Antena

Legătura dintre consumul de ouă și cancerul de prostată. Ce recomandări fac medicii

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 7 octombrie 2024, 07:30

Ouăle conțin o varietate de nutrienți esențiali benefici pentru sănătate, de la proteine de înaltă calitate și până la antioxidanți. Cu toate acestea, consumul frecvent a fost asociat în studii cu adenomul și cancerul de prostată. Află mai multe despre consumul de ouă și cancerul de prostată. 

Reclamă

Persoanele fără probleme de sănătate pot mânca până la un ou pe zi. Vârstnicii pot consuma chiar două ouă pe zi dacă nu au colesterolul mărit.

Colesterolul alimentar nu are un impact semnificativ asupra colesterolului din sânge

Este cunoscut faptul că ouăle conțin colesterol, dar Asociația Americană a Inimii susține că, în general, colesterolul alimentar nu are un impact semnificativ asupra colesterolului din sânge.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Totuși, colesterolul din ouă nu este neapărat benefic pentru cancerul de prostată. Conform unui articol din 2011, publicat în revista academică Differentiation, prostata poate depozita colesterol, iar țesuturile acesteia devin vulnerabile la nivelurile crescute de colesterol. Acest lucru ar putea crește riscul de adenom de prostată (hiperplazie benignă de prostată sau prostată mărită) sau cancer de prostată agresiv, care crește rapid și se răspândește la alte țesuturi și organe.

Același articol susține că administrarea de medicamente care scad colesterolul poate reduce dimensiunea prostatei și limitează creșterea celulelor canceroase. Efectul a fost observat la trei tipuri de statine: atorvastatină, lovastatină și simvastatină. 

Reclamă

Un studiu din 2011, publicat în revista Cancer Prevention Research, a constatat că bărbații care au consumat 2,5 ouă pe săptămână au avut un risc cu 81% mai mare de a dezvolta forme agresive de cancer de prostată, comparativ cu cei care și-au limitat consumul la jumătate de ou pe săptămână. În cadrul acestui studiu, cercetătorii au monitorizat aproape 28.000 de bărbați din 1994 până în 2008.

Colina din ouă ar putea contribui la cancerul de prostată

Autorii studiului nu sunt foarte siguri că doar colesterolul alimentar este vinovat pentru această asociere dintre consumul de ouă și cancerul de prostată, conform revistei Health Digest. Nu este clar de ce ouăle, în mod special, au fost asociate cu cancerul de prostată agresiv, în timp ce carnea roșie și cea procesată, care sunt bogate în grăsimi saturate și colesterol, nu au fost legate de acest tip de cancer.

Un studiu ulterior, publicat în 2012 în The American Journal of Clinical Nutrition, susține că unul dintre factorii de risc pentru cancerul de prostată ar putea fi colina din ouă. Bărbații care au consumat cea mai mare cantitate de colină pe parcursul studiului au avut un risc cu 70% mai crescut de a dezvolta forme agresive de cancer de prostată.

Reclamă

Colina este un nutrient esențial pe care organismul îl produce în cantități mici și este necesar să-l obții din alimentație. El are mai multe roluri importante în organism:

  • este implicată în sinteza acetilcolinei. Acest neurotransmițător ocupă un rol esențial pentru memorie, învățare și controlul muscular;
  • este necesară pentru formarea fosfolipidelor. Acestea sunt componenta principală a membranelor celulare, care susțin structura celulelor;
  • ajută la transportul și metabolizarea grăsimilor în ficat. Astfel, previne acumularea excesivă de grăsime, reducând riscul de boli hepatice;
  • ocupă un rol foarte important în sarcină. Colina ajută la dezvoltarea creierului și a sistemului nervos al fătului.

Ouăle, în special gălbenușurile, sunt una dintre cele mai bogate surse alimentare de colină.

Cât de indicată este renunțarea completă la consumul de ouă

Deoarece colina este un nutrient important, specialiștii Prostate Cancer Foundation nu recomandă eliminarea completă a ouălor din alimentația bărbaților. În schimb, recomandă limitarea consumului de ouă la două pe săptămână. Deoarece cea mai mare cantitate de colină se găsește în gălbenuș, poți să consumi mai multe albușuri.

