Majoritatea femeilor au arsuri la stomac în sarcină, dar câteva schimbări legate de stilul de viață și de alimentație te pot ajuta să depășești această problemă. Există și câteva medicamente sigure în sarcină la care poți apela, dar și anumite remedii naturiste.
Sarcina este o perioadă plină de bucurie și emoție, dar ea aduce și câteva experiențe mai puțin plăcute, iar arsurile gastrice sunt pe această listă. Mai bine de trei sferturi dintre gravide se confruntă cu ele, mai ales în al treilea trimestru de sarcină.
Arsurile gastrice apar mai frecvent la femeile care au mai fost însărcinate și la cele care le aveau și înainte de sarcină. Senzația de arsură sau durere în capul pieptului poate fi însoțită și de alte simptome neplăcute: balonare și senzație de plenitudine, eructații, greață și regurgitații.
Cauzele arsurilor la stomac în sarcină
În funcție de perioada din sarcină, sunt două motive pentru care apar arsuri la stomac în sarcină. Primul este legat de modificările hormonale care au loc în organismul femeii gravide, potrivit medicilor de la Stanford Medicine Children’s Health.
În primul și în al doilea trimestru, nivelul progesteronului crește pentru a relaxa mușchii uterini și a permite dezvoltarea fătului. Acest hormon acționează însă și asupra unui sfincter care, în mod normal, ține în stomac acidul gastric și alimentele parțial digerate. Este vorba despre sfincterul esofagian inferior, un inel muscular care se află între esofag și stomac. Dacă este relaxat, el lasă acidul gastric să între în esofag, provocând arsuri.
Același hormon progesteron încetinește și digestia gravidei. Alimentele pe care le consumă rămân mai mult în stomac, ceea ce provoacă senzație de arsură și balonare.
În cel de-al treilea trimestru de sarcină, nivelul progesteronului scade, dar gravidele se confruntă în continuare cu arsuri. De data aceasta, motivul este uterul care se mărește pe măsură ce fătul crește. El pune o presiune pe stomac și împinge acidul gastric în esofag. De aici, arsuri, greață și regurgitații.
Remedii naturiste pentru arsuri la stomac permise în sarcină
Există multe remedii din plante care calmează rapid și eficient arsurile gastrice, dar numai câteva dintre ele sunt recomandate și în sarcină. Potrivit BabyCentre, ceaiurile din plante la care pot recurge și gravidele care se confruntă cu arsuri la stomac în sarcină sunt:
- ceaiul de mentă;
- ceaiul de ghimbir, dar consumat cu prudență de gravidele care au avut sângerări, deoarece poate încetini coagularea sângelui;
- ceaiul de mușețel, dar consumat cu moderație dacă suferi de insomnie;
- ceaiul de păpădie, dar care este contraindicat dacă iei medicamente pentru diabet, deoarece poate interfera cu ele.
Semințele de fenicul sunt foarte eficiente în diminuarea refluxului acid și îmbunătățirea digestiei, însă ele sunt contraindicate gravidelor. Feniculul conține substanțe chimice care pot declanșa contracții ale uterului. Semințele de chimen, un alt remediu naturist popular pentru arsurile în piept, pot să provoace contracții uterine, motiv pentru care nici ceaiul de chimen nu este recomandat în sarcină.
Alimentația care previne arsurile la stomac în timpul sarcinii
Multe gravide au pofte alimentare și simt o senzație de foame incontrolabilă, mai ales după primul trimestru de sarcină, când dispar grețurile matinale. Și acesta este un simptom firesc de sarcină, însă tentația de a mânca mai mult își poate aduce neplăceri la stomac. Mesele bogate agravează arsurile gastrice. Pentru a preveni neplăcerile, este indicat să mănânci puțin și des.
În locul celor 3 mese principale pe zi, mănâncă 4-5 mese, dar ai grijă ca ultima masă a zilei să fie cu cel puțin 3 ore înainte de culcare. Alimentele rămân în stomac timp de 2-4 ore sau mai mult de atât în cazul alimentelor bogate în grăsimi. Dacă în stomac există încă mâncare nedigerată când te întinzi la orizontală, arsurile la stomac vor fi foarte probabil peste noapte.
Iată ce alimente ar trebui să eviți pentru a preveni aceste arsuri la stomac în sarcină:
- alimentele grase;
- alimentele picante;
- citricele;
- ciocolata;
- dulciurile și alte alimente care conțin zahăr;
- cafeaua și alte băuturi care conțin cofeină;
- băuturile carbogazoase, inclusiv apa carbogazoasă.
În timpul meselor, este bine să stai cu spatele cât mai drept. După masă, evită să te așezi imediat la orizontală. La somn, folosește o pernă mai înaltă pentru a împiedica vărsarea acidului gastric în esofag.
Ce pastile pentru arsuri la stomac se pot lua în sarcină
Dacă schimbarea alimentației și stilului de viață nu au dat rezultate, poți apela și la medicamente pentru a scăpa de disconfortul gastric. Există câteva antiacide considerate sigure în timpul sarcinii, care acționează doar la nivel local, în stomac. Substanța activă a acestora poate fi:
- carbonatul de calciu (menționat uneori pe etichetă doar calciu);
- oxidul de magneziu sau hidroxidul de magneziu;
Antiacidele acționează prin formarea unui strat protector pe mucoasa esofagului și stomacului și neutralizarea acidului gastric. Aceste medicamente sunt disponibile sub formă lichidă sau de comprimate masticabile și se eliberează fără rețetă. Există și antiacide pe care ar trebui să le eviți în timpul sarcinii. Nu sunt indicate medicamentele care conțin bicarbonat de sodiu sau compuși de aluminiu.
Alte medicamente care pot fi administrare pentru arsuri la stomac în sarcină sunt antagoniștii receptorilor H2. Din aceasta clasă fac parte ranitidina, famotidina, cimetidina și nizatidina. Blocantele de H2 acționează prin reducerea cantității de acid produsă de stomac. Cu toate că majoritatea acestor medicamente sunt considerate sigure în timpul sarcinii, ele ar trebui evitate în primul trimestru. Discută cu medicul care îți urmărește sarcina despre opțiunile de tratament pe care le ai.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.