Cum poți slăbi sănătos. Metode eficiente pentru a obține o greutate optimă

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 30 septembrie 2023, 12:20

Dorința de a slăbi este printre cele mai populare subiecte din mediul online. Există aproximativ 50.000 de cărți, care abordează diferite metode de a pierde în greutate. Doctorul Mihail Pautov a vorbit despre aceste aspecte în a șasea ediție din sezonul cinci MediCOOL. Află cum poți slăbi sănătos.

Reclamă

Mihail Pautov a prezentat metodele prin care se poate slăbi în mod eficient, a explicat cât poți pierde în greutate zilnic, a spus ce se întâmplă cu organismul uman pe parcursul nopții și a dezvăluit primul pas din protocolul său de slăbit.

Cum poți slăbi sănătos

Cele mai des căutate întrebări de pe Google sunt: cură de slăbire 5 kilograme în 3 zile sau 30 de kilograme într-o lună. Acestea reprezintă așteptări nesănătoase.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Poți slăbi conștient și corect, dacă înțelegi principiile de bază ale slăbitului. Toate dietele funcționale se bazează pe 3 mari principii: restricție pe grupă alimentară, restricție de macronutrient și restricție în timp.

Restricția pe grupă alimentară se referă la excluderea unei anumite grupe alimentare din dietă. Spre exemplu, un vegan nu mănâncă absolut deloc alimente de origine animală. Exclude grupa alimentară formată din carne și lactate.

Reclamă

Al doilea tip de restricție se referă la restricția de macronutrient. De exemplu, nu mai mănânci deloc carbohidrați sau reduci drastic consumul de carbohidrați. În acest mod funcționează dieta keto, recomandată pacienților cu sindrom metabolic sau diabet. Aceștia au o boală care face dificilă metabolizarea carbohidraților. De aceea îi exclud complet și evită alimente, precum: pâine, produse făinoase și pizza.

De asemenea, există restricție în timp, mai exact post intermitent. Postul intermitent presupune o fereastră de timp scurt în care mănânci, după care nu mănânci deloc.

Regula de bază a restricțiilor

Dacă te întrebi cum poți slăbi sănătos, gândește-te că regula de bază pentru a slăbi este deficit caloric: mănânci mai puțin decât consumi. Maximul sănătos pe care îl poți atinge în slăbit este de aproximativ 100 de grame de grăsimi pe zi. Dacă depășești această cantitate o să slăbești din masa musculară, iar masa musculară este cel mai important organ al longevității, al forței de viață și al energiei. Din acest motiv, nu este indicat să o pierzi.

Reclamă

Pierderea de grăsime se bazează pe deficit caloric. Iar deficitul produce o ușoară foame. Foamea este bună atât timp cât este ușoară și bine dozată. Aceasta reprezintă un fenomen numit hormeză sau hormesis.

O ușoară senzație de foame la început are efecte pozitive. Trezește unele celule în corpul, care încep să consume din: alte celule moarte, paraziți sau virusuri. Dar dacă foamea devine prea puternică se instalează un efect de stres negativ.

Primul punct al protocolului de slăbit

,,Vreau să vă propun un protocol, care vă va lua fix 15 minute pe zi pentru slăbit. Nu e greu să ne trezim cu 15 minute mai devreme. Primul lucru din acest protocol este să hidratăm. Prefer să o fac cu apă ce conține bule. Apa minerală și apa carbogazoasă au mai mulți electroliți decât apa plată obișnuită sau apa de la robinet. Beau și apă de la robinet pe parcursul zilei. Dar apa minerală are mai mulți electroliți. Ca să am mai mulți electroliți, adaug un vârf de sare.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

Când te întrebi cum poți slăbi sănătos, ia în considerare că pe parcursul nopții, corpul se deshidratează. Această deshidratare are foarte multe consecințe. Poate afecta: gândirea, starea de dispoziție și nivelul de energie. Primul lucru pe care este indicat să-l faci dimineața este să te hidratezi.

Dacă suferi de hipertensiune, boli de inimă sau boli de rinichi se recomandă să nu pui sare. Dacă nu ai afecțiuni de sănătate, pentru a-ți hidrata celulele mai rapid, adaugi un vârf de sare în primul pahar cu apă mineral băut dimineața. Sarea se dizolvă încet cu ajutorul bulelor în primul minut din protocolul de 15 minute.

Sarea conține sodiu. Sodiul este cel mai important electrolit din cei 3 electroliți prezenți în organismul uman. Când cauți cum poți slăbi sănătos, ia în calcul că majoritatea băuturilor pentru sportivi care conțin electroliți au sare. Sarea ajută celulele să se rehidrateze și să absoarbă mai rapid apa în sistemul circulator și la nivel intracelular.

Dacă nu vrei să adaugi sare, poți pune puțin lime (lămâie verde). Acesta îți oferă multă energie și multă vitamina C. Astfel, apa capătă un gust mai plăcut și poate fi băută mult mai ușor.

Ai aici toate edițiile sezonului 5 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cele mai bogate alimente în fibre. Cum le poți consuma
Cele mai bogate alimente în fibre. Cum le poți consuma
Cele mai bogate alimente în fibre. Cum le poți consuma
Ce este indicat să știi despre alimentele fortificate. Beneficiile pentru sănătate pe care le pot oferi
Ce este indicat să știi despre alimentele fortificate. Beneficiile pentru sănătate pe care le pot oferi
Ce este indicat să știi despre alimentele fortificate. Beneficiile pentru sănătate pe care le pot oferi
Cum păstrezi periuța de dinți curată. Sfaturi pentru o întreținere corectă
Cum păstrezi periuța de dinți curată. Sfaturi pentru o întreținere corectă
Cum păstrezi periuța de dinți curată. Sfaturi pentru o întreținere corectă
Reclamă
PARTENERI
icon