și reducerea grăsimii viscerale, sunt mai eficiente ca mijloc de prevenire sau întârziere a debutului bolii.” a explicat doctor Mahsa Dolatshahi, cercetător asociat la Washington University School of Medicine din St. Louis, Missouri și autor al lucrării.

Cercetătorii au evaluat mai mulți factori asociați stilului de viață

Pentru realizarea cercetării, oamenii de știință s-au concentrat pe asocierea dintre factorii modificabili legați de stilul de viață. Printre aceștia s-au regăsit: obezitatea, distribuția grăsimii corporale, aspectele metabolice și patologia bolii Alzheimer.

Acumularea de grăsime viscerală este legată de reducerea fluxului sanguin cerebral și de proteinele anormale din creier care sunt asociate cu boala Alzheimer. Adoptarea unor schimbări în stilul de viață care vizează diminuarea grăsimilor ar putea influența apariția simptomelor bolii Alzheimer.

Reclamă

Rezultatele studiului au mai demonstrat că rezistența mai mare la insulină și nivelurile mai scăzute de colesterol HDL, denumit și colesterol bun, au fost asociate cu un nivel ridicat de amiloide în creier. Efectele grăsimii viscerale asupra patologiei amiloide au fost parțial scăzute la persoanele cu colesterol HDL mai mare, potrivit EurekAlert!.

Echipa de cercetători susține că acesta este primul studiu care a investigat rolul diferențial al grăsimii viscerale și subcutanate și al profilului metabolic, în special în ceea ce privește patologia amiloidelor în boala Alzheimer încă de la vârsta de mijloc.

În general, circumferința abdominală sugerează mai multe aspecte ale sănătății generale a organismului și prezența bolilor cronice. Specialiștii spun că o modalitate bună de a analiza grăsimea viscerală este să măsori circumferința taliei. Poate deveni o problemă dacă depășește 80 cm la femei și 94 cm la bărbați.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Diferența dintre amețeală și vertij 
Diferența dintre amețeală și vertij 
Diferența dintre amețeală și vertij 
Simptome ale bolilor cu transmitere sexuală (BTS). Semne clare că ai o infecție genitală
Simptome ale bolilor cu transmitere sexuală (BTS). Semne clare că ai o infecție genitală
Simptome ale bolilor cu transmitere sexuală (BTS). Semne clare că ai o infecție genitală
articol cu video
Ce este lupusul. Care sunt simptomele acestei boli autoimune
Ce este lupusul. Care sunt simptomele acestei boli autoimune
Ce este lupusul. Care sunt simptomele acestei boli autoimune
Reclamă
PARTENERI
Chec cu cocos și coacăze roșii
Rețete Fel De Fel
Chec cu cocos și coacăze roșii
Din categoria deserturilor delicioase cu fructe, azi avem pentru tine o rețetă minunată de chec cu cocos și coacăze roșii. Este rețeta unui desert parfumat, ușor exotic, cu o notă acrișoară și răcoritoare. Textura este ușor umedă, datorită laptelui de cocos și fructelor. Iar aroma echilibrează dulceața exotică a nucii de cocos cu prospețimea coacăzelor. Acest chec este o prăjitură care încântă din prima clipă prin aspectul său luminos, natural. Are un miez alb străbătut de pete rubinii de coacăze roșii, care îți dau impresia că au fost pictate în aluat. Glazurat ușor cu zahăr pudră sau presărat cu fulgi de cocos, pare desprins dintr-o dimineață de vară, când prospețimea și lumina se îmbină cu pofta de dulce simplu și curat. Mai găsești pe blog și o rețetă de chec cu cocos și căpșuni. Și acesta este un desert parfumat și pufos, perfect pentru mic dejun, gustare sau o cafea de după-amiază. Iar din categoria deserturilor cu coacăze îți recomandăm să încerci chec pufos cu coacăze negre. Este un desert perfect echilibrat între dulce și acrișor, cu o textură moale și aerată, și o aromă intens fructată. Despre rețeta de chec cu cocos și coacăze roșii Aluatul are o finețe aparte, aerat, dar consistent și ușor umed. Fiecare mușcătură îți oferă o alternanță de dulce cald și exotic. Dar are și o aciditate explozivă și răcoritoare de la coacăzele roșii. Aceste fructe, mici și lucioase, aduc nu doar o culoare vie și atrăgătoare, ci și o notă tonică, care taie din dulceață și te îndeamnă să mai iei o felie. Nuca de cocos nu domină, ci creează o aromă de fundal subtilă și exotică. Folosită sub formă de fulgi uscați aceasta oferă o ușoară granulație plăcută în aluatul moale. Laptele de cocos înmoaie compoziția și adaugă o delicatețe cremoasă, dar fără să încarce sau să îngreuneze desertul. Este un chec perfect pentru vară. Este ușor, fructat, cu arome proaspete. Poate fi servit atât ca mic dejun, cât și la ceaiul de după-amiază. Este perfect și ca desert la finalul unei mese lejere. Dacă este servit rece, după ce a stat câteva ore la frigider, devine și mai răcoritor. Este un echilibru între desert și gustare de vară. Decorul simplu cu zahăr pudră și câteva coacăze proaspete întărește impresia de prospețime, fără să concureze cu parfumul discret de cocos și vanilie din interior. Descoperă mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru deliciosul chec cu cocos și coacăze roșii.
icon