Care este cauza bolii inflamatorii intestinale. Descoperirea făcută recent de cercetători

Publicat: 20 iunie 2024, 08:30

Principala cauză a inflamațiilor cronice care afectează tractul digestiv a fost identificată de o echipă de cercetători din Marea Britanie. Descoperirea a fost descrisă ca „un pas extrem de interesant spre posibilitatea unei lumi fără boala Crohn și colită”. Cauza bolii inflamatorii intestinale ar putea fi tratată cu medicamentele existente. 

Boala inflamatorie intestinală reprezintă un grup de tulburări care cuprinde în principal boala Crohn și colita ulcerativă. Aceste afecțiuni complexe sunt caracterizate printr-o inflamație cronică a tractului gastrointestinal care produce simptome foarte neplăcute. 

În ultimele decenii, s-a observat o creștere a numărului de persoane afectate de boala inflamatorie intestinală. Cu toate acestea, mecanismele exacte care duc la apariția acestei boli nu au fost identificate, astfel că opțiunile de tratament au rămas limitate. Acestea vizează controlul inflamației și gestionarea simptomelor, dar nu și vindecarea. Odată descoperită cauza bolii inflamatorii intestinale, va fi posibilă dezvoltarea de tratamente mai eficiente și specifice.

Recent, oamenii de știință britanici au descoperit o cauză majoră de apariție a bolii inflamatorii intestinale. Aceștia au găsit un „punct slab” în ADN, prezent la 95% dintre persoanele cu această boală, potrivit BBC

Cauza bolii inflamatorii intestinale este genetică

Sistemul imunitar este puternic implicat în apariția acestui grup de tulburări. El declanșează un răspuns inflamator excesiv în mucoasa intestinală. Un tip de globule albe din sânge numite macrofage invadează mucoasa intestinelor, unde eliberează substanțe chimice numite citokine care produc inflamații severe. 

Inflamația este un răspuns normal al organismului la infecție. Totuși, când este prea puternică și pe termen lung, ea poate avea consecințe devastatoare asupra sănătății și, în mod specific, asupra tractului digestiv. 

O echipă de cercetători de la Institutul Francis Crick și University College London a efectuat o serie de analize genetice aprofundate pentru a încerca să descopere cauza bolii inflamatorii intestinale. Aceștia au descoperit o secțiune specifică a ADN-ului care controlează modul în care macrofagele eliberează substanțe inflamatorii în intestin. 

Unele persoane se nasc cu o versiune a acestei secțiuni de ADN care face ca organismul lor să fie predispus la reacții imunitare exagerate, au explicat cercetătorii. Această vulnerabilitate genetică face ca macrofagele să nu mai poată fi controlate și să conducă la inflamații excesive în intestine. 

„Aceasta este, fără îndoială, una dintre căile centrale care duc la apariția bolii inflamatorii intestinale. Este procesul prin care una dintre cele mai importante celule care cauzează boala inflamatorie intestinală devine disfuncțională”, dr. James Lee, unul dintre cercetătorii de la Institutul Francis Crick.

Cu un pas mai aproape de un tratament

Alte experimente, detaliate în revista Nature, au arătat că anumite medicamente aprobate deja pentru alte afecțiuni, cum ar fi cancerul, au reușit să calmeze inflamația excesivă a intestinelor. „Am descoperit nu doar cum și de ce merg prost lucrurile, ci și o potențială nouă modalitate de a trata aceste boli”, potrivit dr. Lee.

Totuși, nu va exista un nou tratament pentru boala inflamatorie intestinală în viitorul apropiat. Deși medicamentele există deja, cercetătorii trebuie să găsească o modalitate de a ținti doar macrofagele pentru a nu provoca efecte secundare în tot organismul. 

Tratamentele existente ar trebui calibrate pentru a calma inflamația intestinală fără a lăsa pacientul susceptibil la infecții prin oprirea răspunsului inflamator benefic în caz de boală. Studiile clinice ar putea începe în cinci ani, au anunțat cercetătorii. 

„Această cercetare este un pas extrem de interesant spre posibilitatea unei lumi fără boala Crohn și colită într-o zi. Boala Crohn și colita sunt afecțiuni complexe, pe termen lung, pentru care nu există un leac, dar cercetări precum aceasta ne ajută să răspundem la unele dintre marile întrebări legate de cauzele lor”, a declarat Ruth Wakeman, de la organizația caritabilă Crohn’s & Colitis UK.

Cu toate acestea, cauza bolii inflamatorii intestinale nu se rezumă la susceptibilitatea genetică. Un rol în declanșarea și agravarea acesteia îl au și factorii de mediu:

  • alimentația bogată în grăsimi, zaharuri și alimente procesate și săracă în fibre;
  • administrarea de antibiotice, care modifică microbiomul intestinal și perturbă funcționarea sistemului imunitar;
  • fumatul;
  • infecțiile gastrointestinale.

Ce simptome are boala inflamatorie intestinală

În boala Crohn, inflamația poate afecta orice segment al tractului gastrointestinal, de la gură și până la anus, motiv pentru care simptomele sunt foarte variate. În colita ulcerativă, inflamația este limitată la colon și rect, iar simptomele se limitează la aceste zone. Boala inflamatorie intestinală este diferită de sindromul de intestin sau colon iritabil, deși unele simptome se suprapun.

Acest grup de afecțiuni, care debutează adesea în adolescență sau la tineri adulți, are mai multe simptome comune:

  • diaree frecventă și persistentă;
  • dureri sau crampe abdominale;
  • nevoie frecventă și urgentă de a defeca;
  • sânge în scaun;
  • sângerări rectale;
  • oboseală;
  • scădere involuntară în greutate;
  • anemie.

Boala inflamatorie intestinală poate provoca și simptome extraintestinale, care includ dureri articulare, inflamții oculare, afecțiuni cutanate și hepatice.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

PARTENERI