Alergiile încrucișate la ambrozie. Cum se manifestă

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 11 martie 2024, 06:40

Printre cele mai frecvent întâlnite alergii se regăsește cea la ambrozie. Pe lângă aceasta, se pot dezvolta reacții încrucișate la alți factori. Adriana Nicolae, medic alergolog, a fost invitata medicului chirurg Mihail Pautov, în episodul 3, din sezonul 6, MediCOOL. Citește despre alergiile încrucișate la ambrozie.

Reclamă

Adriana Nicolae a discutat despre alergia la ambrozie, a explicat de ce se întâlnește foarte frecvent acest tip de afecțiune și a prezentat de ce apare sindromul de alergie încrucișată când se consumă anumite alimente.

Alergiile încrucișate la ambrozie

Cele mai dezbătute subiecte de pe rețelele sociale se referă la alergia la ambrozie. Această plantă se remarcă din cauza originii și a substanțelor pe care le emană în aer.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

,,În primul rând, ambrozia este un alergen pe care noi îl cotăm extraterestru. Nu s-a dezvoltat în țara noastră. A fost importat. Cu atât mai mult, organismul nostru nu-l recunoaște și nici nu a căpătat mecanisme de recunoaștere în timp. În al doilea rând, are un comportament neobișnuit. Planta produce miliarde de grăuncioare de polen și atunci acestea se răspândesc pe o suprafață foarte mare. Vântul le poartă sute de kilometri și sunt extrem de imunogene și alergene.”

– Adriana Nicolae, medic alergolog

În acest context, pot apărea alergiile încrucișate la ambrozie. Reacțiile încrucișate se dezvoltă atunci când o persoană alergică la ambrozie intră în contact cu alimente, care pot cauza simptome mai complicate. Mai întâi, se instalează o alergie alimentară primară, pe care, de regulă, o dezvolți în copilărie. Există adulți care fac această alergie alimentară secundară alergiei respiratorii.

Reclamă

Alergia încrucișată asociată polenulului de ambrozie este foarte complexă. Te poți confrunta cu probleme față de unele alimente dacă ai deja o alergie la ambrozie. Organismul produce anticorpi după modelul unei proteine. Acea proteină se găsește atât în grăuntele de polen, cât și în anumite alimente. Deși grăuntele de polen are dimensiuni foarte reduse, în realitate dacă este pus la microscop, se poate observa că are în compoziție multe proteine.

,,Este ca un puzzle și există o bucată care dă o culoare. Acea culoare va fi regăsită în compoziția acestor alimente. Atât timp cât anticorpul acela a fost produs pe modelul culorii respective, va respinge și proteina care se regăsește în alimente.”

– Adriana Nicolae, medic alergolog

,,Este foarte important pentru oamenii care au alergie la ambrozie să afle aceste informații și să fie foarte atenți la alimente. Am alergie la ambrozie de aproximativ doi ani.”

– Mihail Pautov, medic chirurg
Reclamă

Alimentele care seamănă cu ambrozia

Dacă mănânci alimente care au substanțe asemănătoare cu cele ale ambroziei poate apărea o reacție care de obicei se limitează la nivelul mucoasei gurii. Poți simți: mâncărimi, înțepături, inflamație la nivelul buzelor și, în cazuri mai serioase, se poate întâmpla să ai senzația că nu mai poți respira sau înghiți.

-Aceste alimente seamănă cu particulele de ambrozie?
-Proteinele din aceste alimente seamănă întâmplător cu proteinele prezente în particulele microscopice de polen. Atunci organismul dezvoltă o reacție de respingere față de particulele de polen și, implicit, ar putea să aibă această reacție de respingere anormală.

,,Există pacienți care dezvoltă o reacție numită sindrom de alergie încrucișată sau alergie alimentară secundară alergiei respiratorii. De regulă, este o alergie ușoară. Ai mâncărimi la nivelul mucoasei, limbii și gâtului, și disconfort. Dar, atunci când este vârf de sezon, polenul se găsește într-o concentrație foarte mare, consumi alimente pe stomacul gol, faci efort fizic, în cazul femeilor ești în perioada menstruației sau ești răcit și iei un antiinflamator, dintr-o reacție ușoară poate să devină o reacție serioasă până la reacția anafilactică.”

– Adriana Nicolae, medic alergolog

Ambrozia face parte dintr-o familie de plante. Există remedii naturiste, care se suprapun cu această familie. De exemplu, printre acestea se regăsește echinacea, un remediu foarte des folosit pentru stimularea sistemului imunitar. Poți să ai o alergie la ambrozie și să dezvolți o alergie și mai puternică la echinacea pentru că aparțin de aceeași familie și au proteine asemănătoare. De asemenea, alergiile încrucișate la ambrozie pot apărea dacă o persoană alergică mănâncă o banană deoarece au substanțe asemănătoare.

,,Mi se pare foarte important să ajungem la medic când avem o alergie pentru că medicul îți poate spune toate acele lucruri în cabinet și îți poate da exact niște instrucțiuni.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

De asemenea, se poate dezvolta o reacție alergică față de produsele apicole. De exemplu, în miere există concentrat polen. Albinele polenizează ambrozia, alături de alte plante. Atunci se întâmplă ca în mierea care se recoltează în sezonul polinic, să fie de cele mai multe ori polifloră și să aibă polen de ambrozie sau de floarea soarelui. Floarea soarelui face parte din aceeași familie cu ambrozia. Există o concentrație suficient de mare de polen de ambrozie care ar putea să-ți declanșeze o reacție alergică.

Ai aici toate edițiile sezonului 6 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Ce ascund durerile de cap. Metode de tratament împotriva simptomelor
Ce ascund durerile de cap. Metode de tratament împotriva simptomelor
Ce ascund durerile de cap. Metode de tratament împotriva simptomelor
articol cu video
Ce este rejuvenarea vaginală. În ce situații se aplică
Ce este rejuvenarea vaginală. În ce situații se aplică
Ce este rejuvenarea vaginală. În ce situații se aplică
articol cu video
Simptomele inflamației acute. Ce rol are în organism
Simptomele inflamației acute. Ce rol are în organism
Simptomele inflamației acute. Ce rol are în organism
Reclamă
PARTENERI
icon