Sunt necesare cercetări suplimentare înainte de a putea afirma cu certitudine că există o legătură între consumul de ouă și cancerul de prostată, se arată într-o poziție a World Cancer Research Fund. „Raportul nostru privind prevenirea cancerului nu a concluzionat că există dovezi puternice că ouăle afectează riscul pentru orice tip de cancer, inclusiv cancerul de prostată (….) Nu am recomanda reducerea consumului de ouă pentru a diminua riscul de cancer de prostată până nu există mai multe dovezi”, susțin reprezentanții organizației. 

Bărbații și femeile, care vor să-și reducă riscul de cancer o pot face prin adoptarea unor schimbări legate de stilul de viață pentru care există deja dovezi solide. Acestea includ:

  • menținerea unei greutăți sănătoase;
  • activitatea fizică practicată regulat;
  • consumul unei cantități mai mari de alimente vegetale;
  • reducerea consumului de alcool, sare, carne roșie și carne procesată.

Dacă ai cancer de prostată și ouăle sunt o sursă importantă de proteine din alimentația ta, le poți înlocui cu proteine vegetale. Acestea pot contribui la reducerea progresiei cancerului, arată un studiu din 2024 publicat în JAMA Network Open. Bărbații care au urmat o dietă pe bază de plante și-au redus cu 47% riscul de progresie a cancerului, potrivit studiului. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Riscurile consumului excesiv de ouă. Ce se întâmplă dacă mănânci o cantitate prea mare
Riscurile consumului excesiv de ouă. Ce se întâmplă dacă mănânci o cantitate prea mare
Riscurile consumului excesiv de ouă. Ce se întâmplă dacă mănânci o cantitate prea mare
articol cu video
Câte ouă poți consuma pe zi. Când este indicat să limitezi consumul acestui aliment
Câte ouă poți consuma pe zi. Când este indicat să limitezi consumul acestui aliment
Câte ouă poți consuma pe zi. Când este indicat să limitezi consumul acestui aliment
articol cu video
Cât de sănătos este să speli ouăle înainte de consum. Cum le poți depozita corect
Cât de sănătos este să speli ouăle înainte de consum. Cum le poți depozita corect
Cât de sănătos este să speli ouăle înainte de consum. Cum le poți depozita corect
Reclamă
PARTENERI
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Rețete Fel De Fel
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Pentru gustări simple și delicioase din zilele călduroase de vară îți propun o rețetă de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry. Este rețeta unui aperitiv sau o gustare caldă, proaspătă și savuroasă, cu arome mediteraneene, texturi contrastante și o prezentare elegantă. Aceste frigărui combină simplitatea legumelor proaspete cu savoarea brânzei topite. Toate sunt învelite într-un format ușor de servit și spectaculos vizual. Feliile subțiri de dovlecel sunt rulate în jurul cuburilor de brânză. Poți folosi halloumi, feta sau mozzarella. Toate acestea oferă o textură moale, dar elastică, cu margini ușor rumenite. Roșiile cherry aduc explozia de prospețime, dulceață și aciditate care echilibrează totul. Preparatul poate fi servit cald sau rece și este ideal ca aperitiv, pe un platou de vară. Merge bine și ca garnitură lângă carne sau chiar ca element central într-o masă vegetariană. Tot din dovlecel mai poți prepara și rețeta de rulouri cu prosciutto crudo. Este la fel de simplă și delicioasă, dar cu altă consistență și textură. Descrierea rețetei de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry Aceste frigărui sunt o adevărată declarație de vară. Pe fiecare bețișor, se întâlnesc aromele grădinii și gusturile unei vacanțe în sudul Italiei sau în Grecia. Acolo legumele coapte și brânzeturile locale se transformă în mici festinuri simple, dar spectaculoase. Feliile de dovlecel, fine și translucide, îmbracă brânza ca o panglică verde crud. Prin coacere, capătă o textură moale, ușor elastică, cu marginile ușor rumenite, iar aroma lor vegetală devine mai intensă, ușor dulceagă, cu accente de nuci crude. În interior, brânza începe să se topească lent, devine cremoasă, caldă și sărată, oferind un contrast seducător cu finețea legumelor. Dacă alegi o brânză cu personalitate (cum e halloumi sau cașcaval afumat), adaugi o notă ușor picantă sau afumată, ce ridică întregul ansamblu. Iar roșiile cherry – coapte ușor sau doar încălzite – pocnesc între dinți cu sucul lor dulce și acrișor, aducând acea explozie de prospețime care trezește toate celelalte gusturi. Ele sunt punctele de echilibru care leagă brânza și dovlecelul într-o armonie perfectă. Descoperă mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas al rețetei de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry.
icon