Căderea părului la menopauză. Ce poți face pentru a-ți proteja firele

Publicat: 27 octombrie 2024, 07:28

Perioada menopauzei poate favoriza pierderea firelor de păr, de aceea poate fi nevoie de administrarea unor tratamente pentru a gestiona simptomele. Monica Păun, medic dermatolog, a fost invitata lui Mihail Pautov, medic specialist, în episodul 6, din sezonul 7, la MediCOOL. Citește despre căderea părului la menopauză.

Monica Păun a explicat de ce femeile pot pierde mai multe fire de păr în perioada menopauzei, a sugerat variante de teste pentru a identifica dacă există o problemă de sănătate și a oferit câteva sugestii de tratament pentru această afecțiune.

Căderea părului la menopauză

În perioada menopauzei, pot începe să cadă mai multe fire de păr din cauza declinului de hormon estrogen. Deoarece în această etapă se produc modificări hormonale, părul se poate rări, poate deveni mai subțire și mai fragil, ceea ce-i poate modifica structura.

,,Estrogenul este foarte important în menținerea sănătății foliculilor piloși.”

– Monica Păun, medic dermatolog

-Există o modalitate profesională de a verifica când căderea firelor de păr devine o problemă?
-Se pot aplica mai multe variante. Scala vizuală a căderii părului poate fi folosită de oricine acasă. Aceasta arată că este normal ca o persoană să piardă până la 150 de fire pe zi. Însă, dacă se adună peste 200 de fire de păr, aceasta indică o problemă.

Dacă în casă se pot observa peste 300-400 de fire, poate fi nevoie de un consult la medicul dermatolog pentru a trata căderea părului la menopauză. Această scală este cuantificată în funcție de lungimea firului de păr, care poate fi: scurt, lung și mediu. În funcție de cantitate, aspectul poate fi ușor diferit.

A doua modalitate este să efectuezi un test de tracțiune, care în limba engleză poartă denumirea de „pull-test”. Se poate efectua simplu dacă o femeie trage aproximativ 50-60 de fire de păr cu primele 3 degete, dinspre scalp către lungimea firelor de păr. Dacă rămân mai mult de 5-6 fire de păr între degete, înseamnă că este un „pull-test” pozitiv.

Pentru a evalua starea de sănătate a firelor de păr, dermatologii efectuează un consult denumit dermatoscopie cu ajutorul unui dispozitiv, care poartă denumirea de dermatoscop. Acesta te poate ajuta să vezi ce se întâmplă în timp real cu firul de păr. Nu cauzează durere și se poate aplica direct pe scalp.

Metode de tratament pentru a reduce căderea părului

Căderea părului în menopauză nu prezintă un factor direct determinant. Aceasta poate avea foarte mulți factori favorizanți, în special la menopauză când pot apărea disfuncții tiroidiene. Pacientele aflate la această vârstă încep să consume tratamente anticoagulante sau statine. Drept urmare, aceste medicații pot determina și influența căderea părului.

Medicii dermatologi pot recomanda mai multe tratamente pentru a trata căderea părului la menopauză. Primul tratament de bază și cel mai utilizat este minoxidilul. Minoxidilul determină vasodilatație, mai exact firul de păr este mult mai bine hrănit pentru că ajunge un aport de sânge mult mai mare la nivelul lui. Al doilea tratament indicat este aplicarea uleiului de rozmarin. Studiile care au testat și comparat eficiența minoxidilului cu a uleiului de rozmarin, au indicat că rozmarinul poate fi destul de eficient.

Totuși, unele remedii naturiste pot fi ineficiente sau chiar dăunătoare. De exemplu, femeile care aplică bicarbonat pe scalp pentru a opri pierderea părului pot suferi efecte adverse. Bicarbonatul are un pH diferit de cel al scalpului, de aceea poate favoriza apariția infecțiilor fungice.

Ai aici toate edițiile sezonului 7 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Congelarea ovocitelor, soluția optimă pentru femeile care vor să fie mame mai târziu
Congelarea ovocitelor, soluția optimă pentru femeile care vor să fie mame mai târziu
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
PARTENERI