Antena

Legătura dintre consumul de ouă și cancerul de prostată. Ce recomandări fac medicii

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 7 octombrie 2024, 07:30

Ouăle conțin o varietate de nutrienți esențiali benefici pentru sănătate, de la proteine de înaltă calitate și până la antioxidanți. Cu toate acestea, consumul frecvent a fost asociat în studii cu adenomul și cancerul de prostată. Află mai multe despre consumul de ouă și cancerul de prostată. 

Reclamă

Persoanele fără probleme de sănătate pot mânca până la un ou pe zi. Vârstnicii pot consuma chiar două ouă pe zi dacă nu au colesterolul mărit.

Colesterolul alimentar nu are un impact semnificativ asupra colesterolului din sânge

Este cunoscut faptul că ouăle conțin colesterol, dar Asociația Americană a Inimii susține că, în general, colesterolul alimentar nu are un impact semnificativ asupra colesterolului din sânge.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Totuși, colesterolul din ouă nu este neapărat benefic pentru cancerul de prostată. Conform unui articol din 2011, publicat în revista academică Differentiation, prostata poate depozita colesterol, iar țesuturile acesteia devin vulnerabile la nivelurile crescute de colesterol. Acest lucru ar putea crește riscul de adenom de prostată (hiperplazie benignă de prostată sau prostată mărită) sau cancer de prostată agresiv, care crește rapid și se răspândește la alte țesuturi și organe.

Același articol susține că administrarea de medicamente care scad colesterolul poate reduce dimensiunea prostatei și limitează creșterea celulelor canceroase. Efectul a fost observat la trei tipuri de statine: atorvastatină, lovastatină și simvastatină. 

Reclamă

Un studiu din 2011, publicat în revista Cancer Prevention Research, a constatat că bărbații care au consumat 2,5 ouă pe săptămână au avut un risc cu 81% mai mare de a dezvolta forme agresive de cancer de prostată, comparativ cu cei care și-au limitat consumul la jumătate de ou pe săptămână. În cadrul acestui studiu, cercetătorii au monitorizat aproape 28.000 de bărbați din 1994 până în 2008.

Colina din ouă ar putea contribui la cancerul de prostată

Autorii studiului nu sunt foarte siguri că doar colesterolul alimentar este vinovat pentru această asociere dintre consumul de ouă și cancerul de prostată, conform revistei Health Digest. Nu este clar de ce ouăle, în mod special, au fost asociate cu cancerul de prostată agresiv, în timp ce carnea roșie și cea procesată, care sunt bogate în grăsimi saturate și colesterol, nu au fost legate de acest tip de cancer.

Un studiu ulterior, publicat în 2012 în The American Journal of Clinical Nutrition, susține că unul dintre factorii de risc pentru cancerul de prostată ar putea fi colina din ouă. Bărbații care au consumat cea mai mare cantitate de colină pe parcursul studiului au avut un risc cu 70% mai crescut de a dezvolta forme agresive de cancer de prostată.

Reclamă

Colina este un nutrient esențial pe care organismul îl produce în cantități mici și este necesar să-l obții din alimentație. El are mai multe roluri importante în organism:

  • este implicată în sinteza acetilcolinei. Acest neurotransmițător ocupă un rol esențial pentru memorie, învățare și controlul muscular;
  • este necesară pentru formarea fosfolipidelor. Acestea sunt componenta principală a membranelor celulare, care susțin structura celulelor;
  • ajută la transportul și metabolizarea grăsimilor în ficat. Astfel, previne acumularea excesivă de grăsime, reducând riscul de boli hepatice;
  • ocupă un rol foarte important în sarcină. Colina ajută la dezvoltarea creierului și a sistemului nervos al fătului.

Ouăle, în special gălbenușurile, sunt una dintre cele mai bogate surse alimentare de colină.

Cât de indicată este renunțarea completă la consumul de ouă

Deoarece colina este un nutrient important, specialiștii Prostate Cancer Foundation nu recomandă eliminarea completă a ouălor din alimentația bărbaților. În schimb, recomandă limitarea consumului de ouă la două pe săptămână. Deoarece cea mai mare cantitate de colină se găsește în gălbenuș, poți să consumi mai multe albușuri.

Sunt necesare cercetări suplimentare înainte de a putea afirma cu certitudine că există o legătură între consumul de ouă și cancerul de prostată, se arată într-o poziție a World Cancer Research Fund. „Raportul nostru privind prevenirea cancerului nu a concluzionat că există dovezi puternice că ouăle afectează riscul pentru orice tip de cancer, inclusiv cancerul de prostată (….) Nu am recomanda reducerea consumului de ouă pentru a diminua riscul de cancer de prostată până nu există mai multe dovezi”, susțin reprezentanții organizației. 

