Antena

Alimente de post nesănătoase. Ce este indicat să eviți

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 3 decembrie 2024, 07:23

Oricând vrei să renunți la produsele de origine animală, fie că o să faci din convingeri religioase, fie la recomandarea medicului, fie din dorința de a fi sustenabil sau orice alt motiv ai avea, este bine să te informezi asupra produselor pe care vrei să le consumi. Citește despre alimente de post nesănătoase.

Reclamă

Mihaela Posea, medic specialist diabet, nutriție, boli metabolice și doctor în medicină, de la Clinica Smart Nutrition, atrage atenția asupra alimentelor de post și alegerilor alimentare frecvente.

Sfaturi pentru o alimentație sănătoasă

Postul nu înseamnă să te înfometezi. Chiar dacă nu apelezi la alimente de origine animală, regimul pe care îl ai este necesar să fie unul variat. Se recomandă să fie organizat în 3 mese principale, cu sau fără gustări între ele. Prin înfometarea prelungită te expui riscului de a căpăta deficiențe nutriţionale.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ar trebui să ai alimente din toate grupele alimentare permise. Fiecare dintre acestea îşi aduce contribuţia la necesarul zilnic de macro şi micro nutrienţi. De aceea, în aceasta perioadă a postului este important să urmezi o alimentaţie cât mai variată. Este indicat să cuprindă: cereale (de exemplu: pâine, cereale integrale, orez), leguminoase (mazăre, fasole boabe, linte, năut), nuci şi seminţe, produse din soia, fructe şi legume.

De foarte multe ori, carnea, lactatele/brânzeturile, ouălele și peștele sunt înlocuite cu produse de post precum șnițele de soia, chiftele de soia, pate vegetal, creme tartinabile, margarină, dulceață/gem, zacuscă, rahat, halva, eugenii, turtă dulce, etc. Pentru a-ți proteja starea de sănătate, ai nevoie să eviți să consumi alimente de post nesănătoase.

Reclamă

Atenție la ingrediente și la calorii

Produsele de tip chiftele, șnițele sau alte preparate/specialități bio sau nu, dar vegane, care necesită încălzire în cuptor sau în tigaie cu ulei aduc destul de multă energie per 100 g (de cele mai multe ori, în jur de 250 kcal/100 g). În același timp, lista ingredientelor care compun aceste produse este foarte lungă.

Pe această listă se pot găsi compuși precum: zahăr, agenți de îngroșare, coloranți, ulei de cocos sau de palmier, conform WebMD. Acestea sunt substanțe pe care nu le-ai folosi în mod normal dacă ai vrea să gătești în casă un preparat. Totodată, au un impact asupra sănătății uneori dăunător. În acest caz, aportul caloric este destul de ridicat la 100 g. Spre exemplu, 100 g pulpă de pui fără piele conține în jur de 160 kcal. Spre deosebire de aceasta, boabele de soia au doar 100 kcal/100 g.

Există mai multe alimente de post nesănătoase pe care le poți evita pentru a-ți menține o greutate optimă și a evita dezechilibrele în alimentație.

Reclamă

Pate-uri și alte creme vegetale tartinabile

În ceea ce privește pate-urile sau alte creme vegetale tartinabile și ele conțin astfel de ingrediente. Unele au rolul de a le da culoare, o anumită consistență, un anumit gust sau să le prelungească termenul de valabilitate. Nu în ultimul rând, aduc un aport energetic crescut.

Covrigi

Covrigii, chiar dacă par că ar conține doar făină și apă, au pe lista de ingrediente și grăsimi vegetale. De cele mai multe ori, includ ulei de palmier, pe care ar trebui să îl eviți mai ales dacă ai un nivel crescut al colesterolului, sau zahăr. Astfel, aduc mai multe calorii pe o bucată de 100 g decât 2 felii de pâine.

Rahat, halva, eugenii sau turtă dulce

Rahatul, halvaua, eugeniile sau turta dulce, dacă se optează pentru ele, cantitatea consumată ar fi bine să fie cât mai mică. Ele sunt produse care ți-ar putea da peste cap planul alimentar dintr-o zi. Din acest motiv, te pot face să crești în greutate. Spre exemplu, un pachet de eugenii de doar 36 g are un conținut de aprox 150 kcal. În general, consumi nivelul acesta de energie când mergi 6000-7000 pași.

În concluzie, când consumi produse de post e bine să respecți, de fapt, aceleași reguli ca pentru produsele de origine animală. Se recomandă să citești lista de ingrediente și să ai grijă la conținutul caloric. Cu cât lista de ingrediente este mai scurtă și conține cuvinte pe care să le poți pronunța dar și ingrediente pe care le-ai folosi acasă, cu atât este mai bine.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Legumele crucifere pot reduce tensiunea arterială. Ce arată un studiu despre aceste alimente
Legumele crucifere pot reduce tensiunea arterială. Ce arată un studiu despre aceste alimente
Legumele crucifere pot reduce tensiunea arterială. Ce arată un studiu despre aceste alimente
Cafeaua neagră: care sunt beneficiile și riscurile pentru sănătate
Cafeaua neagră: care sunt beneficiile și riscurile pentru sănătate
Cafeaua neagră: care sunt beneficiile și riscurile pentru sănătate
articol cu video
Cum poți diferenția tipurile de pâine. Ce se întâmplă dacă mănânci aluat cald
Cum poți diferenția tipurile de pâine. Ce se întâmplă dacă mănânci aluat cald
Cum poți diferenția tipurile de pâine. Ce se întâmplă dacă mănânci aluat cald
Reclamă
PARTENERI
icon