Antena

Când se administrează aerosoli cu adrenalină la copii. Ce atenționări fac medicii

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 28 iulie 2024, 07:24

Adrenalina administrată prin aerosoli este un tratament eficient pentru anumite afecțiuni respiratorii în forme severe. Cu toate acestea, administrarea la domiciliu de aerosoli cu adrenalină nu este recomandată de medici. Iată indicațiile și reacțiile adverse care pot apărea.

Reclamă

În ultimii ani, terapia cu aerosoli este tot mai utilizată în tratamentul afecţiunilor respiratorii. Astăzi, aproape că nu există părinte care să nu aibă în casă un nebulizator. 

Când se administrează aerosoli cu adrenalină la copii

Aparatul de aerosoli permite administrarea medicamentelor direct în căile respiratorii, sub formă de particule fine, printr-o mască aplicată pe nas și gură. Prin inhalare, absorbția este mai rapidă și timpul de acțiune se scurtează. În plus, când un medicament este livrat în plămâni, se pot utiliza doze terapeutice mai mici, iar acest lucru reduce riscul de efecte secundare sistemice.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În cazul copiilor, terapia cu aerosoli are avantajul că este adesea mai bine tolerată decât administrarea orală sau injectabilă a medicamentelor. Ea poate fi utilizată în tratamentul a numeroase afecțiuni respiratorii, precum:

  • astm;
  • bronșită;
  • pneumonie;
  • BPOC, mai exact boala pulmonară obstructivă cronică;
  • fibroză chistică.

Ce medicamente se pot administra prin aerosoli

Pentru că terapia cu aerosoli este utilizată într-o varietate largă de afecțiuni, există numeroase medicamente care pot fi administrate prin nebulizare. Potrivit organizației britanice Asthma + Lung UK, acestea includ:

Reclamă
  • salbutamol, un antiastmatic cu efect bronhodilatator;
  • corticosteroizi precum propionatul de fluticazonă recomandat pentru prevenirea pe termen lung a inflamației în astm și BPOC;
  • bromură de ipratropiu, utilizată pentru a trata crizele severe de astm dacă simptomele nu se îmbunătățesc după administrarea de salbutamol;
  • antibiotice, folosite pentru tratarea și prevenirea infecțiilor pulmonare bacteriene;
  • soluții saline, utilizate pentru fluidizarea sputei din căile respiratorii și pentru a facilita tusea.

Care este mecanismul de acțiune al adrenalinei

Cunoscută și sub denumirea de epinefrină, adrenalina este un hormon și un neurotransmițător produs de glandele suprarenale. Ca medicament administrat prin aerosoli, ea acționează prin relaxarea mușchilor netezi ai căilor respiratorii și produce astfel o dilatare a bronhiilor și bronhiolelor, denumite și bronhii mici. Totodată, adrenalina induce vasoconstricție, mai exact o micșorare a diametrului vaselor de sânge, care ajută la reducerea edemului mucoasei căilor respiratorii.

Administrarea de aerosoli cu adrenalină are un efect rapid de bronhodilatație și vasoconstricție, de obicei în doar câteva minute de la administrare. De aceea, se utilizează în principal în tratamentul unor urgențe respiratorii, în care se impune o reducere rapidă a inflamației și edemului căilor respiratorii. 

Când se fac aerosoli cu adrenalină la copii

Administrarea de aerosoli cu adrenalină la copii este limitată la câteva afecțiuni respiratorii, cu indicație precisă și numai la recomandarea unui medic. Acestea includ: 

Reclamă
  • crizele de astm bronșic, datorită efectului său bronhodilatator rapid. Ca tratament de urgență, adrenalina îmbunătățește rapid fluxul de aer în căile respiratorii;
  • astmul intermitent cu simptome ușoare, care nu necesită un tratament continuu, de întreținere. Această formă de astm produce simptome în mai puțin de două zile pe săptămână. Adrenalina nu este indicată ca tratament de lungă durată al astmului sau al formelor severe;
  • crupul sau laringotraheobronșita, o inflamație concomitentă a laringelui, traheei și bronhiilor care determină dificultăți respiratorii, tuse ,,lătrătoare” și stridor, mai exact un sunet aspru la inhalare;
  • laringita acută edematoasă, o inflamație severă a laringelui care duce la umflarea acestuia și la dificultăți respiratorii;
  • laringita striduloasă spastică, cunoscută și ca pseudocrup, o formă de laringită care apare brusc, de obicei noaptea, și provoacă tuse spastică și stridor. Adrenalina nebulizată se administrează în formele severe, atunci când există edem laringian important și dificultăți respiratorii severe. 

Adrenalina sub formă de aerosoli este indicată de unii medici și copiilor diagnosticați cu bronșiolită, dar studiile nu i-au demonstrat eficacitatea. Noile protocoale medicale nu recomandă administrarea de aerosoli cu adrenalină pentru astfel de cazuri. Bronșiolita este o infecție a căilor respiratorii mici din plămâni, denumite bronșiole, care afectează în principal sugarii și copiii mici.

Infecțiile respiratorii ușoare, manifestate doar prin congestie nazală, rinoree și dureri la înghițire, nu au indicație de aerosoli cu adrenalină.

Cum se administrează adrenalina la copii și efectele adverse

Administrarea de aerosoli cu adrenalină la domiciliu nu este recomandată de medici. Nebulizarea de adrenalină se realizează doar la indicația și sub stricta supraveghere a unui medic, deoarece poate declanșa reacții adverse periculoase la copii, precum:

  • aritmie cardiacă (bătăi neregulate ale inimii);
  • hipertensiune arterială;
  • agitație;
  • tremor;
  • infarct miocardic.

Efectele cardiovasculare pot apărea chiar și după o singură doză de adrenalină nebulizată, arată un studiu de caz din 2011. De aceea, administrarea se realizează în spitale cu monitorizarea frecvenței cardiace și a tensiunii arteriale. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Tratamentul medicamentos pentru endometrioză. Medicii Voicu Simedrea și Mihail Pautov spun ce variante există pentru a o gestiona
Tratamentul medicamentos pentru endometrioză. Medicii Voicu Simedrea și Mihail Pautov spun ce variante există pentru a o gestiona
Tratamentul medicamentos pentru endometrioză. Medicii Voicu Simedrea și Mihail Pautov spun ce variante există pentru a o gestiona
Medicamente care te pun în pericol pe timp de caniculă. Ce este indicat să eviți să-ți administrezi
Medicamente care te pun în pericol pe timp de caniculă. Ce este indicat să eviți să-ți administrezi
Medicamente care te pun în pericol pe timp de caniculă. Ce este indicat să eviți să-ți administrezi
Tusea reziduală la copii: cât persistă după viroze și cum se tratează
Tusea reziduală la copii: cât persistă după viroze și cum se tratează
Tusea reziduală la copii: cât persistă după viroze și cum se tratează
Reclamă
PARTENERI
icon