Bărbații și femeile, care vor să-și reducă riscul de cancer o pot face prin adoptarea unor schimbări legate de stilul de viață pentru care există deja dovezi solide. Acestea includ:

  • menținerea unei greutăți sănătoase;
  • activitatea fizică practicată regulat;
  • consumul unei cantități mai mari de alimente vegetale;
  • reducerea consumului de alcool, sare, carne roșie și carne procesată.

Dacă ai cancer de prostată și ouăle sunt o sursă importantă de proteine din alimentația ta, le poți înlocui cu proteine vegetale. Acestea pot contribui la reducerea progresiei cancerului, arată un studiu din 2024 publicat în JAMA Network Open. Bărbații care au urmat o dietă pe bază de plante și-au redus cu 47% riscul de progresie a cancerului, potrivit studiului. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Riscurile consumului excesiv de ouă. Ce se întâmplă dacă mănânci o cantitate prea mare
Riscurile consumului excesiv de ouă. Ce se întâmplă dacă mănânci o cantitate prea mare
Riscurile consumului excesiv de ouă. Ce se întâmplă dacă mănânci o cantitate prea mare
articol cu video
Câte ouă poți consuma pe zi. Când este indicat să limitezi consumul acestui aliment
Câte ouă poți consuma pe zi. Când este indicat să limitezi consumul acestui aliment
Câte ouă poți consuma pe zi. Când este indicat să limitezi consumul acestui aliment
articol cu video
Cât de sănătos este să speli ouăle înainte de consum. Cum le poți depozita corect
Cât de sănătos este să speli ouăle înainte de consum. Cum le poți depozita corect
Cât de sănătos este să speli ouăle înainte de consum. Cum le poți depozita corect
Reclamă
PARTENERI
Chiftele de cartofi cu dovlecei și morcovi
Rețete Fel De Fel
Chiftele de cartofi cu dovlecei și morcovi
Aceste chiftele de cartofi cu dovlecei și morcovi sunt o gustare simplă, hrănitoare și extrem de versatilă. Pot fi servite ca gustare, fel principal, garnitură sau aperitiv. Sunt perfecte atât calde cât și reci, și pot fi gătite la tigaie, în cuptor sau chiar la air fryer. Aceste chiftele sunt ca o îmbrățișare caldă de vară. Pe cât de umile sunt ingredientele, pe atât de surprinzătoare este savoarea lor când sunt combinate cu grijă. La prima vedere par modeste, dar odată ce le muști, dezvăluie o textură fină și parfumată. Este o armonie între dulceața discretă a morcovului, suculența dovlecelului și finețea cartofului. Tot din categoria chiftelelor de legume mai poți încerca de pe blog și rețeta de chiftele de spanac cu pâine și parmezan, în sos de unt. Sunt delicate și pline de arome fine, fiind ideale ca aperitiv sau fel principal. Sosul de unt adaugă o textură cremoasă și un gust bogat care completează perfect savoarea chiftelelor. Sau poate te inspiră și rețeta de chiftele de dovlecei cu couscous. Sunt o opțiune delicioasă și sănătoasă, perfectă pentru un prânz sau cină ușoară. Chiftelele sunt crocante la exterior și moi în interior, având o textură plăcută și un gust bogat datorită combinației de dovlecei și couscous. Despre ingredientele din chiftele de cartofi cu dovlecei și morcovi Cartoful este baza solidă, care leagă totul și oferă o structură cremoasă în interior. Fie că este folosit fiert sau crud, el aduce o densitate moale, care contrastează cu crustă rumenă de la exterior. Este acel ingredient de bază care permite celorlalte arome să strălucească. Dovlecelul, blând și delicat, are rolul de a lumina compoziția. Dă suculență, prospețime și o notă vegetală subtilă. Atunci când este bine scurs și amestecat în chiftele, adaugă un ton umed și catifelat, care face ca fiecare mușcătură să se topească în gură. Morcovul, pe de altă parte, aduce o notă dulceagă naturală și o culoare caldă, portocalie. Acesta face ca interiorul chiftelelor să fie nu doar gustos, ci și plăcut privirii. E firul dulce care echilibrează gustul neutru al cartofului și pe cel vegetal al dovlecelului. Când sunt prăjite sau coapte, chiftelele capătă o crustă aurie, crocantă, care foșnește ușor sub dinți. Interiorul rămâne moale, dar nu cleios, ci aerat și bine legat, fără a fi greu. Din loc în loc, întâlnești câte un fir de morcov sau pătrunjel, care le dă un aer de casă, exact ca în bucătăriile bunicilor. Aroma care iese din cuptor sau din tigaie este inconfundabilă. Simți un miros de legume ușor caramelizate, de verdețuri proaspete, de casă primitoare. Dacă adaugi și un praf de boia sau chimen, devin și mai parfumate, cu o ușoară adiere orientală sau rustică, în funcție de condimente. Urmărește mai jos rețeta detaliată, pentru a prepara și tu așa delicioase chiftele de cartofi cu dovlecei și morcovi.
icon