Antena

Cu cât timp înainte de analize nu se mănâncă. Reguli înainte de recoltare

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 6 decembrie 2024, 07:24

Pentru majoritatea analizelor de sânge, este nevoie să faci un repaus alimentar înainte de recoltare. Glicemia, trigliceridele, enzimele hepatice și alte câteva teste uzuale sunt influențate de alimente și de anumite băuturi. Află cu cât timp înainte de analize nu se mănâncă pentru a obține rezultate corecte. 

Reclamă

Recoltarea „a jeun”, mai exact pe nemâncate, este recomandată de medici pentru majoritatea analizelor uzuale de sânge, deoarece alimentația poate interfera cu rezultatele. Nutrienții din alimente și din unele băuturi pot să modifice temporar nivelul unor parametri în sânge, iar măsurătorile pot să nu reflecte corect starea ta reală de sănătate. 

Ce analize sunt influențate de alimentație

Multe dintre testele uzuale recomandate cu frecvență anuală impun repaus alimentar din cauza riscului de a obține rezultate incorecte. Acestea includ:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
  • glicemia, care crește după mese, mai ales dacă se consumă carbohidrați;
  • trigliceridele, care cresc în urma consumului de grăsimi și colesterol;
  • enzimele hepatice (ALT, AST și GGT), care sunt influențate de alimentele grase și de alcool;
  • fierul seric, care se modifică în urma consumului de alimente bogate în acest mineral sau de alimente și băuturi care inhibă absorbția lui, cum ar fi cafeaua, ceaiul sau alimentele bogate în calciu și fibre;
  • electroliții (sodiu, potasiu), care pot fi influențați de consumul excesiv de sare;
  • analizele pentru evaluarea funcției renale: creatinina, eGFR și ureea serică, fiind influențate de cantitatea de proteine și de alimentele și băuturile acide consumate înaintea recoltării;
  • analizele care vizează nivelul unor vitamine: B12, D, A și E.

Există și teste de sânge care nu sunt influențate de alimentație și nu impun repaus alimentar. În această categorie se includ:

  • analizele hormonale;
  • testele inflamatorii: proteina C reactivă, VSH și fibrinogen;
  • hemograma, care evaluează numărul și tipurile de celule din sânge;
  • testele care măsoară anticorpi specifici, cum ar fi cele pentru boli autoimune sau infecții;
  • testele genetice.

Cu cât timp înainte de analize nu se mănâncă

Durata repausului alimentar variază în funcție de analizele recomandate, dar, în general, pentru analizele uzuale de sânge, nu ar trebui să mănânci cu 8-12 ore înainte de recoltare, conform MedlinePlus, o resursă online gratuită gestionată de U.S. National Library of Medicine. 

Reclamă

Pentru anumite teste, poate fi necesar un repaus alimentar mai lung. Medicul care ți-a recomandat analizele sau laboratorul la care te-ai programat pentru recoltare trebuie să te informeze exact cu cât timp înainte de analize nu se mănâncă. 

Dacă analizele pe care urmează să le efectuezi necesită repaus alimentar, este indicat să programezi recoltarea dimineața. Astfel, cea mai mare parte a perioadei de restricții alimentare va fi în timpul somnului.

Cu cât timp înainte de analize ai voie să bei alcool

Pentru majoritatea analizelor de sânge, se recomandă să oprești consumul de alcool cu cel puțin 24-48 de ore înainte de recoltare. Intervalul de abstinență diferă în funcție de tipul de analize pe care le efectuezi. 

Reclamă

Dacă urmează să faci analize pentru ficat sau să verifici nivelul trigliceridelor, trebuie să întrerupi consumul de alcool cu cel puțin 48 de ore înainte. Pentru alte teste de sânge, perioada de abstinență indicată este de minimum 24 de ore.

Alcoolul poate influența nivelul mai multor parametri din sânge, determinând fie creșterea, fie scăderea acestora:

  • glicemia;
  • nivelurile trigliceridelor;
  • enzimele hepatice: ALT, AST, GGT;
  • ureea serică;
  • creatinina serică;
  • electroliții serici: sodiu, potasiu, magneziu, calciu;
  • hemograma;
  • trombocitele.

Ce nu trebuie să faci înainte de analizele la sânge

Alimentația nu este singurul factor care poate influența rezultatul testelor medicale. Pregătirea pentru recoltarea de sânge diferă în funcție de analizele recomandate, iar medicul ar trebui să-ți ofere toate informațiile, dar există câteva reguli generale de care ar ai nevoie să ții cont. 

Dacă vrei să te asiguri că analizele de sânge reflectă corect starea ta de sănătate, este indicat să eviți următoarele:

  • Efortul fizic intens. Activitățile fizice solicitante efectuate înainte de analize pot afecta rezultatele testelor de electroliți, nivelul glicemiei și anumite enzime musculare;
  • Stresul. Poate determina creșterea temporară a nivelurilor de glucoză, nivelul unor markeri inflamatori și al unor hormoni;
  • Fumatul. Nicotina poate influența nivelurile de glucoză, markeri inflamatori cum ar fi proteina C reactivă (PCR), cortizol, adrenalină și hemoglobină;
  • Deshidratarea. Consumul de apă este permis și chiar încurajat înainte de analize pentru a preveni deshidratarea, care crește nivelul unor parametri precum hematocritul, hemoglobina sau creatinina. Consumul de apă face recoltarea mai ușoară, deoarece venele devin mai vizibile;
  • Odihna insuficientă. Lipsa somnului poate afecta nivelul unor hormoni și markeri inflamatori;
  • Consumul de cofeină. Cafeaua, cola, băuturile energizante și ceaiurile care conțin cofeină pot crește nivelul glicemiei. Prin efectul diuretic, cofeina duce la pierderea de electroliți precum potasiul și sodiul.

De asemenea, medicamentele pe care le iei pot influența rezultatele analizelor de sânge. Cu toate acestea, nu ar trebui să întrerupi tratamentele pentru boli cronice înainte de analize fără a primi o recomandare clară din partea medicului curant. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Hemoglobina glicozilată: valori normale și ce înseamnă dacă este prea mare
Hemoglobina glicozilată: valori normale și ce înseamnă dacă este prea mare
Hemoglobina glicozilată: valori normale și ce înseamnă dacă este prea mare
articol cu video
Cum se măsoară corect glicemia. Ce poți face pentru a preveni diabetul și prediabetul
Cum se măsoară corect glicemia. Ce poți face pentru a preveni diabetul și prediabetul
Cum se măsoară corect glicemia. Ce poți face pentru a preveni diabetul și prediabetul
Legume congelate care scad glicemia. Idei de rețete sănătoase și rapide
Legume congelate care scad glicemia. Idei de rețete sănătoase și rapide
Legume congelate care scad glicemia. Idei de rețete sănătoase și rapide
Reclamă
PARTENERI
icon