Aproape că nu există femeie, dar și bărbat, care să nu fi experimentat dureroasele bășici la călcâie sau degete după ce a purtat o pereche de încălțăminte nouă. Află câteva metode prin care poți preveni acest disconfort, dar și cum îngrijești corect bășicile cauzate de pantofi dacă totuși apar.
De multe ori, frumusețea unei perechi de pantofi noi vine cu un preț: bășici dureroase care provoacă disconfort la fiecare pas și fac mersul dificil. Orice încălțăminte nouă, chiar și sandalele sau pantofii sport, este mai rigidă la început și are nevoie de timp pentru a se modela după forma piciorului tău.
Dacă porți pantofii noi fără o perioadă de acomodare și/sau pentru perioade lungi, riști să te alegi cu bășici în zonele sensibile cum sunt călcâiele, degetele și lateralele piciorului.
Cum se formează bășicile cauzate de pantofi
Bășicile pline cu lichid sunt o modalitate prin care corpul tău încearcă să te protejeze, conform Cleveland Clinic, unul dintre cele mai renumite centre medicale din Statele Unite. Ele se formează pentru a proteja pielea iritată de frecarea constantă sau de presiunea aplicată de pantofi.
Frecarea repetitivă a pielii face ca straturile superioare ale acesteia să se desprindă de cele de dedesubt, iar între ele să se acumuleze un lichid care formează o veziculă. Acest lichid limpede și apos este un ser format dintr-un amestec de apă și proteine.
Bășicile sunt un mecanism de protecție care ajută la reducerea frecării și permit pielii să se vindece mai ușor. În timp, pe măsură ce pielea se reface, lichidul este reabsorbit în organism, iar sub ea se formează țesut cutanat nou.
Cum poți preveni bășicile cauzate de pantofi
Pantofii strâmți, dar și cei prea largi pot cauza astfel de iritații care duc la formarea bășicilor. Umiditatea excesivă a picioarelor (din transpirație) poate face pielea mai susceptibilă la frecare. Unele persoane au o piele mai sensibilă, care le predispune la formarea bășicilor.
„Cea mai bună modalitate de a gestiona bășicile este să le eviți, în primul rând”, spune dr. Georgeanne Botek, medic podolog. Iată câteva modalități prin care poți preveni apariția bășicilor:
Poartă încălțămintea potrivită
„Orice pantof care nu se potrivește bine poate cauza iritații ale pielii”, avertizează dr. Botek. Alege încălțăminte care se potrivește bine pe picior, cu un suport adecvat și fără cusături interioare care să irite pielea.
În plus, picioarele tale își pot modifica lățimea sau lungimea pe măsură ce înaintezi în vârstă. În timp, tendoanele și ligamentele se pot slăbi și întinde, iar masa musculară și densitatea osoasă pot scădea, ceea ce poate afecta dimensiunea picioarelor. Asigură-te că adaptezi încălțămintea în funcție de aceste schimbări.
Alege pantofii potriviți în funcție de activitățile tale
Există pe piață o varietate mare de încălțăminte, concepută pentru diferite activități. Purtarea unor pantofi greșiți te poate expune riscurilor de accidentări serioase, dar și de bășici.
Dacă participi la o activitate sportivă care necesită încălțăminte specială (cum ar fi ciclismul, drumețiile sau alergatul), alegerea pantofilor potriviți te ajută să-ți protejezi picioarele de astfel de probleme.
Chiar și pentru mers ai nevoie de pantofi speciali. Dacă faci plimbări lungi sau vizitezi orașe noi în vacanță, încearcă pantofii speciali de mers în locul adidașilor pentru alergare sau sandalelor fără suport. Aceștia au o talpă mai rigidă și mai dreaptă decât adidașii de alergare, care au tălpi flexibile și mai groase la călcâi pentru a absorbi șocul impactului cu solul.
Obișnuiește-ți treptat picioarele cu noii pantofi
Dacă ți-ai luat o pereche nouă de încălțăminte, nu te grăbi să o iei imediat la serviciu sau la o ieșire în oraș. „Încearcă pantofii treptat înainte de a-i purta pentru perioade lungi de timp”, recomandă dr. Botek. Această regulă este valabilă atât pentru pantofii de birou, pantofii cu toc înalt și cizme, precum și pentru pantofii pentru activități sportive precum alergatul sau săriturile.
Poți preveni bășicile cauzate de pantofi noi dacă începi să-i porți pentru perioade scurte în interior și să crești treptat timpul de probă. Pune un plasture sau o cremă grasă (vaselină cosmetică, de exemplu) pe zonele unde simți că există frecare în timpul mersului sau îți irită pielea.
