Unele alimente și băuturi pe care le consumăm în zilele toride pot agrava transpirația și disconfortul termic. Acestea cresc temperatura corpului și cantitatea de transpirație eliminată prin piele. Vezi în continuare lista cu alimente de evitat pe căldură.
Transpirația este un mecanism esențial pentru controlul temperaturii corpului, dar, pe cât de importantă este, pe atât de mult disconfort ne creează. Când temperatura exterioară se ridică sau când facem un efort fizic intens, corpul se supraîncălzește și eliberează căldura în exces cu ajutorul transpirației.
Alimente de evitat pe căldură
Avem între 2 și 4 milioane de glande sudoripare distribuite pe toată suprafața pielii, dar mai concentrate pe frunte, palme și tălpi. Majoritatea sunt glande de tip ecrin, conform International Hyperhidrosis Society. Când temperatura corpului crește, aceste glande ecrine sunt stimulate de sistemul nervos simpatic să producă transpirație.
Transpirația se formează în mare parte din apă, iar atunci când ajunge la suprafața pielii, ea începe să se evapore datorită temperaturii mai ridicate a pielii și a aerului. Pe măsură ce transpirația se evaporă, căldura de la suprafața pielii se transferă în aer. Drept urmare, scade temperatura pielii și, implicit, a corpului.
Un factor mai puțin cunoscut care contribuie la transpirație este alimentația. Prin diverse mecanisme, unele alimente și băuturi cresc temperatura corpului și activează glandele sudoripare. Iată o listă de alimente de evitat pe căldură:
Alimentele picante
Capsaicina, compusul activ din ardeii iuți, stimulează receptorii de durere și poate crește temporar temperatura corpului. „Capsaicina se leagă de receptorii nervoși, care transmit semnale către creierul nostru, iar acest lucru este interpretat ca o senzație de căldură”, a explicat pentru HuffPost dieteticianul Amy Kimberlain, purtător de cuvânt al Academiei americane de Nutriție și Dietetică. Corpul nostru încearcă să se răcorească producând mai multă transpirație.
Fiecare dintre noi percepem diferit intensitatea gustului picant, iar acest lucru poate influența dacă și cât de mult transpirăm. Reacția corpului diferă de la o persoană la alta.
Alimentele și băuturile fierbinți
O ceașcă fierbinte de cafea sau un bol cald de supă crește temperatura internă a corpului, iar glandele ecrine eliberează transpirație pentru a-l răcori. Acesta este motivul pentru care consumul unei băuturi fierbinți poate ajuta, de fapt, la creșterea pierderii de căldură.
În zilele foarte călduroase, căldura suplimentară din alimente și băuturi fierbinți poate crește riscul de insolație. Pentru a menține un echilibru termic, alege alimente reci sau la temperatura camerei.
Alimente de evitat pe căldură: carnea
Pentru că este bogată în proteine, carnea se digeră mai greu și necesită niveluri mai ridicate energie din partea organismului, ceea ce duce la o creștere a transpirației. Proteinele necesită o perioadă mai lungă timp și resurse pentru a fi descompuse și absorbite, în comparație cu carbohidrații sau grăsimile. Acest lucru poate duce la o activitate metabolică crescută.
Când metabolismul crește, în corp se produce mai multă căldură. Pentru a menține temperatura constantă și pentru a elimina excesul de căldură, organismul va transpira mai mult.
Totuși, studiile nu au demonstrat această teorie și nu este confirmată ca regulă generală. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege mai bine fenomenul.
Alcoolul
Când consumi băuturi alcoolice, ritmul tău cardiac crește și vasele de sânge se dilată, inclusiv cele din piele. Acest lucru provoacă o înroșire a acestui țesut și o creștere a temperaturii corpului, deoarece sângele care circulă aproape de suprafața pielii transferă căldura spre exterior.
Pentru a-și menține temperatura, corpul începe să transpire mai mult. Pe măsură ce continui să bei și, mai ales, dacă nu mănânci, nivelul glicemiei scade pentru că alcoolul interferează cu eliberarea glucozei în sânge. Hipoglicemia provoacă nervozitate, tremurături în corp și o creștere a producerii de transpirație.
Alimente de evitat pe căldură: dulciurile
Consumul de alimente și băuturi bogate în zahăr duce la o creștere rapidă a nivelului de glucoză din sânge. Ca răspuns, pancreasul produce o cantitate mai mare de insulină pentru a o procesa. Nivelul ridicat de insulină poate stimula glandele sudoripare să producă mai multă transpirație.
După un consum inițial mare de zahăr, nivelul de glucoză din sânge poate scădea brusc, ducând la ceea ce se numește hipoglicemie reactivă. Această scădere bruscă se manifestă prin transpirație excesivă, tremurături în corp și alte simptome neplăcute.
Cofeina
Cafeaua, ceaiul și băuturile energizante stimulează sistemul nervos central, ceea ce activează glandele sudoripare, conform WebMD. Cofeina pe care o conțin blochează receptorii de adenozină. Adenozina este un neurotransmițător care susține starea de somn și relaxarea.
Prin inhibarea adenozinei, activitatea neuronală crește, iar organismul devine mai alert și energic. Starea de alertă crescută produsă de cofeină stimulează sistemul nervos simpatic și activitatea glandelor sudoripare.
De asemenea, cofeina poate crește ritmul cardiac, ceea ce face ca organismul să genereze mai multă căldură. Pentru a se răci, corpul începe să transpire. Dacă ceașca de cafea sau de ceai este și fierbinte, corpul va transpira și mai abundent pentru a-și menține temperatura optimă.
Alimente de evitat pe căldură: produsele sărate
Când mănânci chipsuri, murături, alimente procesate și orice alte alimente care conțin mai multă sare, organismul reține o cantitate mai ridicată de apă pentru a dilua concentrația crescută de sodiu din sânge. În consecință, volumul de sânge și presiunea arterială cresc.
Pentru a regla presiunea crescută, vasele de sânge de la nivelul pielii se dilată și stimulează glandele sudoripare să producă mai multă transpirație pentru a răci corpul.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.