Beneficiile nutriționale ale consumului de păstârnac. Motive pentru a-l include în dietă

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 13 decembrie 2023, 06:09

Păstârnacul este o legumă rădăcinoasă, înrudită cu rădăcina de pătrunjel și morcovii. Acesta reprezintă o sursă importantă de nutrienți și antioxidanți. Află care sunt beneficiile nutriționale ale consumului de păstârnac și cum îl poți include în dietă.

Reclamă

Păstârnacul are rădăcini tuberoase lungi, de culoare crem și o aromă dulce, ce se aseamănă ușor cu nuca. Te poate ajuta să scapi de kilogramele în plus, îți poate susține imunitatea și îmbunătăți sănătatea digestivă.

Beneficiile nutriționale ale consumului de păstârnac

Păstârnacul devine disponibil pentru consum pe parcursul toamnei sau al iernii, potrivit Real Simple. Temperaturile reci ar putea ajuta păstârnacul să aibă un gust mai bun și poate transforma în zahăr amidonul prezent în legume. Iar păstârnacul care este lăsat să crească iarna are unul dintre cele mai dulci gusturi.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Poate fi ușor inclus în dieta ta: prăjit, fiert, sote sau sub formă de cremă. Pe lângă faptul că poate oferi un gust unic preparatelor tale culinare, păstârnacul poate fi hrănitor și se asociază cu o mulțime de beneficii pentru sănătate.

Este bogat în antioxidanți

Păstârnacul este bogat în antioxidanți, inclusiv în vitamina C (acid ascorbic) și poliacetilenă. Ambele pot preveni apariția efectelor cauzate de stresul oxidativ și afecțiunile cronice precum: cancerul, diabetul și bolile de inimă.

Reclamă

În plus, poți învăța care sunt cele mai importante tipuri de antioxidanți. Printre aceștia se numără: zinc, glutation, flavonoide, beta-caroten, vitamina C, vitamina E, seleniu, resveratrol, luteină, acidul alfa-lipoic și coenzima Q10.

Are un conținut ridicat de nutrienți

Beneficiile nutriționale ale consumului de păstârnac includ conținutul ridicat de nutrienți: proteine, fibre, carbohidrați, grăsimi, vitamina C, vitamina E, vitamina K, magneziu, acid folic, fosfor, zinc, tiamină (vitamina B1), vitamina B6 și acid folic (vitamina B9). Pe lângă acești nutrienți, păstârnacul are concentrații scăzute de: riboflavină (vitamina B2), calciu și fier.

Are un conținut ridicat de fibre solubile și fibre insolubile

Păstârnacul reprezintă o sursă importantă de fibre solubile și fibre insolubile. Creșterea aportului de fibre te poate ajuta să tratezi o varietate de afecțiuni digestive, cum ar fi: boala de reflux gastroesofagian, ulcere intestinale, constipația, hemoroizii și diverticulita. De asemenea, fibrele pot echilibra nivelurile de zahăr din sânge, pot reduce nivelurile de colesterolul, pot scădea tensiunea arterială, pot susține sănătatea inimii și pot reduce inflamația din organism.

Reclamă

Susține sistemul cardiovascular

Păstârnacul este bogat în potasiu, conform Nourish by WebMD. Acesta reprezintă un mineral care ajută funcționarea inimii, echilibrează tensiunea arterială și reduce riscul de apariție a pietrelor la rinichi. Un singur păstârnac poate asigura o bună parte din aportul zilnic de potasiu.

Susține funcția sistemului imunitar

Păstârnacul conține concentrații mari de vitamina C, fiin printre principalele beneficiile nutriționale ale consumului de păstârnac. Vitamina C este o vitamină solubilă în apă, cu un rol important în asigurarea funcției imunitare. Dacă o incluzi în cantități adevate în dieta ta, poate ajuta la scăderea simptomelor și la scurtarea duratei răcelii comune și a altor infecții ale tractului respirator.

În plus, poate ajuta la prevenirea și tratarea altor afecțiuni, cum ar fi: pneumonia, malaria și infecțiile diareice. Este bogat în antioxidanți care luptă împotriva bolilor, inclusive: quercetină, kaempferol și apigenină. Acestea îți pot îmbunătăți imunitatea și te pot proteja împotriva infecțiilor.

Te pot ajuta să slăbești

Păstârnacul are un conținut scăzut de calorii, dar conține o cantitate semnificativă de apă și fibre, potrivit Healthline. Ambele te pot ajuta să scapi de kilogramele în plus, fiind printre beneficiile nutriționale ale consumului de păstârnac. Fibrele oferă senzație de sațietate pe termen lung și reduc apetitul. Consumul de alimente bogate în apă poate fi asociat cu o scădere a aportului de calorii și o pierdere a kilogramelor în plus.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Alimentele bogate în prebiotice. Cum îți pot îmbunătăți sănătatea sistemului digestiv
Alimentele bogate în prebiotice. Cum îți pot îmbunătăți sănătatea sistemului digestiv
Alimentele bogate în prebiotice. Cum îți pot îmbunătăți sănătatea sistemului digestiv
articol cu video
Obiceiuri sănătoase pentru un adult tânăr. Cum poți avea un stil de viață echilibrat
Obiceiuri sănătoase pentru un adult tânăr. Cum poți avea un stil de viață echilibrat
Obiceiuri sănătoase pentru un adult tânăr. Cum poți avea un stil de viață echilibrat
Ce rol are zeaxantina în organism. Cum o poți include în dietă
Ce rol are zeaxantina în organism. Cum o poți include în dietă
Ce rol are zeaxantina în organism. Cum o poți include în dietă
Reclamă
PARTENERI
icon