Beneficiile consumului de usturoi. Ce schimbări poate aduce în organism

Publicat: 2 septembrie 2024, 08:32

Usturoiul este folosit în multe bucătării tradiționale datorită aromei sale puternice și inconfundabile. Acesta aparține familiei de plante Allium și îți poate asigura starea de sănătate generală. Află care sunt beneficiile consumului de usturoi.

Allium se referă la o clasă de plante, care include fitochimice, cum ar fi alicină și compuși organosulfurați. Aceste substanțe fitochimice, denumite compuși ai plantelor, asigură sănătatea inimii, sprijină funcțiile sistemului imunitar, au proprietăți antiinflamatorii și oferă un profil nutrițional important.

Beneficiile consumului de usturoi

Utilizarea pe termen lung a usturoiului în cantități mai mici pentru prepararea zilnică a alimentelor poate produce rezultate pozitive pentru sănătate. Bulbul de usturoi este format din mai mulți bulbili. Doi bulbili de usturoi ar putea fi suficienți pentru a-ți asigura o concentrație zilnică de nutrienți esențiali, conform Everyday Health.

Usturoiul poate include o varietate de substanțe nutritive. Acestea pot interacționa și îți pot oferi beneficii pe termen lung. Din acest motiv, poate fi util să-l incluzi în preparatele tale culinare. Îl poți adăuga în: sosuri, paste, supe, legume prăjite sau hummus.

Pot diminua tensiunea arterială

Usturoiul stimulează sinteza oxidului nitric, care dilată vasele de sânge și inhibă activitatea ACE, enzima de conversie a angiotensinei. Inhibitorii ACE pot susține relaxarea vaselor de sânge. Aceștia pot sprijini un flux sanguin echilibrat și o tensiune arterială sănătoasă. Astfel, pot avea un efect asemănător medicamentelor pentru tratarea afecțiunilor ce țin de problemele de tensiune arterială.

Pot susține funcția imunitară

Unul dintre beneficiile consumului de usturoi este că poate susține sistemul imunitar. Poate preveni sau trata răceala și poate avea un rol important pentru a asigura mecanismele de apărare ale corpului. Alicina, una dintre substanțele sale chimice vegetale, are proprietăți antibacteriene. În plus, include proprietăți antivirale care pot funcționa în două moduri: prin blocarea pătrunderii virusurilor în celule și prin întărirea răspunsului imunitar.

De asemenea, poți evita alimentele care scad imunitatea, precum: băuturile îndulcite, cerealele rafinate, carnea roșie, carnea procesată, alimentele prăjite, cofeina, alimentele sărate și alcoolul.

Pot combate inflamația

Inflamația cronică poate cauza boli cronice, inclusiv: boli de inimă, artrită, cancer și diabet. Usturoiul poate ajuta la inhibarea activității anumitor proteine ​​inflamatorii. Acesta poate reduce: inflamația din organism, oboseala, durerea și sensibilitatea articulațiilor.

Pot reduce nivelul de colesterol

Printre beneficiile consumului de usturoi se numără reducerea nivelului de colesterol din sânge. Poate ajuta la scăderea producției de colesterol din ficat. Suplimentele cu usturoi ar putea scădea colesterolul total și colesterolul LDL, mai exact colesterolul rău, doi factori de risc în dezvoltarea afecțiunilor inimii.

Pot sprijini sănătatea oaselor

Consumul de usturoi poate ajuta la prevenirea sau reducerea riscului de apariție a osteoartritei, potrivit PharmEasy. Acesta conține un compus cunoscut sub numele de disulfură de dialil care ajută la menținerea densității osoase și poate întârzia apariția afecțiunilor asociate oaselor, cum ar fi osteoartrita.

Pot stopa tendința de a consuma sare în exces

Aroma usturoiului poate ajuta la reducerea nevoii de a consuma sare în exces și are un conținut foarte redus de calorii. Datorită aromei sale plăcute poate fi adăugat la o mulțime de rețete culinare, ce pot include: cereale integrale, legume sau carne.

Este bogat în antioxidanți

Nutrienții și compușii vegetali din usturoi oferă proprietăți antioxidante puternice, fiind printre beneficiile consumului de usturoi. Antioxidanții pot avea efecte benefice asupra vaselor de sânge, pot reduce inflamația și pot absorbi radicalii liberi dăunători, care pot cauza afecțiuni grave precum cancerul.

Pot reduce coagularea sângelui

Compușii din usturoi și ceapă au proprietăți anticoagulante. Acestea pot lupta împotriva aterosclerozei, o afecțiune care poate duce la întărirea și îngustarea arterelor. Ateroscleroza crește riscul de formare a cheagurilor de sânge ce pot provoca atacuri de cord și accidente vascular cerebrale.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Cum influențează dieta apariția cariilor. Care sunt categoriile de alimente care pot afecta sănătatea dinților
Cum influențează dieta apariția cariilor. Care sunt categoriile de alimente care pot afecta sănătatea dinților
Ce beneficii importante are cafeaua cu scorțișoară. De ce merită să o consumi așa
Ce beneficii importante are cafeaua cu scorțișoară. De ce merită să o consumi așa
PARTENERI