Antena

Persoanele cu exces de grăsime viscerală au un risc mai ridicat de boală Alzheimer. Acestea prezintă șanse mari să dezvolte boala în următorii 20 de ani

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 3 decembrie 2024, 12:16

Persoanele cu exces de grăsime viscerală au un risc mai ridicat de boală Alzheimer. Oamenii de știință au descoperit că acestea pot avea șanse mari să o dezvolte în următorii 20 de ani. Aceștia au analizat participanți de vârstă mijlocie.

Reclamă

Grăsimea viscerală este grăsimea care se formează în jurul organelor vitale precum inima, stomacul și ficatul. Participanții la cercetare care o aveau în proporții mai mari, au prezentat mai multe proteine ​​anormale în creier. Acestea sunt simptome caracteristice bolii Alzheimer.

Persoanele cu exces de grăsime viscerală au un risc mai ridicat de boală Alzheimer

În cadrul studiului prezentat la reuniunea anuală a Radiological Society of North America, cercetătorii au evaluat datele de sănătate de la 80 de persoane cu vârste cuprinse între 40 și 50 de ani. Acestea prezentau abilități cognitive normale, ceea ce înseamnă că nu dezvoltaseră încă simptome de demență.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Puțin peste jumătate dintre participanți sufereau de obezitate. Aceștia au fost analizați prin scanări ale corpului pentru a urmări grăsimea viscerală și scanări ale creierului pentru a detecta proteinele amiloide asociate bolii Alzheimer.

Existența unor niveluri mai ridicate de grăsime viscerală se poate asocia cu creșterea proteinelor amiloide, conform DailyMail. Rezultatele studiului au arătat că grăsimea viscerală poate contribui cu până la 77% în acumularea de amiloide legate de obezitate în creier.

Reclamă

,,Acest rezultat crucial a fost descoperit deoarece am investigat patologia bolii Alzheimer încă de la vârsta de mijloc, între 40 și 50 de ani, când patologia bolii este în stadiile incipiente, iar potențialele modificări, cum ar fi pierderea în greutate și reducerea grăsimii viscerale, sunt mai eficiente ca mijloc de prevenire sau întârziere a debutului bolii.” a explicat doctor Mahsa Dolatshahi, cercetător asociat la Washington University School of Medicine din St. Louis, Missouri și autor al lucrării.

Cercetătorii au evaluat mai mulți factori asociați stilului de viață

Pentru realizarea cercetării, oamenii de știință s-au concentrat pe asocierea dintre factorii modificabili legați de stilul de viață. Printre aceștia s-au regăsit: obezitatea, distribuția grăsimii corporale, aspectele metabolice și patologia bolii Alzheimer.

Acumularea de grăsime viscerală este legată de reducerea fluxului sanguin cerebral și de proteinele anormale din creier care sunt asociate cu boala Alzheimer. Adoptarea unor schimbări în stilul de viață care vizează diminuarea grăsimilor ar putea influența apariția simptomelor bolii Alzheimer.

Reclamă

Rezultatele studiului au mai demonstrat că rezistența mai mare la insulină și nivelurile mai scăzute de colesterol HDL, denumit și colesterol bun, au fost asociate cu un nivel ridicat de amiloide în creier. Efectele grăsimii viscerale asupra patologiei amiloide au fost parțial scăzute la persoanele cu colesterol HDL mai mare, potrivit EurekAlert!.

Echipa de cercetători susține că acesta este primul studiu care a investigat rolul diferențial al grăsimii viscerale și subcutanate și al profilului metabolic, în special în ceea ce privește patologia amiloidelor în boala Alzheimer încă de la vârsta de mijloc.

În general, circumferința abdominală sugerează mai multe aspecte ale sănătății generale a organismului și prezența bolilor cronice. Specialiștii spun că o modalitate bună de a analiza grăsimea viscerală este să măsori circumferința taliei. Poate deveni o problemă dacă depășește 80 cm la femei și 94 cm la bărbați.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Diferența dintre amețeală și vertij 
Diferența dintre amețeală și vertij 
Diferența dintre amețeală și vertij 
Simptome ale bolilor cu transmitere sexuală (BTS). Semne clare că ai o infecție genitală
Simptome ale bolilor cu transmitere sexuală (BTS). Semne clare că ai o infecție genitală
Simptome ale bolilor cu transmitere sexuală (BTS). Semne clare că ai o infecție genitală
articol cu video
Ce este lupusul. Care sunt simptomele acestei boli autoimune
Ce este lupusul. Care sunt simptomele acestei boli autoimune
Ce este lupusul. Care sunt simptomele acestei boli autoimune
Reclamă
PARTENERI
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Rețete Fel De Fel
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Pentru gustări simple și delicioase din zilele călduroase de vară îți propun o rețetă de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry. Este rețeta unui aperitiv sau o gustare caldă, proaspătă și savuroasă, cu arome mediteraneene, texturi contrastante și o prezentare elegantă. Aceste frigărui combină simplitatea legumelor proaspete cu savoarea brânzei topite. Toate sunt învelite într-un format ușor de servit și spectaculos vizual. Feliile subțiri de dovlecel sunt rulate în jurul cuburilor de brânză. Poți folosi halloumi, feta sau mozzarella. Toate acestea oferă o textură moale, dar elastică, cu margini ușor rumenite. Roșiile cherry aduc explozia de prospețime, dulceață și aciditate care echilibrează totul. Preparatul poate fi servit cald sau rece și este ideal ca aperitiv, pe un platou de vară. Merge bine și ca garnitură lângă carne sau chiar ca element central într-o masă vegetariană. Tot din dovlecel mai poți prepara și rețeta de rulouri cu prosciutto crudo. Este la fel de simplă și delicioasă, dar cu altă consistență și textură. Descrierea rețetei de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry Aceste frigărui sunt o adevărată declarație de vară. Pe fiecare bețișor, se întâlnesc aromele grădinii și gusturile unei vacanțe în sudul Italiei sau în Grecia. Acolo legumele coapte și brânzeturile locale se transformă în mici festinuri simple, dar spectaculoase. Feliile de dovlecel, fine și translucide, îmbracă brânza ca o panglică verde crud. Prin coacere, capătă o textură moale, ușor elastică, cu marginile ușor rumenite, iar aroma lor vegetală devine mai intensă, ușor dulceagă, cu accente de nuci crude. În interior, brânza începe să se topească lent, devine cremoasă, caldă și sărată, oferind un contrast seducător cu finețea legumelor. Dacă alegi o brânză cu personalitate (cum e halloumi sau cașcaval afumat), adaugi o notă ușor picantă sau afumată, ce ridică întregul ansamblu. Iar roșiile cherry – coapte ușor sau doar încălzite – pocnesc între dinți cu sucul lor dulce și acrișor, aducând acea explozie de prospețime care trezește toate celelalte gusturi. Ele sunt punctele de echilibru care leagă brânza și dovlecelul într-o armonie perfectă. Descoperă mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas al rețetei de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry.
icon