Aspartamul poate crește riscul de AVC și atac de cord. Un studiu susține că acest îndulcitor artificial poate produce mai multe simptome în organism

Publicat: 20 februarie 2025, 14:02

Aspartamul poate crește riscul de AVC și atac de cord. Un studiu sugerează că acest îndulcitor artificial poate produce o serie de modificări în organism, cum ar fi creșterea nivelurilor de insulină. Acest dezechilibru poate provoca o inflamație a vaselor de sânge.

Pentru realizarea studiului, șoarecii au fost hrăniți zilnic cu alimente care conțineau 0,15% aspartam. Acesta poate fi considerat echivalentul consumului a aproximativ trei cutii zilnice cu băuturi carbogazoase în cazul adulților. Aplicarea acestor măsuri alimentare a durat 12 săptămâni.

Aspartamul poate crește riscul de AVC și atac de cord

În urma analizelor de sânge efectuate șoarecilor, s-a descoperit o creștere a nivelului de insulină după ce aspartamul a intrat în organismul lor. Cercetătorii sugerează că rezultatul nu i-a surprins. Gura, intestinele și alte țesuturi sunt căptușite cu receptori capabili să detecteze dulceața care contribuie la ghidarea eliberării insulinei.

Studiul a fost publicat în Cell Metabolism. Oamenii de știință implicați în realizarea sa susțin că aceste niveluri ridicate de insulină pot determina o acumulare de placă arterială, care mai poartă denumirea de ateroscleroză. Aceștia au observat că semnalul imunitar CX3CL1 este activ mai ales sub stimularea cu insulină.

„Deoarece fluxul de sânge prin arteră este puternic și robust, majoritatea substanțelor chimice ar fi îndepărtate rapid pe măsură ce inima pompează. În mod surprinzător, nu CX3CL1. Rămâne lipit de suprafața căptușelii interioare a vaselor de sânge. Acolo, acționează ca o momeală, prinzând celulele imune pe măsură ce trec pe lângă acestea.” a explicat Yihai Cao, autor senior al studiului și profesor la Karolinska Institute, din Suedia.

Acumularea plăcii de aterom poate fi influențată de un anumit tip de receptori

Utilizarea pe termen lung a îndulcitorilor artificiali poate crește riscul de accident vascular cerebral, boli de inimă și chiar deces prematur. Aspartamul este unul dintre cei mai frecvent folosiți înlocuitori pentru zahăr și poate afecta sănătatea vasculară. Se consideră că aspartamul este de 200 de ori mai dulce decât zahărul, conform New York Post.

În cadrul realizării cercetării, șoarecii hrăniți cu aspartam au dezvoltat plăci mai mari și mai grase în artere. Aceștia s-au confruntat cu niveluri mai ridicate de inflamație, un factor care poate avea un impact major în cazul bolilor de inimă.

Celulele imune de care se prinde CX3CL1 sunt recunoscute că alimentează inflamația vaselor de sânge. În cadrul experimentului, oamenii de știință au îndepărtat receptorii CX3CL1 dintr-una dintre celulele imune prelevate de la șoarecii hrăniți cu aspartam. În aceste condiții, nu s-a mai acumulat placă de aterom, potrivit EurekAlert.

Ateroscleroza este o acumulare de plăci adipoase în artere. Aceasta poate cauza niveluri mai ridicate de inflamație. Din acest motiv, poate crește riscul de atacuri de cord și accident vascular cerebral odată cu trecerea timpului.

De asemenea, Organizația Mondială a Sănătății a inclus aspartamul pe lista substanțelor potențial cancerigene. Alături de acesta mai sunt specificați și alți factori, cum ar fi: extractul de aloe vera, alimentele prăjite sau preparate la grătar, murăturile (includ o substanță chimică ce poate altera ADN-ul), acidul cafeic (prezent în boabe de cafea, legume și fructe) și radiațiile emise de telefoanele mobile.

Te-ar mai putea interesa și
Tipul de fibre care poate proteja împotriva gripei. Un studiu a analizat efectele acestui carbohidrat în organism
Tipul de fibre care poate proteja împotriva gripei. Un studiu a analizat efectele acestui carbohidrat în organism
Tulburările de somn pot influența consumul de alimente în cazul adolescenților. Cel mai mare risc este obezitatea
Tulburările de somn pot influența consumul de alimente în cazul adolescenților. Cel mai mare risc este obezitatea
Depresia poate crește cu 30% riscul de afecțiuni cronice. Oamenii de știință au analizat efectele acestei tulburări mintale în organism
Depresia poate crește cu 30% riscul de afecțiuni cronice. Oamenii de știință au analizat efectele acestei tulburări mintale în organism
PARTENERI