Antena

Arginina, nutrientul care „hrănește” cancerul

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 28 iunie 2023, 06:56

Arginina, un aminoacid implicat în sinteza proteinelor în organism, este un nutrient esențial pentru celulele canceroase, potrivit unor cercetări recente. Privarea tumorilor maligne de arginină ar putea ajuta sistemul imunitar să combată cancerul.

Reclamă

Arginina, cunoscută și sub numele de L-arginină, a fost multă vreme considerată un potențial tratament anticancer. Ea stimulează producția de limfocite cu rol de apărare împotriva cancerului, dar studiile recente arată că ea este și un nutrient esențial pentru celulele maligne. 

„Înfometarea” tumorilor prin privarea lor de arginină le-ar putea face mai vulnerabile, ajutând astfel răspunsul imun natural al organismului, potrivit unei cercetări publicate în revista științifică Science Advances

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce este arginina și ce beneficii are

Arginina sau L-arginina este un aminoacid semiesențial, ceea ce înseamnă că organismul nostru îl poate produce dacă avem o condiție optimă de sănătate, spre deosebire de aminoacizii esențiali, care nu pot fi obținuți altfel decât din alimentație. 

Când organismul este într-o stare de stres, ca atunci când ne confruntăm cu o infecție, el nu mai poate sintetiza arginina și necesarul trebuie asigurat din alimentație. Cele mai bogate surse de arginină sunt produsele de origine animală (carne, pește și lactate), dar există și câteva surse vegetale: nucifere, semințe și produse din soia.

Reclamă

Crește masa musculară

Acest aminoacid participă la sinteza proteinelor și joacă un rol cheie în creșterea masei musculare. Sportivii îl folosesc uneori ca supliment alimentar pentru dezvoltarea masei musculare, pentru creșterea rezistenței la efort, dar și pentru refacerea musculară după antrenamente.

Reglează tensiunea arterială

Arginina are un efect benefic și asupra sistemului cardiovascular, fiind studiată ca potențial tratament al unor boli cardiace, precum hipertensiunea arterială, angina și boala arterială periferică.

Când ajunge în organism, acest aminoacid este convertit în oxid nitric. Acesta e un neurotransmițător cu efect vasodilatator. Relaxează pereții vaselor de sânge, facilitând astfel circulația sangvină. Astfel, el contribuie la normalizarea tensiunii arteriale.

Reclamă

Crește potența și fertilitatea masculină

Totodată, L-arginina susține circulația la nivelul organelor genitale. Are un rol benefic în disfuncțiile sexuale și fiind recomandat pentru îmbunătățirea performanțelor sexuale.

Creșterea fertilității este un alt beneficiu al argininei în cazul bărbaților. Ea îmbunătățește calitatea spermei și este recomandată sub formă de suplimnet alimentar în problemele de fertilitate masculine.

Susține imunitatea

Nu în ultimul rând, arginina este importantă pentru mecanismele de apărare ale organismului. Anticorpii sunt un tip de proteine produse de sistemul imunitar atunci când în organism pătrund substanțe străine. Arginina intră în componența acestor proteine produse de sistemul imunitar, având un rol important în răspunsul imun.

Arginina și cancerul: care este legătura

Celulele canceroase se înmulțesc cu o viteză mult mai mare decât cele normale. Din această cauză au nevoie de o cantitate mai mare de nutrienți. Pentru că își depășesc capacitatea de a sintetiza singure aminoacizi, celulele maligne trebuie să-și asigure o cantitate suficientă din surse exterioare. 

Într-un studiu de laborator, cercetătorii de la Hillman Cancer Center, al Universității din Pittsburgh, au privat celule canceroase de arginină. După mai multe runde de malnutriție celulară, au observat că acestea au început să sufere mutații pe măsură ce încercau diferite modalități de a-și asigura accesul la nutrientul necesar creșterii.

„Este ca și cum ai avea un set de LEGO și ai încerca să construiești un model complex de avion, dar ai rămas fără piesele potrivite. Singurul mod prin care poți construi în continuare avionul este să modifici designul lui în așa fel încât să nu mai necesite piesele lipsă”, a explicat coordonatorul studiului, dr. Dennis Hsu, într-un interviu pentru publicația SciTechDaily.

Arginina activează indirect sistemul imunitar

Nu toate mutațiile au funcționat. Pe măsură ce s-au acumulat în celulele maligne, genomul lor a suferit modificări importante, cum ar fi gene mutante și proteine deformate. Aceste modificări au ajutat sistemul imunitar să recunoască mai ușor celulele canceroase și acționeze împotriva lor. Indirect, privarea celulelor tumorale de arginină a activat astfel răspunsul imun al organismului.

„Din cauza mutațiilor, au apărut numeroase proteine cu aspect anormal. Acestea sunt mai susceptibile de a fi recunoscute de sistemul imunitar ca fiind ceva care nu ar trebui să fie acolo”, explică dr. Dennis Hsu. Odată ce au suferit mutații importante, celulele canceroase lipsite de arginină, care ar fi putut să rămână neidentificate de „radarul” sistemului imunitar, ar putea deveni vulnerabile în fața acestuia.

Noua descoperire care vizează arginina ar putea avea implicații în imunoterapie, mai spune specialistul. „Prin înfometarea unei celule canceroase, este posibil să stimulezi acumularea de noi mutații ce pot fi recunoscute de sistemul imunitar. Nu am testat acest mecanism, dar ar fi interesant de verificat”, declară dr. Dennis Hsu.

Suplimentarea cu arginină în cancer este controversată

Implicarea argininei în apariția sau dezvoltarea cancerului rămâne deocamdată incertă. Sunt necesare mai multe studii pentru a determina potențialele beneficii sau riscuri asociate cu cancerul. 

În contextul noilor descoperiri, administrarea de suplimente alimentare cu arginină este controversată în cazul pacienților diagnosticați cu cancer. Există riscul ca ele să stimuleze creșterea anumitor tumori, mai ales a celor foarte agresive sau metastatice. De aceea, este important ca pacienții oncologici să-și consulte medicul înainte de a lua decizia administrării unor suplimente cu arginină și a oricăror suplimente alimentare, în general.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Tensiunea mare – cauze și factori de risc. De ce apare hipertensiunea arterială
Tensiunea mare – cauze și factori de risc. De ce apare hipertensiunea arterială
Tensiunea mare – cauze și factori de risc. De ce apare hipertensiunea arterială
articol cu video
Care sunt complicațiile hipertensiunii arteriale. Valorile normale pentru tensiune
Care sunt complicațiile hipertensiunii arteriale. Valorile normale pentru tensiune
Care sunt complicațiile hipertensiunii arteriale. Valorile normale pentru tensiune
articol cu video
Cum se măsoară tensiunea arterială. Care sunt recomandările
Cum se măsoară tensiunea arterială. Care sunt recomandările
Cum se măsoară tensiunea arterială. Care sunt recomandările
Reclamă
PARTENERI
icon