Pe cât sunt de gustoase preparatele tradiționale de sărbători, pe atât sunt de indigeste. Sarmalele, cârnații și cozonacii provoacă adesea reflux acid și disconfort gastric. Iată cele mai bune alimente care calmează arsurile la stomac.
Mesele festive sunt bogate în alimente grase, condimentate și acide care contribuie la apariția refluxului acid. Cu atât mai mult dacă le-ai consumat în cantități mari, riscul de a te confrunta cu disconfort gastric este mai mare în perioada sărbătorilor.
Refluxul acid, cunoscut și sub denumirea de boală de reflux gastroesofagian, este o afecțiune în care conținutul stomacului revine în esofag. Arsurile la stomac sunt principalul simptom al refluxului acid, dar el se poate manifesta și prin durere sau disconfort în zona toracică, regurgitarea conținutului gastric, tuse și senzație de iritație în gât.
Cum poți preveni arsurile gastrice
Arsurile la stomac sunt efectul neplăcut și asumat al meselor festive de sărbători, dar există multe lucruri pe care le poți face pentru a le preveni. Iată ce poate ajuta.
- Mănâncă 5-6 mese mai mici pe zi în loc de 3 mese mari. „Atunci când consumăm mese mari, se exercită o presiune asupra esofagului, cauzând arsuri gastrice. De asemenea, mesele mari stimulează corpul să producă mai mult acid gastric, ceea ce poate duce la arsuri la stomac”, a explicat nutriționistul Amy Shapiro pentru publicația HuffPost;
- Mănâncă încet. „Acest lucru îți va permite să mesteci mai bine și să digeri mai ușor mâncarea și va preveni supraalimentarea, deoarece creierul tău va avea timp să realizeze că te-ai săturat înainte de a mânca prea mult”, spune nutriționistul;
- Evită să mănânci aproape de ora de culcare. „Când te întinzi la orizontală, hrana din stomac apasă asupra sfincterului esofagian (…). Încearcă să nu mai mănânci cu trei ore înainte de culcare”, recomandă Amy Shapiro.
Alimente care calmează arsurile la stomac
Dacă nu ai reușit să iei măsuri preventive și te confrunți cu arsuri gastrice în această perioadă, există câteva soluții prin care poți reduce disconfortul. Anumite alimente și băuturi ajută la reducerea acidității gastrice și pot atenua simptomele neplăcute ale refluxului acid.
Efectul acestora poate varia de la o persoană la alta, iar regimul alimentar ar trebui adaptat la nevoile și toleranța individuală. Este important să încerci diverse alimente și să observi cum reacționează organismul tău la ele.
Iată cele mai bune alimente care calmează arsurile la stomac:
1. Ovăzul
Alimentele bogate în fibre, cum este ovăzul, pot face minuni atunci când te confrunți cu arsuri la stomac. „Ovăzul, orezul brun și legumele, plus alimentele cu o aciditate mai redusă precum bananele, conopida și nucile, sunt utile pentru a contracara aciditatea gastrică puternică”, a spus pentru aceeași publicație nutriționistul Maggie Michalczyk.
Cerealele integrale sunt ușor de digerat și nu creează aciditate în corp. „În plus, atunci când sunt preparate simplu, ele sunt tolerate ușor de tractul gastrointestinal”, completează nutriționistul.
2. Alimente care calmează arsurile la stomac: iaurturi slabe
Atunci când te confrunți cu arsuri la stomac, produsele lactate cu un conținut redus de grăsimi pot contracara acidul gastric.
„Iaurtul cu un conținut redus de grăsimi și laptele cu un conținut redus de grăsimi pot ajuta la atenuarea senzației de arsură la stomac pe măsură ce apare. Este important să aibă un conținut redus de grăsimi deoarece grăsimea poate agrava în continuare refluxul acid”, potrivit nutriționistului Maggie Michalczyk.
Iaurtul conține probiotice, care sunt bacterii benefice pentru sistemul digestiv. Acestea ajută la menținerea echilibrului florei intestinale și la îmbunătățirea sănătății tractului digestiv. Un tract digestiv sănătos poate contribui la prevenirea arsurilor gastrice.
3. Alimente care calmează arsurile la stomac: legumele
În perioada sărbătorilor, legumele nu sunt printre garniturile preferate, însă ele pot fi benefice pentru persoanele care se confruntă cu arsuri la stomac.
„Legumele cu frunze verzi, legumele rădăcinoase și chiar mazărea sunt blânde, îmbunătățesc digestia și ajută la prevenirea bolii de reflux gastroesofagian atâta vreme cât nu sunt gătite cu mult usturoi sau condimente. Bucură-te de ele din abundență la orice masă festivă!”, recomandă nutriționistul.
4. Aloe vera
Această plantă suculentă are proprietăți antiinflamatoare care ajută la calmarea mucoasei gastrice și la reducerea iritației cauzate de refluxul acid.
„La fel cum calmează arsurile pielii după o expunere la soare, aloe vera poate calma refluxul sau indigestia acidă când este administrată intern. O poți amesteca într-un smoothie sau poți pur și simplu poți achiziționa suc de aloe vera de la magazinul local pentru a calma simptomele pe loc”, recomandă nutriționistul Maggie Michalczyk.
5. Feniculul
Bulbul acestei plante aromatică este utilizat atât în bucătărie, cât și în medicina tradițională, ca remediu pentru diverse probleme digestive, inclusiv arsuri la stomac.
Feniculul adăugat în preparatele de sărbători poate reduce aciditatea acestora. „Feniculul este un excelent aliment alcalin, care ajută la atenuarea nivelurilor crescute de acid. În acest fel, poate ajuta la echilibrarea pH-ului ridicat al altor ingrediente din preparate și la compensarea acidității gastrice crescute”, detaliază nutriționistul.
6. Ghimbirul
Rădăcina de ghimbir are proprietăți antiinflamatoare, ceea ce poate contribui la reducerea inflamației din stomac și esofag, ajutând la calmarea arsurilor. Totodată, el stimulează golirea gastrică, facilitând trecerea alimentelor prin stomac. Astfel, poate diminua refluxul acid care provoacă senzația de arsură în piept.
Totuși, la unele persoane, ghimbirul poate declanșa sau agrava arsurile la stomac. Pentru a afla dacă este eficient în cazul tău, încearcă-l în cantități mici prima dată. Poți mesteca direct bucăți mici de ghimbir crud pentru a calma arsurile gastrice sau poți adăuga rădăcina rasă în smoothie-uri ori sucuri proaspete.
7. Alimente care calmează arsurile la stomac: pepenele
Deși mai greu de găsit în sezonul rece, pepenele roșu este un remediu excelent împotriva arsurilor la stomac. „Alimentele cu un conținut ridicat de apă ajută la diluarea acidului gastric”, explică nutriționistul.
Dacă pepenele roșu nu este o opțiune, poți încerca alte legume sau fructe cu un conținut crescut de apă, cum ar fi pepenele galben și castraveții. Acestea funcționează aproape la fel de bine în reducerea arsurilor gastrice.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.