Test de sarcină pozitiv – cum arată și ce trebuie să faci în continuare

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 15 mai 2023, 08:08

Un rezultat pozitiv la testul de sarcină te poate face să te simți copleșită de emoții dintre cele mai diverse, de la bucurie, neliniște și până la neîncredere. Te întrebi, probabil, cât de precis este rezultatul, dar și ce ai de făcut în continuare. Află cum trebuie să interpretezi un test de sarcină pozitiv. 

Reclamă

Ai obținut un rezultat pozitiv la testul rapid de sarcină și te întrebi, firesc, cât de concludente sunt testele rapide din farmacii? Majoritatea producătorilor prezintă o acuratețe de până la 99%, dar la acest procent se poate ajunge numai dacă sunt utilizate corect și nu foarte devreme de la momentul concepției.

Cum arată un test de sarcină pozitiv – poze

Pentru a înțelege mai bine rezultatele testelor de sarcină, explicăm cum funcționează acestea. Majoritatea celor pe care le găsim în farmacii sunt teste rapide care se efectuează dintr-o probă de urină (dar există și teste rapide de sânge, care se fac la domiciliu). Toate detectează un hormon numit gonadotropină corionică umană (hCG). El este mai cunoscut ca hormonul sarcinii, pentru că se găsește în urină și în sânge doar pe durata sarcinii.  

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Testele de urină sunt populare fiindcă au un preț accesibil, sunt ușor de folosit și oferă rezultatul în doar câteva minute. Ele pot avea un design diferit, dar toate conțin o bandă impregnată cu un reactiv care determină cantitatea de hCG din urină. 

Pe zona de afișaj, majoritatea testelor exprimă rezultatul prin linii, astfel: 

Reclamă

Linia de control (C)

Linia de control (C) trebuie să fie vizibilă indiferent de rezultatul testului. Dacă ea nu apare în 5 minute de la efectuarea testului, testul se consideră invalid și trebuie repetat, recomandă medicii Mayo Clinic.

Chiar dacă linia de test (T) este afișată, testul nu poate fi concludent fără linia de control. Volumul insuficient al probei de urină sau efectuarea incorectă a testului sunt cele mai frecvente motive de eroare a liniei de control. 

Linia de test (T)

Linia de test apare doar în situația în care hormonul hCG este detectat în proba de urină. El poate să existe într-o cantitate mai mică, dar sub limita de detecție a testului. Acest lucru se întâmplă când testul de sarcină este efectuat prea devreme de la momentul concepției și concentrația hormonului hCG este prea mică pentru a fi detectată de test. 

Reclamă

Limita de detecție a hCG este variabilă de la un test la altul, astfel că există teste care identifică hormonul de la o concentrație de 25 UI/L (unități internaționale pe litru) și teste ultrasensibile care detectează hCG  de la numai 5 UI/L. 

În farmacii, sunt disponibile și teste digitale care au același principiu de funcționare ca cele „clasice”, dar afișajul este diferit. Ele folosesc diferite simboluri (+ sau -, față zâmbitoare) sau oferă un rezultat scris („Însărcinată” sau „Absență sarcină”). Există teste care afișează și săptămâna posibilă de sarcină. Estimarea se face în funcție de concentrația hormonului hCG detectată în urină.   

Ce înseamnă un test de sarcină pozitiv cu a doua linie neclară

Când ambele linii sunt clare și intense, înseamnă că ești aproape sigur însărcinată. De ce „aproape” și nu sigur, explicăm în cele ce urmează. 

Cum interpretăm însă un test în care a doua linie este afișată neclar? Ca pe un test de sarcină pozitiv, pentru că și o linie estompată înseamnă că ești aproape sigur însărcinată. Ovulul fertilizat s-a implantat în mucoasa peretelui uterin, dar se află într-un stadiu timpuriu de dezvoltare.

Poze cu teste de sarcină slab pozitive

Motivul pentru care linia de test este uneori mai estompată are legătură cu concentrația de hCG din urină la momentul ales pentru efectuarea testului. Dacă l-ai făcut prea devreme, linia va fi neclară. Dacă vei alege un test ultrasensibil sau dacă repeți testul după o săptămână, ea va fi mai bine definită.

Testul de sarcină să fie fals pozitiv

Testele rapide de sarcină din farmacii dau mai degrabă rezultate fals negative decât pozitive, lucru care se întâmplă pentru că femeia se testează prea devreme de la momentul concepției, de cele mai multe ori. 

Cu toate acestea, sunt și situații în care testul poate fi fals pozitiv. Un astfel de rezultat poți primi în situația în care ai pierdut sarcina la scurtă vreme de când ovulul fertilizat s-a fixat în peretele uterin, potrivit medicilor Mayo Clinic. Placenta secretă hormonul specific de sarcină hCG chiar din momentul în care ovulul fertilizat ajunge în uter, iar testul de sarcină ar putea să-l detecteze. 

O altă situație în care poți avea rezultat fals pozitiv la testul de sarcină este aceea în care urmezi tratamente pentru infertilitate și ai primit medicamente care conțin hormonul hCG. Este bine de știut că antibioticele și contraceptivele orale nu pot modifica rezultatul unui test de sarcină. Unele afecțiuni ovariene, dar și modificările hormonale induse de menopauză pot, de asemenea, să ducă la un rezultat fals pozitiv.

Cum arată un test de sarcină negativ – poze

Dacă nu ești însărcinată, testul de sarcină afișează rezultatul negativ printr-o singură linie – linia de control (C). Dacă aceasta nu apare în zona de afișaj, înseamnă că testul nu a funcționat și trebuie considerat invalid. 

Dacă rezultatul este negativ, dar ai simptome de sarcină sau vrei să fii sigură de rezultat, poți încerca un test cu o sensibilitate mai mare (ultrasensibil) sau analiza de sânge bHG, a cărei acuratețe este mai ridicată decât a testelor rapide din farmacii. 

Dacă hotărăști să faci un nou test rapid din farmacii, folosește prima urină de dimineață. Concentrația de hCG este mai crescută la prima oră a zilei. 

Ce trebuie să faci dacă ai test de sarcină pozitiv

Dacă ai un test de sarcină pozitiv, următorul pas este să te programezi la un medic ginecolog pentru confirmarea sarcinii. Acesta îți va recomanda o analiză de sânge numită beta hCG, iar dacă rezultatul va fi pozitiv, îți va efectua o ecografie transvaginală pentru a stabili dacă sarcina este fixată în interiorul uterului. Medicul va exclude astfel o sarcină extrauterină (fixată în afara uterului), care poate duce la complicații grave.

Ecografia transvaginală este recomandată începând cu săptămâna 6 de sarcină, calculată de la ultima menstruație. Dacă este efectuată mai devreme de atât, ea nu va fi elocventă. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Pastila de a doua zi: cum se administrează și ce riscuri are
Pastila de a doua zi: cum se administrează și ce riscuri are
Pastila de a doua zi: cum se administrează și ce riscuri are
Fibromul uterin: cauze, simptome și tratament
Fibromul uterin: cauze, simptome și tratament
Fibromul uterin: cauze, simptome și tratament
articol cu video
Modificările colesterolului în sarcină. Cum influențează dieta dezvoltarea fătului
Modificările colesterolului în sarcină. Cum influențează dieta dezvoltarea fătului
Modificările colesterolului în sarcină. Cum influențează dieta dezvoltarea fătului
Reclamă
PARTENERI
icon