Antena

Căderea părului după naștere. Principalele cauze și tratamente posibile

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 19 octombrie 2024, 07:28

Căderea părului după naștere este un fenomen normal, care poate dura până la șase luni. Cele mai multe femei își recapătă volumul normal al podoabei capilare până la prima aniversare a bebelușului. Află ce recomandă medicii dermatologi pentru a remedia această problemă dacă este deranjantă.

Reclamă

Multe proaspete mame observă că le cade excesiv părul la câteva luni după ce au născut, însă nu ar trebui să aibă motive de îngrijorare. Căderea părului după naștere, numită și efluviu telogen, este un fenomen temporar și nu trebuie să faci nimic pentru a o remedia dacă nu te deranjează prea mult.

Pierderea părului începe gradual de la naștere, atinge un vârf după aproximativ patru luni și se oprește de obicei după șase luni. Majoritatea femeilor își recapătă volumul podoabei capilare după un an de la naștere. Dacă acest lucru nu se întâmplă, căderea părului ar putea avea alte cauze și ar trebui să consulți un dermatolog pentru a le identifica și trata corect, potrivit Academiei Americane de Dermatologie (AAD). 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De ce cade părul după naștere

Părul este într-un proces continuu de creștere și cădere care are loc în trei faze: 

  • Faza anagenă. Este faza de creștere activă a părului care durează între 2 și 6 ani. Majoritatea firelor de păr (85-90%) se află în această fază în orice moment;
  • Faza catagenă. Este o fază scurtă, de tranziție, în care foliculii de păr se micșorează. Foliculii sunt porii de pe scalp din care cresc firele de păr;
  • Faza telogenă. Este o fază de repaus, care durează aproximativ trei luni. După acest repaus, foliculul eliberează părul, iar acesta cade.

Hormonii din timpul sarcinii fac ca multe fire de păr aflate în faza de creștere activă (anagenă) să intre brusc în faza de repaus (telogenă), conform centrului medical academic Cleveland Clinic, din SUA. Câteva luni mai târziu, aceste fire de păr cad. 

Reclamă

Mai exact, fluctuațiile hormonului feminin estrogen din timpul și după sarcină sunt cele care cauzează căderea părului după naștere. În ultimul trimestru, nivelul său crește, ceea ce previne căderea obișnuită a părului. Este posibil să observi că este bogat și des în această perioadă.

După naștere, nivelul estrogenului scade, ceea ce face ca un număr mare de fire de păr să intre în faza telogenă, de repaus. După câteva luni, acestea încep să cadă.

Tratamente pentru căderea părului după naștere

Din păcate, nu sunt foarte multe lucruri pe care le poți face pentru a-ți recăpăta mai repede volumul podoabei capilare și nici pentru a preveni căderea părului după naștere.

Reclamă

Dacă această problemă te deranjează, medicii dermatologi fac câteva recomandări pentru îngrijirea părului după naștere. Iată ce să folosești și ce să eviți până la refacerea podoabei capilare:

Folosește șampon și balsam pentru volum

Aceste produse conțin de obicei ingrediente precum proteine care îngroașă firul de păr și fac podoaba capilară să pară mai bogată. Alege un balsam pentru păr fin. Acestea conțin formule mai ușoare care nu îngreunează părul. Aplică balsamul doar pe vârfuri. Aplicarea lui pe scalp și pe toată lungimea părului tinde să-l îngreuneze.

De asemenea, medicii dermatologi recomandă evitarea balsamurilor etichetate ca „intensive”. Acestea au formule foarte concentrate și grele, care încarcă părul și îl fac să pară lipsit de volum. 

Îngrijește-ți părul cu grijă

Spală și piaptănă părul cu mișcări blânde, fără a-l deteriora. Ideal ar fi să eviți pe cât posibil uscătorul de păr și placa de îndreptat, deoarece îl pot face să pară mai subțire. Dacă vrei totuși să le folosești, setează-le pe o temperatură cât mai joasă pentru a nu agrava căderea părului după naștere.

Evită coafurile strânse, cum ar fi coada de cal și împletiturile. Acestea adaugă tensiune asupra părului și pot agrava căderea lui. 

