Lipsa de vitamina D poate duce la căderea părului. Cum poți remedia problema

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 26 iunie 2024, 06:26

Vitamina D este cunoscută pentru rolul esențial în menținerea oaselor puternice și susținerea imunității, dar ea este importantă și pentru sănătatea podoabei capilare. Căderea sau subțierea părului este cauzată uneori de lipsa de vitamina D, arată studiile. Află ce poți face pentru a te bucura de un păr bogat și sănătos.

Reclamă

Căderea excesivă a părului sau subțierea acestuia poate fi un semn că ai un nivel insuficient de vitamina D în organism. „Vitamina soarelui”, așa cum mai este numită această vitamină (pentru că este sintetizată în piele prin expunerea la soare), are multe roluri importante în organism, iar unul dintre ele este legat de sănătatea părului. 

Există o corelație directă între nivelurile scăzute de vitamina D în sânge și căderea excesivă a părului sau subțierea lui la femeile sub 45 de ani, potrivit unui studiu publicat în revista medicală Skin Pharmacology and Physiology. Cercetătorii au definit nivelurile scăzute ca fiind de 12 ng/mL de vitamina D sau mai puțin. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Capacitatea pielii de a sintetiza vitamina D, dar și absorbția acesteia la nivelul intestinului scad cu odată vârsta. De aceea, lipsa de vitamina D apare frecvent la femeile mai în vârstă, astfel că și cele de peste 45 de ani pot fi afectate de căderea părului.

Cum influențează vitamina D pierderea părului

Vitamina soarelui influențează ciclul de creștere a părului, conform unui articol publicat în Journal of Cosmetic Dermatology. Ea stimulează creșterea foliculilor piloși noi și susține regenerarea celulară, care este esențială pentru sănătatea podoabei capilare. 

Reclamă

Foliculii piloși sunt structuri complexe care produc firele de păr. Acestea se găsesc în stratul mijlociu al pielii (derm) și conțin vase de sânge care furnizează nutrienți și oxigen necesari pentru creșterea firelor de păr. 

Pentru că această vitamină acționează și ca un hormon în organism, ea influențează activitatea altor hormoni și vitamine susțin creșterea părului. De exemplu, vitamina D poate ajuta la echilibrarea hormonilor tiroidieni (T3 și T4) și a celor sexuali (estrogen și testosteron), cu toții importanți pentru sănătatea podoabei capilare.

Alopecia androgenetică 

Lipsa de vitamina D a fost asociată cu alopecia, o afecțiune dermatologică a foliculilor piloși. Un studiu publicat în 2021 a constatat că nivelurile scăzute de vitamina D pot duce la alopecia androgenetică, mai cunoscută cu numele de calviție. 

Reclamă

Această formă de alopecie este întâlnită mai frecvent la bărbați și afectează zonele de păr din jurul tâmplelor, frunții și/sau creștetului capului.  

Alopecia areata 

Un alt studiu a constatat că persoanele cu alopecia areata aveau niveluri mai scăzute de vitamina D în organism. Alopecia areata este o afecțiune autoimună care se dezvoltă atunci când sistemul imunitar atacă în mod eronat foliculii de păr și îi distruge. 

Cum poți trata căderea părului cauzată de lipsa de vitamina D

Expunerea moderată la soare este cea mai bună metodă prin care ne putem asigura un aport optim de vitamina D. Alimentația poate completa necesarul zilnic, dar există puține alimente care conțin în mod natural vitamina D. Cele mai bune surse sunt uleiurile din ficat de pește și carnea de pește gras, cum ar fi:

  • macrou
  • hering
  • somon
  • păstrăv
  • ton
  • sardine

Alte alimente care conțin vitamina D sunt ouăle, ciupercile (expuse la soare), lactatele fortificate și cerealele fortificate. 

În lunile de iarnă, expunerea la soare este limitată și alimentația, singură, nu poate asigura aportul optim de vitamina D, motiv pentru care poate fi necesară suplimentarea ei. Dozele sunt prescrise în funcție de gradul deficienței, după o testare a nivelului acestei vitamine în sânge. 

Atunci când căderea părului este severă sau persistentă, consultă un dermatolog pentru a primi tratamente specifice alopeciei. În funcție de tipul de alopecie și de severitatea ei, acestea pot include:

  • dermatocorticoizi injectabili sau aplicați pe scalp sub formă de unguente sau soluții. Aceștia au efect antiinflamator și imunosupresor;
  • minoxidil, un tratament topic sub formă lichidă sau spumă care stimulează creșterea părului;
  • finasteridă, un medicament cu administrare orală recomandat în alopecia androgenetică. Acesta reduce nivelul dihidrotestosteronului, un hormon asociat cu căderea părului;
  • dutasteridă, un medicament similar cu finasterida;
  • terapia laser, care stimulează foliculii de păr.

Împreună cu aceste tratamente specifice, alimentația și îngrijirea corespunzătoare a părului pot ajuta la combaterea căderii și subțierii firelor de păr. Asigură-te că alimentația ta conține nutrienții esențiali pentru sănătatea părului. Pe lângă vitamina D, ai nevoie de proteine, fier, zinc și vitaminele A și E. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Surse de vitamina D pentru vegetarieni. De ce pot fi incluse în dietă
Surse de vitamina D pentru vegetarieni. De ce pot fi incluse în dietă
Surse de vitamina D pentru vegetarieni. De ce pot fi incluse în dietă
Cât de periculos este excesul de vitamina D. Ce se poate întâmpla dacă iei doze mari
Cât de periculos este excesul de vitamina D. Ce se poate întâmpla dacă iei doze mari
Cât de periculos este excesul de vitamina D. Ce se poate întâmpla dacă iei doze mari
articol cu video
Cum se realizează transplantul de păr. Când ai nevoie de această procedură
Cum se realizează transplantul de păr. Când ai nevoie de această procedură
Cum se realizează transplantul de păr. Când ai nevoie de această procedură
Reclamă
PARTENERI
icon