Alergiile de primăvară: ce le provoacă și cum le ții sub control

Publicat: 20 martie 2024, 08:06

În ultimii ani, vremea neobișnuit de caldă a adus alergiile de primăvară mai devreme în Europa. Lunile din an fără alergeni în aer au devenit tot mai puține, spun specialiștii. Primăvara, alergiile la polenul arborilor provoacă cele mai multe neplăceri. Află cum se tratează alergiile de primăvară.

Numărul persoanelor alergice a crescut în ultimele două decenii, iar temperaturile neobișnuit de ridicate au făcut ca sezonul alergiilor de primăvară să debuteze mai devreme decât de obicei, potrivit Euronews. 

În lunile de primăvară, polenul copacilor este principalul alergen care declanșează alergiile de sezon. În ultimii 20 de ani, polenul de alun și de mesteacăn, în mod deosebit, a apărut mai devreme, a declarat pentru Euronews Karl-Christian Bergmann, președintele Fundației germane Pollen Information Service. 

Debutul mai timpuriu al polenului de copaci și prelungirea sezonului alergic în toamnă scurtează perioadele din an fără alergeni, explică specialistul. „Dacă ai alergie la polen de copaci și iarbă și, să zicem, la ambrozie, atunci ai foarte puțin timp – poate doar două, trei sau patru săptămâni – fără polen în aer. Aceasta este o schimbare în comparație cu acum 20 de ani, când aveam cel puțin trei sau patru luni fără polen în aer”, detaliază Bergmann.

Polenurile alergene în sezonul de primăvară

Contrar unor convingeri, polenul florilor provoacă mai rar reacții alergice. Principalul alergen de primăvară este polenul unor arbori care înmuguresc în acest sezon. El este eliberat în aer încă din luna februarie dacă vremea este caldă, dar atinge concentrația maximă în martie și aprilie. 

Copacii care provoacă cel mai frecvent alergiile de primăvară sunt: 

  • arinul;
  • mesteacănul;
  • cedrul;
  • alunul;
  • frasinul alb;
  • chiparosul;
  • ulmul;
  • pinul;
  • plopul;
  • salcia.

Dintre aceștia, mesteacănul, cedrul, plopul și pinul sunt cei mai mari declanșatori de alergii.

Pe lângă polenul de arbori, există și câteva soiuri de iarbă care încep să se polenizeze din lunile de primăvară, dar cele mai multe eliberează polen în sezonul cald. 

Ce simptome dau alergiile de primăvară

În mod obișnuit, polenul arborilor este inofensiv și nu provoacă reacții în organism. La persoanele alergice, sistemul imunitar tratează polenul ca pe o substanță străină și periculoasă pentru organism. În consecință, el activează celulele imunitare, iar acestea eliberează o substanță chimică numită histamină când întâlnește alergenul. 

Histamina este responsabilă de multe dintre simptomele neplăcute asociate cu alergiile, cum ar fi rinita alergică, conjunctivita alergică și astmul alergic.

Rinita alergică este o alergie sezonieră cunoscută și sub denumirea de febra fânului. Ea poate provoca infecții ale sinusurilor, poate perturba somnul și poate afecta capacitatea de învățare la școală sau productivitatea la muncă, conform American Academy of Allergy, Asthma, and Immunology (AAAAI). 

Simptomele rinitei alergice includ:

  • mâncărimi ale nasului și ochilor, în cerul gurii și/sau în gât;
  • nas înfundat (congestie nazală);
  • secreții nazale; 
  • strănut;
  • cerculețe întunecate sub ochi.

Conjunctivita alergică sezonieră se asociază frecvent cu rinitele alergice și provoacă disconfort ocular. La persoanele sensibile, polenul declanșează o inflamație a mucoasei care acoperă partea interioară a pleoapelor și partea albă a globului ocular (conjunctiva).

Conjunctivita alergică se manifestă prin:

  • senzație de arsură și roșeață oculară;
  • mâncărime intensă a ochilor;
  • lăcrimare abundentă;
  • secreție oculară apoasă sau vâscoasă;
  • sensibilitate crescută la lumină.

La unele persoane, polenul arborilor poate determina apariția astmului bronşic. Simptomele acestuia includ:

  • respirație șuierătoare;
  • oboseală la efort sau chiar senzație de sufocare;
  • senzație de presiune sau greutate în piept;
  • tuse care debutează primăvara și se agravează în timpul activităților în aer liber;
  • senzație de lipsă de aer.

Poluarea agravează alergiile de primăvară

Particulele poluante din aer acționează ca vehicule pentru polen, transportându-le și dispersându-le în aer. Acest lucru crește concentrația de polen din aer și, implicit, expunerea la el pentru persoanele care trăiesc în zone poluate.

Anumite tipuri de poluanți, cum ar fi oxidul de azot, influențează perioada de înflorire a plantelor și cantitatea de polen pe care o eliberează. Consecința este, și în acest caz, creșterea concentrației de polen din aer. 

