Curmalele pot oferi o doză importantă de substanțe nutritive, pot susține sănătatea generală și pot preveni apariția a numeroase afecțiuni. Datorită conținutului lor dulce poți să le folosești ca îndulcitori naturali, fără a mai fi nevoie să adaugi zahăr granulat sau alte substanțe. Află care sunt beneficiile consumului de curmale.
Curmalele provin din Orientul Mijlociu sau din Nordul Africii și se culeg din palmierul curmal. De obicei, se comercializează uscate, rareori se vând proaspete. Conținutul lor ridicat de zahăr le asigură un termen lung de valabilitate.
Beneficiile consumului de curmale
În funcție de soi, culoarea curmalelor poate varia de la roșu deschis la galben deschis. Când se usucă pot fi confundate cu prunele uscate sau stafidele mari, iar sâmburii lor nu sunt comestibili. Coaja ridată arată că sunt uscate, în timp ce coaja netedă indică prospețime, potrivit Healthline.
Le poți consuma simple sau le poți ametesca în: ovăz, smoothie-uri, batoane de granola, cereale sau iaurt. Curmalele se folosesc la prepararea a numeroase rețete de dulciuri ce au la bază ingrediente naturale. Unele dintre acestea sunt recomandate pentru a înlocui produsele din comerț ce conțin zahăr adăugat.
Pot ajuta la reglarea nivelurilor de zahăr din sânge
Curmalele conțin zahăr în proporție de 70%. Datorită conținutului lor scăzut de fibre, acestea se încadrează ca alimente cu un indice glicemic scăzut. De asemenea, acestea ar putea ajuta la reglarea nivelurilor de zahăr din sânge.
Chiar dacă au un gust foarte dulce, curmalele cresc nivelul de zahăr din sânge la fel de mult ca alți carbohidrați. Curmalele tocate sau piure pot fi un îndulcitor natural util, dacă le adăugi în: fulgi de ovăz, iaurt, gustări proteice, salate, smoothie-uri sau sosuri.
Ajută digestia
Fibrele și potențialele probiotice din curmale susțin sănătatea sistemului digestiv, acesta fiind unul dintre beneficiile consumului de curmale. Un aport adecvat de fibre se asociază cu un risc mai scăzut de apariție a diferite afecțiuni, cum ar fi: diabetul de tip 2, bolile de inimă, anumite tipuri de cancer și bolile diverticulare.
De altfel, curmalele sunt printre fructele uscate cu cel mai mare conținut de fibre. Alături de acestea se regăsesc: smochinele, prunele și caisele deshidratate.
Susțin sănătatea inimii
Curmalele au un conținut bogat în antioxidanți, care pot avea efecte benefice asupra sănătății vasculare. Aceștia pot îndeplini un rol important în reducerea riscului de apariție a afecțiunilor de inimă, aterosclerozei, hipertensiunii și a diabetului de tip 2. Pot reduce nivelul de colesterol și pot contracara efectele stresului oxidativ.
Îmbunătățesc sănătatea oaselor
Curmalele prezintă concentrații ridicate de micronutrienți benefici, inclusiv câteva minerale care mențin sănătatea oaselor. Curmalele au un conținut ridicat de: potasiu, fier, cupru, magneziu, mangan, fosfor și zinc. Mineralele ocupă un rol important în prevenire apariției afecțiunilor legate de: păr, piele, mușchi, oase sau dinți. Magneziul afectează densitatea minerală osoasă, ce poate preveni apariția fracturilor la adulții aflați la o vârstă mai înaintată, conform Everyday Health.
Susțin sănătatea creierului
Consumul regulat poate susține sănătatea creierului, fiind unul dintre beneficiile consumului de curmale. Pot fi utile în reducerea activității proteinelor beta-amiloide, care pot forma plăci în creier, ceea ce poate preveni apariția bolii Alzheimer. Flavonoizii prezenți în compoziția acestora au proprietăți antiinflamatorii.
Protejează împotriva anumitor tipuri de cancer
Curmalele oferă o varietate de antioxidanți, care pot proteja împotriva anumitor tipuri de cancer. În plus, acestea conțin cantități mari de fibre. Persoanele care consumă diete bogate în fibre sunt mai puțin susceptibile de a dezvolta cancer de colon.
Pot avea potențial prebiotic
Printre beneficiile consumului de curmale se numără potențialul lor prebiotic. Microbiomul intestinal include o concentrație de bacterii bune și rele. Curmalele îți pot susține sănătatea intestinelor deoarece conțin prebiotice.
Probioticele conțin microorganisme vii care mențin sau îmbunătățesc comunitatea de bacterii din intestin și din organism. Prebioticele acționează ca o sursă de hrană pentru aceste bacterii deoarece conțin fibre solubile, polifenoli și oligozaharide. Prebioticele hrănesc microbii intestinali buni, ceea ce poate duce la o absorbție mai bună a calciului și magneziului în dietă și scad inflamația care poate provoca boli.
Pot ajuta în cazul nașterilor
Curmalele pot scurta travaliul și pot reduce nevoia de injecții cu oxitocină, care se folosesc pentru a crește contracțiile și pentru a accelera travaliul. Pot reduce necesitatea intervențiilor în timpul travaliului. Consumul frecvent în ultimele săptămâni de sarcină ar putea ajuta la obținerea unei dilatații cervicale mai mari și ar putea ușura nașterea.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.