Băuturi bogate în fier. Efectele benefice asupra hemoglobinei

Publicat: 19 mai 2024, 07:28

Fierul este un mineral esențial pentru sănătatea generală a organismului, iar deficiența poate provoca mai multe afecțiuni cronice. Pentru a te asigura că atingi aportul necesar zilnic al acestui nutrient, ai nevoie să incluzi în alimentație o varietate de alimente, inclusiv lichide. Citește despre băuturi bogate în fier.

O bună parte dintre deficiențele de fier cauzează anemie, o afecțiune care poate fi prevenită prin intermediul unei diete echilibrate. În multe circumstanțe, simpla creștere a consumului alimentar de fier prin băuturi obținute natural îi poate restabili nivelul.

Băuturi bogate în fier

Un consum scăzut de fier indică o lipsă a sintezei hemoglobinei, ceea ce provoacă un nivel scăzut de oxigen în creier și cauzează simptome, precum: dureri de cap, amețeală și senzație de slăbiciune. Deficitul de fier poate afecta atât bărbații, cât și femeile.

Totuși, în cazul femeilor riscurile sunt mai ridicate, deoarece acestea pierd fier suplimentar în perioada menstruației. Te poți asigura că asimilezi suficient fier prin prepararea mai multor băuturi care conțin cantități mari ale acestui mineral, conform HealthifyMe.

Suc de sfeclă roșie

Sucul de sfecla roșie se regăsește printre aceste băuturi bogate în fier și are un conținut bogat în numeroși nutrienți esențiali, cum ar fi: vitamina B9 (acid folic), mangan, potasiu, betaină și vitamina C. Mai mult, îmbunătățește absorbția de oxigen în celulele roșii din sânge. Consumul regulat de suc de sfeclă roșie poate îmbunătăți nivelul hemoglobinei. Ca urmare, crește aportul de oxigen din organism.

Suc de prune

Sucul de prune este o sursă vegetală de fier și oferă niveluri ridicate de energie pe parcursul zilei. Consumul de prune uscate poate fi consumat de persoanele cu diabet, deoarece nu cauzează o creștere a nivelului de zahăr din sânge. În plus, poate contribui la prevenirea afecțiunilor digestive, cum ar fi constipația.

Suc de rodie

Sucul de rodie este bogat în substanțe nutritive, cum ar fi fierul și vitamina C, o combinație care poate susține producția și absorbția hemoglobinei, potrivit Health Shots. În același timp, poate întări sistemul imunitar și poate scădea tensiunea arterială.

Smoothie-uri cu semințe de susan și curmale

Semințele de susan au un conținut bogat în: fier, zinc, fosfor și vitamina E. Curmalele asigură concentrații ridicate de: fier, mangan, magneziu, potasiu, cupru, vitamina B6, proteine, vitamina C, fibre și carbohidrați. Combinarea acestora într-un smoothie poate fi o variantă simplă și utilă de a-ți asigura aportul necesar zilnic de fier. Smoothie-urile cu semințe de susan și curmale sunt băuturi bogate în fier.

Smoothie-uri cu pudră proteică de mazăre

Pudra proteică de mazăre conține o treime din aportul necesar de fier, mai mult decât majoritatea pudrelor proteice. Aceasta poate preveni consumul excesiv de calorii, care te poate face să acumulezi kilograme în plus. Poate fi folosită la prepararea smoothie-urilor.

De asemenea, mazărea poate aduce beneficii sănătății digestive, poate contribui la menținerea unei greutăți optime, poate proteja sănătatea ochilor și poate susține sănătatea inimii. Totodată, ar putea oferi efecte anticancerigene și antidiabetice.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Alimente benefice pentru sănătatea inimii. Ce poți mânca dacă suferi de o boală cardiovasculară
Alimente benefice pentru sănătatea inimii. Ce poți mânca dacă suferi de o boală cardiovasculară
Proprietățile ceaiului de merișor. Ce efecte poate avea această băutură în organism
Proprietățile ceaiului de merișor. Ce efecte poate avea această băutură în organism
Semne ale deficienței de acizi grași Omega 3. Cum poți identifica nivelurile scăzute
Semne ale deficienței de acizi grași Omega 3. Cum poți identifica nivelurile scăzute
PARTENERI