Atât artrita, cât și artroza îți afectează oasele, ligamentele și articulațiile. De asemenea, ele au în comun multe dintre aceleași simptome, inclusiv rigiditatea și durerea articulațiilor. Dar deosebirea dintre cele două este importantă. Află care este diferența dintre artroză și artrită.
Artrita și artroza se pronunță similar și ambele îți afectează oasele, ligamentele și articulațiile. Însă, există diferențe cheie care sunt destul de importante și le disting unele de altele.
Ce sunt artroza și artrita
Artrita este un termen umbrelă. Se folosește pentru a descrie mai multe afecțiuni care provoacă inflamație în articulații. În unele cazuri, inflamația poate afecta pielea, mușchii și organele.
Artrita nu este o singură boală. Termenul se referă la dureri articulare sau boli articulare. Există mai mult de 100 de tipuri de artrită și afecțiuni asociate. Oamenii de toate vârstele, rasele și sexele trăiesc cu artrită și aceasta este principala cauză de dizabilitate în SUA. Se întâlnește cel mai frecvent în rândul femeilor și, deși nu este o boală a îmbătrânirii, unele tipuri de artrită apar mai mult la persoanele în vârstă decât la persoanele mai tinere.
Artroza sau osteoartrita este cunoscută ca o afecțiune de „uzură”, asociată în general cu îmbătrânirea. Dar este o boală a întregii articulații, inclusiv a oaselor, cartilajelor, ligamentelor, grăsimilor și țesuturilor care căptușesc articulația (sinoviul).
Dr. Șușca Mihaela, medic specialist în recuperare, medicină fizică și balneologie la Ensana Health Spa Sovata și asistent universitar la UMFST Târgu Mureș a vorbit despre artroză și complicațiile ce apar dacă nu este diagnosticată și tratată la timp, precum și despre diferența între artroză și atrtită.
Care este diferența dintre artroză și artrită?
Artrita reprezintă inflamația articulară, care poate fi cauzată de diverși factori cum ar fi: bolile autoimune, infecțiile sau tulburările sistemice.
Durerea inflamatorie este specifică artritelor, apare în a doua parte a nopții, spre dimineață. De obicei trezește bolnavul din somn. La trezire, redoarea matinală, mai exact senzația de înțepenire articulară, de obicei este de lungă durată (peste 30 de minute, dar poate să dureze câteva ore).
Artroza este o afecțiune degenerativă a articulațiilor, în care apare degradarea cartilajului intraarticular, conform Cleveland Clinic. Se caracterizează printr-o durere mecanică, care apare seara, înainte de culcare, după îndeplinirea activităților zilnice obișnuite.
Dacă te întrebi care este diferența dintre artroză și artrită, poți lua în considerare care sunt cauzele artrozei: vârsta înaintată, traumatisme articulare, factorii genetici și creșterea în greutate care pune presiune pe articulații (șolduri, genunchi, coloana vertebrală).
Cum se tratează de obicei artroza?
Tratamentul bolii artrozice este multimodal. Depinde de severitatea bolii, locația articulației afectate și impactul asupra calității vieții pacientului. De obicei, tratamentul este orientat spre ameliorarea durerii, îmbunătățirea mobilității și încetinirea progresiei bolii.
Acesta include: tratament medicamentos (analgezice, antiinflamatoare, corticosteroizi injectabili intraarticular, suplimente alimentare – colagen, acid hialuronic, glucozamină, condroitină), tratament fizic-kinetic (electroterapie, gimnastică medicală, masaj medical, tratament balnear), schimbarea stilului de viață (scădere în greutate), orteze (cum ar fi susținătorii plantari pentru corectarea posturii corpului și distribuirea greutății în mod egal pe articulații).
Ce tratamente balneare sunt eficiente pentru artroză?
În baza de tratament se folosesc nămolul sapropelic și apa din lacul Ursu. Aceste proceduri sunt foarte eficiente în tratamentul artrozelor, având un impact semnificativ asupra ameliorării durerii, inflamației și mobilității articulațiilor. Aplicațiile cu nămol se fac sub forma împachetărilor cu nămol, totale sau parțiale, în funcție de contraindicațiile băilor cu nămol la cadă.
Tratamentul de recuperare se recomandă să fie unul complex ce implică atât termoterapia și resursele naturale (nămolul și apa din lacul Ursu) cât și electroterapia, masajul si kinetoterapia, în funcție de indicații și contraindicații. Fiecare tratament are nevoie să fie individualizat, în funcție de particularitățile fiecărui pacient în parte (cum ar fi vârstă și comorbidități).
Există vreun tratament care să oprească sau să vindece artroza?
La ora actuală se optează pentru prevenție și încetinirea progresiei bolii. Aproximativ 80% din persoanele peste 55 ani au modificări radiologice de artroză, dintre care 60% sunt simptomatice.
La ce complicații poate duce artroza netratată ?
Artroza netratată poate evolua într-o formă severă care afectează semnificativ calitatea vieții. Este esențial ca tratamentele să fie implementate cât mai devreme pentru a preveni progresia bolii și a evita complicațiile grave.
Acestea sunt: deformarea articulară, limitarea severă a mobilității, durerea cronică ce poate duce la insomnie, depresie, anxietate, scăderea forței musculare din jurul articulației afectate, până la atrofie musculară cu risc de cădere crescut (atenție la persoanele vârsnice) și în final incapacitatea de a utiliza articulația afectată, în acest caz se intervine chirurgical pentru protezare.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.