Antena

Astăzi este ,,Blue Monday”. Specialiștii o consideră cea mai deprimantă zi din an

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 20 ianuarie 2025, 11:12

Astăzi este ,,Blue Monday”. Din cauza mai multor factori sociali, economici și de mediu, unii specialiști consideră cea mai deprimantă zi din an ziua de luni din a treia săptămână din ianuarie. În același timp, această zi ar trebui să îndemne oamenii să-și îmbunătățească stilul de viață.

Reclamă

Termenul de ,,Blue Monday” a fost folosit pentru prima dată în data de 24 ianuarie 2025. S-a întâmplat în cadrul unei companii britanice de publicitate, care a colaborat cu psihologul Cliff Arnall, fost tutore la Universitatea Cardiff. Acesta a elaborat o formulă matematică pe baza căreia au fost analizați o serie de factori capabili să influențeze starea mentală a oamenilor.

Astăzi este ,,Blue Monday”

Stabilirea zilei de ,,Blue Monday” a avut la bază mai multe aspecte. Printre acestea se regăsesc: situația financiară, schimbarea vremii, distanța dintre sărbători și rezoluțiile Anului Nou. În urma combinării acestor factori, se poate ajunge la un nivel redus de motivație. Pe parcursul timpului, au existat diferite studii care au încercat să verifice corectitudinea informațiilor. În 2024, Universitatea din Beijing și Universitatea din Washington au efectuat un studiu retrospectiv.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cliff Arnall este de părere că identificarea acestei zile are rolul de inspira oamenii să încerce să devină mai fericiți și să-și îmbunătățească stilul de viață. El consideră că acest concept nu trebuie asociat cu conotațiile negative. În general, conceptul de ,,Blue Monday” s-a extins către mai multe domenii de cercetare, pe lângă psihiatrie și psihologie. Practic, popularizarea acestei semnificații este susținută de numeroși specialiști din diferite sfere.

„Vrem să normalizăm faptul că există o mulțime de motive pentru care s-ar putea să vă simțiți defavorizați în această perioadă a anului.”  a mai afirmat Sam Harwood, Manager Marketing și Comunicare la Manchester Mind, conform Manchester Evening News.

Reclamă

Potrivit Agerpres, medicul psihiatru Anamaria Ciubară crede că efectul acestei zile se poate corela cu stările depresive: ,,Atunci când o persoană se confruntă cu multe dificultăți, atunci când problemele de viață sunt foarte mari sau influența genetică este crescută, riscul de depresie este mai ridicat.”

În general, depresia înseamnă mult mai mult decât o simplă dispoziție trecătoare. La nivel global, unele estimări arată că 5% din populația adultă suferă de depresie.

Nu toți specialiștii susțin conceptul

,,Blue Monday” nu a fost validată științific de toți medicii psihiatri și psihoterapeuți deoarece cred că nu există dovezi exacte care să susțină această teorie. O parte dintre aceștia nu sunt de acord cu folosirea termenului și îi contestă valoarea.

Reclamă

„Din punctul meu de vedere, termenul, cât și semnificația acestei zile nu are nicio valoare. Blue Monday reprezintă o formă de manipulare a unei mase uriașe de oameni.” a afirmat Radu Leca, psiholog, pentru Digi24.

Radu Leca este de părere că ideea de ,,Blue Monday” se folosește doar în scop publicitar. Acesta susține că se poate include în sfera comercială pentru a împinge oamenii să participe la evenimente sau să cumpere cadouri în funcție de această tematică.

Totodată, unii specialiști nu sunt de acord cu ideea de a stabili care este cea mai tristă zi din an. Ei cred că poate simplifica și trivializa emoțiile și stările negative, care pot apărea pe parcursul anului, conform Adevărul.

Te-ar mai putea interesa și
Ce se întâmplă dacă nu dormi 3 zile. Impactul negativ asupra organismului
Ce se întâmplă dacă nu dormi 3 zile. Impactul negativ asupra organismului
Ce se întâmplă dacă nu dormi 3 zile. Impactul negativ asupra organismului
Cum poți preveni osteoartrita. Ce poți face pentru a-ți adapta stilul de viață
Cum poți preveni osteoartrita. Ce poți face pentru a-ți adapta stilul de viață
Cum poți preveni osteoartrita. Ce poți face pentru a-ți adapta stilul de viață
Alexitimia: cauze, simptome și tratament
Alexitimia: cauze, simptome și tratament
Alexitimia: cauze, simptome și tratament
Reclamă
PARTENERI
icon