Un studiu polonez publicat recent în revista științifică PLOS One a constatat că mestecenii din orașele foarte poluate eliberează în aer alergenul principal într-o concentrație mai ridicată. Autorii studiului au recomandat ca arborii alergeni să nu fie plantați în orașele poluate.

Poluarea aerului poate agrava simptomele alergiilor sezoniere. Particulele poluante irită suplimentar căile respiratorii și pot face căile nazale și plămânii mai receptivi la alergeni.

Cum se tratează alergiile de primăvară

Chiar dacă alergiile sezoniere nu pot fi vindecate, există unele tratamente și măsuri pe care le poți lua pentru a trece cu bine peste această perioadă a anului.

Tratamentul alergiilor de primăvară se prescrie în funcție de tipul de alergie experimentat și de severitatea simptomelor. Opțiunile pot include:

  • Antihistaminice orale, nazale sau oculare. Pastilele, spray-urile nazale și picăturile oculare care conțin antihistaminice blochează acțiunea histaminei în corp și atenuează astfel manifestările rinitei sau conjunctivitei alergice;
  • Decongestionante nazale. Spray-urile decongestionante reduc inflamația membranelor nazale, dar trebuie utilizate cu prudență. Administrarea pe o perioadă mai lungă de 3-5 zile poate agrava simptomele rinitei alergice;
  • Corticosteroizi nazali sau inhalatori. Spray-urile nazale care conțin corticosteroizi reduc inflamația mucoasei nasului și atenuează congestia nazală, secrețiile și alte simptome asociate rinitei alergice. Corticosteroizii inhalatori sunt tratamentul de primă intenție în managementul astmului și funcționează prin reducerea inflamației în căile respiratorii;
  • Imunoterapie. Mai cunoscut ca desensibilizare, acest tratament potențial curativ implică administrarea de extracte alergenice în doze mici pentru a crește toleranţa faţă de anumite polenuri. Imunoterapia se recomandă pe o perioadă îndelungată, de 3-5 ani, și se realizează prin administrarea sublinguală de tablete sau picături.

Pentru a preveni inflamația nazală și simptomele severe ale alergiilor sezoniere, poți începe să utilizezi un spray nazal cu corticosteroizi cu una-două săptămâni înainte de începerea sezonului alergic, recomandă dr. Frank J. Eidelman, specialist în alergologie și imunologie clinică, membru al American Academy of Allergy, Asthma, and Immunology, citat de centrul medical academic Cleveland Clinic, din SUA. 

După începerea sezonului de alergii, folosește spray-ul nazal cu corticosteroizi zilnic, până la încheierea acestuia.

Cum să reduci expunerea la polenuri primăvara

Evitarea factorilor care declanșează alergiile de primăvară este cea mai bună modalitate de a reduce simptomele, conform medicilor AAAAI. Iată ce poți face pentru a reduce expunerea la polenuri și a face mai suportabil sezonul alergiilor:

  • Limitează activitățile în aer liber în zilele cu concentrații ridicate de polen. Poți urmări concentrațiile de polen pe una dintre numeroasele aplicații care monitorizează calitatea aerului. În România, nu există deocamdată raportări în timp real ale acestor date, astfel că aplicațiile utilizează estimări cu privire la circulația sezonieră a polenurilor;
  • Limitează ieșirile în aer liber în zilele cu vânt. Chiar dacă în zona în care locuiești nu există arbori care eliberează polenuri alergene, vântul le poate aduce din zonele apropiate. 
  • Evită aerisirea casei dimineața și în zilele cu vânt. Arborii și plantele eliberează cea mai mare concentrație de polen în primele ore ale dimineții. Seara, nivelurile de polen sunt mai reduse; la fel și în zilele fără vânt, înnorate și cu umiditate crescută;
  • Folosește un purificator de aer. Aceste aparate pot elimina particulele de polen din locuință, dar eficiența lor depinde de filtrele încorporate. Cele HEPA (High Efficiency Particulate Air) pot capta și particulele foarte mici din aer;
  • Poartă ochelari de soare mari, care acoperă bine ochii și protejează pleoapele și conjunctiva de particulele de polen din aer;
  • Intră la duș și schimbă-ți hainele după ce ai intrat în casă. În acest mod, vei elimina polenul de pe piele și haine. Părul este și el un magnet pentru particulele alergene, motiv pentru care ar trebui să-l speli cât mai des;
  • Nu usca hainele în aer liber primăvara. Dacă suferi de alergie sezonieră, evită să usuci hainele afară în aceste luni, deoarece pot aduna polen din aer;
  • Folosește un un spray nazal cu apă salină. Clătește cât mai des nasul cu acest spray pentru a elimina polenul din căile nazale.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Efectele cauzate de poluarea fonică asupra sănătății. Cum acționează zgomotul în organism
Efectele cauzate de poluarea fonică asupra sănătății. Cum acționează zgomotul în organism
Când se administrează aerosoli cu adrenalină la copii. Ce atenționări fac medicii
Când se administrează aerosoli cu adrenalină la copii. Ce atenționări fac medicii
Tusea reziduală la copii: cât persistă după viroze și cum se tratează
Tusea reziduală la copii: cât persistă după viroze și cum se tratează
PARTENERI