Asigură-ți nutrienții importanți pentru păr

Pentru a susține regenerarea părului, este important să-ți asiguri o alimentație echilibrată în perioada postpartum. Nutrienții importanți pentru sănătatea scalpului și a foliculilor de păr sunt:

  • Proteinele. Părul este alcătuit în mare parte din keratină, o proteină structurală. Surse bune de proteine sunt carnea slabă, ouăle, lactatele și leguminoasele;
  • Fierul. Acest mineral ocupă un rol esențial pentru producția de hemoglobină, care transportă oxigenul către foliculii de păr. Carența de fier poate agrava căderea părului după naștere. Alimente bogate în fier sunt carnea roșie slabă, ficatul și organele, spanacul, varza Kale, fasolea și mazărea;
  • Vitamina C. Aceasta susține absorbția fierului și stimulează producția de colagen, o componentă esențială din structura firului de păr. Citricele, ardeii, căpșunile și roșiile sunt printre cele mai bune surse de vitamina C;
  • Vitamina B7. Cunoscută și ca biotină, această vitamină ajută la întărirea părului și unghiilor. Deficiența de vitamina B7 poate duce la subțierea firelor de păr. Alimente care conțin biotină sunt ouăle, nucile, migdalele, semințele și legumele verzi;
  • Vitamina D. Vitamina soarelui, cum mai este numită, joacă un rol în producerea foliculilor de păr și în creșterea podoabei capilare. Deficiența de vitamina D poate cauza căderea părului. Se poate obține din surse alimentare precum peștele gras (somon, macrou, sardine, ton), ouăle, laptele și cerealele fortificate;
  • Zincul. Acest mineral stimulează regenerarea celulară și reglează secreția de sebum la nivelul scalpului. Deficiența de zinc poate duce la căderea părului. Printre aceste alimente bogate în zinc se regăsesc carnea de vită, semințele de dovleac, fasolea și nucile. 

Remedii naturiste pe care le poți încerca

Deși căderea părului după naștere este un proces normal și care nu poate fi prevenit, există mai multe remedii naturale care pot ajuta la întărirea firului de păr și la stimularea regenerării.

Iată câteva soluții naturale pe care le poți încerca:

Mască cu ou

Ouăle au un conținut bogat în proteine, biotină, vitamina D și alți nutrienți importanți pentru sănătatea părului. Amestecă un ou cu o lingură de ulei de măsline, aplică masca pe păr și las-o să acționeze timp de 20-30 de minute, apoi spală bine părul cu apă caldă și șampon.

Ulei de cocos

Este bogat în acizi grași și vitamine care hrănesc scalpul și întăresc părul. Masajul scalpului cu ulei de cocos poate îmbunătăți circulația sângelui și reduce ruperea firelor. 

Încălzește puțin uleiul pentru a-l aplica mai ușor și masează-l pe scalp cu mișcări circulare. Lasă-l să acționeze timp de cel puțin 30 de minute și apoi spală părul cu șampon.

Ulei de ricin

Un remediu folosit de sute de ani pentru sănătatea și frumusețea podoabei capilare, uleiul de ricin are proprietăți hidratante care pot preveni uscarea și ruperea părului. Acidul ricinoleic pe care îl conține ajută la îmbunătățirea circulației sângelui la nivelul scalpului și stimulează creșterea părului. 

Încălzește uleiul pentru o aplicare ușoară, apoi aplică-l pe scalp prin masaj și lasă-l să acționeze cel puțin o oră sau peste noapte pentru cele mai bune rezultate.

Ceai verde

Antioxidanții din compoziția ceaiului verde pot ajuta la stimularea creșterii părului și la prevenirea căderii acestuia. Prepară o cană concentrată de ceai verde și lasă-l să se răcească până ajunge la temperatura camerei. După șamponare, folosește ceaiul verde ca o clătire finală a părului și scalpului. Lasă-l să acționeze câteva minute, apoi clătește-l cu apă.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Băutura care poate reduce colesterolul și riscul de atac de cord. Ce efecte pot avea polifenolii din compoziția sa
Băutura care poate reduce colesterolul și riscul de atac de cord. Ce efecte pot avea polifenolii din compoziția sa
Băutura care poate reduce colesterolul și riscul de atac de cord. Ce efecte pot avea polifenolii din compoziția sa
articol cu video
Alimente care pot ajuta organismul să lupte cu infecțiile urinare. Ce poți consuma pentru a ameliora simptomele
Alimente care pot ajuta organismul să lupte cu infecțiile urinare. Ce poți consuma pentru a ameliora simptomele
Alimente care pot ajuta organismul să lupte cu infecțiile urinare. Ce poți consuma pentru a ameliora simptomele
Efectele terapiei prin masaj. Cum poate îmbunătăți sănătatea fizică și mintală
Efectele terapiei prin masaj. Cum poate îmbunătăți sănătatea fizică și mintală
Efectele terapiei prin masaj. Cum poate îmbunătăți sănătatea fizică și mintală
Reclamă
PARTENERI
icon