Menține picioarele uscate
„Dacă ai tendință de transpirație excesivă a picioarelor, vei fi mai predispus la bășici”, spune specialistul podolog. Există antiperspirante speciale pentru picioare care ajută la absorbția umezelii și previn frecarea, reducând riscul de bășici. Le poți aplica înainte de a face sport sau alte activități care te fac să transpiri.
Antiperspirantele pot conține:
- clorură de aluminiu;
- amidon de porumb;
- pudră pentru picioare fără talc, cu diverse ingrediente absorbante.
„Poți aplica un antiperspirant în noaptea dinainte pentru a ajuta la prevenirea transpirației excesive a picioarelor pe parcursul zilei”, adaugă dr. Botek.
Poartă șosete
Bășicile cauzate de pantofi pot fi prevenite și prin purtarea șosetelor. Acestea ajută la menținerea picioarelor uscate și reduc frecarea, dar alegerea tipului potrivit este foarte importantă.
„Alege șosete respirabile, care își păstrează forma și absorb umezeala de pe piele, mai ales pentru activități sportive în care este probabil să transpiri”, recomandă medicul. Șosetele sintetice sunt adesea preferate celor din bumbac 100%, care pot reține umezeala și te pot face să transpiri mai mult.
Cusăturile șosetelor ocupă un rol important. Ai putea dezvolta bășici dacă acestea îți freacă pielea într-un unghi incomod. Dacă ai această problemă, caută șosete fără cusături, cum sunt cele special concepute pentru alergători.
În cazul în care obișnuiești să transpiri mult, poartă în geantă sau în mașină o pereche de schimb.
Cum tratezi corect bășicile cauzate de pantofi
Majoritatea bășicilor se vindecă de la sine în termen de o săptămână sau două. Între timp, trebuie să le îngrijești corect, astfel încât să te vindeci cât mai repede și să previi infectarea lor.
Iată ce ai de făcut:
Dacă nu te doare, nu o sparge
Lichidul limpede pe care îl conține o bășică obișnuită e steril. „De obicei, se formează piele nouă sub bășică, iar acel fluid se va absorbi înapoi în piele. Așadar, atâta timp cât nu este dureros, regula generală este să nu o spargi”, explică dr. Botek.
Bășicile cauzate de pantofi se formează pentru a-ți proteja pielea. Încearcă să nu te atingi de ea și lasă-ți corpul să-și facă treaba. În plus, spargerea lor poate crește riscul de infecții.
Dacă trebuie să o spargi, fă-o cu grijă
Dacă bășica este dureroasă, o poți sparge pe o margine (nu în centru) pentru a elibera presiunea și a reduce durerea. Nu îndepărta complet stratul exterior al bășicii (pielea de deasupra), deoarece acesta protejează ca o barieră zona afectată și previne contaminarea ei cu bacterii. Folosește un instrument steril pentru a sparge bășica – de exemplu, un ac dezinfectat cu alcool.
„După ce ai deschis-o, menține zona cât mai curată posibil pentru a preveni infecțiile”, recomandă dr. Botek. Curăță zona cu apă și săpun, apoi folosește un plasture sau un bandaj steril pentru a o menține protejată până la vindecare. Schimbă plasturele în mod regulat. Poți aplica un unguent cu antibiotic pentru a ajuta vindecarea și a preveni infecțiile.
Fii atent la semnele de infecție
Dacă spargi o bășică și lichidul care se scurge este limpede, înseamnă că este sterilă. Lichidul alb sau galben opac indică un semn de infecție.
„Nu ai nevoie neapărat de antibiotice orale în acel moment, dar ar trebui să fii mai perseverent cu îngrijirea rănii, folosind geluri antimicrobiene topice disponibile fără prescripție și monitorizând-o îndeaproape în cazul în care necesită un tratament medical”, detaliază specialistul podolog.
Dacă bășicile cauzate de pantofi se infectează și se agravează în loc să se vindece sau dacă lichidul persistă și după ce le-ai drenat, trebuie să mergi la medic. Alte semne de infecție includ:
- umflare și roșeață;
- sensibilitate sau durere;
- piele caldă în jurul rănii;
- un miros neplăcut;
- puroi.
Dacă bășica nu pare să se vindece și observi dungi roșii sau purpurii pe piele, solicită imediat îngrijire de urgență. Acesta este un semn de celulită, o infecție bacteriană care poate pune rapid în pericol viața.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.