Care e legătura dintre trosnitul degetelor și tremuratul mâinilor: între mit și realitate

Publicat: 26 octombrie 2024, 13:05

Multe persoane se tem ca trosnitul degetelor le-ar putea face mâinile să tremure. Răzvan Bogățeanu, fizioterapeut, a fost invitatul doctorului Mihail Pautov, în episodul 7, din sezonul 7, la MediCOOL. Află care e legătura dintre trosnitul degetelor și tremuratul mâinilor.

Răzvan Bogățeanu a vorbit despre modul în care funcționează articulațiile degetelor când le trosnești și a explicat ce efecte poate avea trosnitul acestora în funcție de manevra pe care o folosești. Cu ajutorul unei machete a exemplificat în cadrul emisiunii cum se poate face acest lucru.

Care e legătura dintre trosnitul degetelor și tremuratul mâinilor

Un mit foarte popular este cel conform căruia trosnitul degetelor poate provoca tremuratul mâinilor. Din acest motiv, multe persoane evită să facă acest gest din cauza temerilor că ar putea cauza efecte adverse.

De exemplu, articulațiile degetelor de la mâini denumite indice și police se trosnesc destul de frecvent. Aceasta se poate întâmpla în momentul în care lucrezi într-o anumită poziție, mai ales pentru mult timp, și pui foarte multă presiune pe aceste articulații.

În articulație există un lichid sinovial, care la 20-30 de minute formează un tip de bule. Lichidul sinovial asigură mobilitatea articulației degetului. Acest lichid formează aceste bule, care în momentul în care pun o tensiune mai mare în articulație, simți nevoia de a le comprima.

Dacă te întrebi care e legătura dintre trosnitul degetelor și tremuratul mâinilor, gândește-te că stabilirea celei mai bune metode de a comprima articulația degetelor este întotdeauna un subiect discutabil. Degetele se pot trosni dacă tragi sau apeși pe aceastea, însă eficiența acestor modalități variază în funcție de organismul fiecărei persoane. Acestea pot determina atât efecte benefice, cât și dăunătoare.

De asemenea, dacă articulațiilor tale trosnesc de la sine, poți lua în considerare mai multe cauze. Printre acestea se regăsesc: instabilitate articulară, tendinita, osteoartrita, sindromul de tunel carpian sau tenosinovita De Quervain.

Cum are loc trosnitul degetelor

Imediat după ce execuți manevra de a trosni degetele, sistemul nervos nu mai primește informație de la musculatură, care să indice că există o tensiune. Atunci se relaxează musculatura, astfel încât degetul dintr-odată devine mai mobil. Practic, te relaxează în mod real fiziologic să-ți trosnești degetele. Nu este indicat să faci acest lucru constant, dar dacă simți ocazional nevoia, obiceiul nu poate provoca efecte adverse.

-Ce se întâmplă, de fapt când îți trosnești degetele?
-În momentul în care pui o compresie într-o direcție spre partea superioară a mâinii, acele bule se îndreaptă în exterior și există riscul de a lovi între ele cartilajele. Însă, atunci când degajezi presiuni în acea zonă, există șanse mai mari să simți o durere în articulație în timpul manevrei.

Dacă te întrebi care e legătura dintre trosnitul degetelor și tremuratul mâinilor, reține că pentru a-ți trosni un deget este mai bine să-l tracționezi, în loc să-l flexezi. Capsula sa se comprimă indiferent de modalitatea aleasă. Articulația în sine are o membrană unde ține lichidul sinovial. În momentul în care tracționezi și depărtezi oasele, acel ax se comprimă. Când se aude trosnetul, comparativ cu cealaltă manevră, se creează o mică distanță. Astfel, musculatura se întinde puțin mai mult.

De exemplu, dacă tragi de degetul denumit police, unde sunt doar două articulații, în loc de trei ca în cazul altor degete, efectul de cavitate este mai mare. De asemenea, dacă manipulezi o singură articulație, se aude un singur trosnet, dacă manipulezi mai multe, se aud mai multe trosnete.

,,Nu este dureros. Fac asta zilnic pentru că fiind terapeut, lucrez cu foarte multă presiune manuală.”

– Răzvan Bogățeanu, fizioterapeut

,,Mitul conform căruia trosnitul degetelor duce la tremuratul mâinilor este fals.”

– Mihail Pautov, medic specialist

Ai aici toate edițiile sezonului 7 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Soia poate reduce riscul de cancer de sân. Ce produse alimentare integrale poți include în dietă
Soia poate reduce riscul de cancer de sân. Ce produse alimentare integrale poți include în dietă
Cum se manifestă menopauza. Prin ce simptome se diferențiază
Cum se manifestă menopauza. Prin ce simptome se diferențiază
Câtă apă e indicat să bei când iei o pastilă. Ce recomandă experții să faci pentru a-ți administra corect tratamentul
Câtă apă e indicat să bei când iei o pastilă. Ce recomandă experții să faci pentru a-ți administra corect tratamentul
PARTENERI