Bolile cardiovasculare pot fi cauzate de consumul insuficient al anumitor alimente. Atunci când nu obții anumiți nutrienți importanți pentru sănătatea organismului, pot crește șansele de apariție a afecțiunilor cronice. Află care sunt alimentele esențiale care pot reduce riscul de a dezvolta boli cardiovasculare.
Consumul a 6 tipuri de alimente de bază îți poate sprijini sănătatea cardiovasculară: legume, fructe, leguminoase, nuci, produse lactate cu grăsimi integrale și pește. Poți menține o dietă echilibrată dacă incluzi carne neprocesată și cereale integrale în cantități moderate. Toate acestea pot preveni accidentele vascular cerebrale și atacurile de cord.
Alimentele esențiale care pot reduce riscul de a dezvolta boli cardiovasculare
În general, se recomandă un consum mai mare de alimente ce pot preveni dezvoltarea bolilor. Pe lângă cantitățile ridicate de: produse lactate, fructe, legume, nuci, pește și leguminoase, este necesar ca orice produs să fie consumat cu moderație, chiar dacă este de origine naturală.
Cantitățile moderate de pește și lactate integrale se asociază cu un risc mai redus de apariție a bolilor cardiovasculare și mortalității. Aceleași rezultate pentru sănătate pot fi obținute cu un consum moderat de cereale integrale nerafinate și carne neprocesată, potrivit SciTechDaily.
Este indicat să incluzi în dieta ta zilnic: 2-3 fructe; 2-3 legume; două produse lactate și un tip de nuci. În plus, se indică să mănânci săptămânal 3-4 leguminoase și 2-3 pești. Poți consuma zilnic, la o singură masă: cereale integrale, carne roșie neprocesată sau carne de pasăre.
Fructe
Anumite fructe îți pot susține sănătatea inimii și îți pot crește speranța de viață. Printre acestea se numără: murele, afinele, zmeura, strugurii roșii și papaya. Antioxidanții și nutrienții prezenți în compoziția acestora pot combate efectele stresului oxidativ și ar putea ameliora simptomele bolilor cardiovasculare.
Legume
Verdețurile, cum ar fi spanacul sau kale (varza furajeră) sunt printre alimentele esențiale care pot reduce riscul de a dezvolta boli cardiovasculare. Acestea reprezintă o sursă bună de vitamina K, care te poate ajuta să-ți protejezi arterele și să-ți susții o coagulare corectă a sângelui. În plus, conțin nitrați. Aceștia reduc tensiunea arterială, scad rigiditatea arterială și îmbunătățesc funcția celulelor care căptușesc vasele de sânge.
Produse lactate
Consumul de cantități mari de grăsimi din lactate se asociază cu un risc mai scăzut de boli cardiace și ale sistemului circulator. Brânza, laptele, iaurtul și smântâna pot fi consumate de persoanele cu afecțuni cardiovasculare, conform British Heart Foundation.
Leguminoase
Leguminoasele recomandate includ: fasole, linte, mazăre, soia, năut și arahide. Consumul acestora se asociază cu prevenirea și tratarea bolilor cardiovasculare. Izolatele proteice brute din leguminoase și peptidele purificate oferă numeroase proprietăți cardiopreventive.
Nuci
Migdalele, alunele de pădure, nucile pecan și nucile de macadamia susțin sănătatea inimii. Cel mai indicat este să le alegi pe cele care nu conțin sare. Dacă adaugi sare sau zahăr peste acestea s-ar putea să le anulezi efectele asupra sănătății.
Pește
Acizii grași Omega-3 pot avea efecte benefice asupra sănătății inimii. Multe tipuri de fructe de mare conțin cantități mici de acizi grași Omega-3. Peștele gras conține cei mai mulți. Printre cele mai bune opțiuni, se numără: sardine, somon, cod, macrou de Atlantic (scrumbie albastră), păstrăv de lac, ton și hering.
În special, sardinele reprezintă o sursă de grăsimi sănătoase pentru inimă. Acestea te pot ajuta să eviți suplimentele alimentare dacă suferi de deficiențe.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.